Slik juleshopper vi i krisen

Hvem får ikke julegave fra deg i år? Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Hvem får ikke julegave fra deg i år? Illustrasjonsfoto: Colourbox.

<pFinanskrisen bidrar til at noen får råflotte julegaver, mens andre strykes fra gavelisten. Her er vinnerne. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juleshoppingen
  • HSH anslår at det vil bli handlet for cirka 45 milliarder kroner i desember - omtrent på linje med ifjor.

  • Hver nordmann vil i snitt bruke rundt 2.550 kroner, om lag to prosent mer enn i 2007.

  • I desember vil vi ifølge HSHs tall handle mat og drikke for 18,1 milliarder. Utgiftene til mat og drikke utgjør 40 prosent av det vi legger igjen i detaljhandelen i desember.

  • Av dette utgjør vin og brennevin nærmere 2,1 milliarder.

  • Mest avhengig av desemberhandelen er butikkhandelen med kjøkkenutstyr, glass og stentøy, gull- og sølvvarer, plater, musikk- og videokassetter. Også bok- og papirhandelen merker et kraftig oppsving i omsetningen i desember.

Ola og Kari Nordmann har ikke merket mye til finanskrisen på egen lommebok ennå, og strammer derfor lite inn på årets julegaveinnkjøp.

Først over nyttår kommer folk flest til å kutte merkbart i forbruket, tror forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor.

- Folk sier de vil bruke like mye penger i år som ifjor, men vi ser en trenddreining i hvem som får julegaver, sier hun til DN.no.

Det viser en helt fersk undersøkelse om julehandel som Synovate har gjort for DnB Nor.

Tror du julehandelen påvirkes av finanskrisen? Diskutér saken nedenfor.

Så mye svir vi av

Denne julen er gavebudsjettet i snitt på 6.411 kroner per nordmann over 15 år - mot 6.342 kroner ifjor. Økningen var langt større fra 2006 til 2007: I 2006 brukte gjennomsnittsnordmannen 5.865 kroner på julegaver.

- Menn og kvinner svir av omtrent like mye. Men mens kvinner er flinkere til å planlegge og også kjøper mange flere pakker, har norske menn en tendens til å panikkhandle i siste liten. Det tjener deres nærmeste familie på - ettersom gavene stort sett blir dyrere, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Én av tre regner med å panikkhandle julegaver i år - 38 prosent av mennene mot bare 27 prosent av kvinnene. Nesten halvparten i alderen 15 til 24 år oppgir at de panikkhandler.

44 prosent er enig i at de ofte kjøper dyrere julegaver enn de hadde tenkt. Blant disse er det også klart flest menn.

- Også i år blir det mange dyre gaver under juletreet - men ikke til alle. Vi er blitt mer selektive når vi setter opp julegavelisten. I år bruker vi enda mer penger på julegaver til ektefelle og nærmeste familie, mens vi i større grad enn tidligere dropper gaver til fjernere slektninger og venner, oppsummerer Sidsel Sodefjed Jørgensen.

DNtv: Bli med på juleshopping - se video

Gir så det svir

Og det er ikke smågaver menn og kvinner får av ektefellen i år:

Ifølge DnB Nors undersøkelse bruker menn 2.424 kroner på gave til sin partner, mens kvinner bruker 1.657 kroner.

For barnebarn lønner det seg at bestefar går shoppingrunden før julaften: Han gir barnebarnet gaver verdt 1.411 kroner i gjennomsnitt, mens bestemor bruker 831 kroner på gaver til barnebarnet.

Mens selv om panikkhandling rett før julaften ofte resulterer i rådyre harde pakker, betyr ikke det at alle blir like fornøyde med resultatet.

Råd til menn

Her er Sidsel Sodefjed Jørgensens råd til rådville menn:

- Ikke utsett beslutningen om hva du skal kjøpe. Du blir "fanget" i et tidspress og dyrere løsninger. Bruk heller tid foran pc-en for å finne ideer til ting å kjøpe enn å løpe rundt i butikker. Det er langt mer effektivt og vellykket. Husk at tilbud om å ta med ektefellen eller kjæresten på shoppingtur på byen, slik at hun kan kjøpe det hun selv ønsker seg med ditt kredittkort, gjør det mye lettere å treffe blink. Det gir virkelig harmoni på hjemmebane!

Personvernpolicy