Sarkozy vinner på fransk sosialistkrig

Martine Aubry vil som nyvalgt leder i det franske sosialistpartiet bære arven i partiet videre. Foto: Reuters/SCANPIX.
Martine Aubry vil som nyvalgt leder i det franske sosialistpartiet bære arven i partiet videre. Foto: Reuters/SCANPIX.

<pFranske sosialister har brukt to dager på å velge leder, og vinneren er – Nicolas Sarkozy.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martine Aubry

* Født 8. august 1950 i Paris.

* Datter av Jacques Delors, tidligere finansminister og leder for EU-kommisjonen.

* Arbeidsminister 1991–1993 under Edith Cresson.

* Minister for sysselsetting og solidaritet 1997–2001 under Lionel Jospin.

* Største politiske bragd: innføringen av 35-timers arbeidsuke i 2000.

* Borgermester i Lille siden 2001.

Det er full krig i det franske sosialistpartiet etter at Martine Aubry kastet seg foran Ségolène Royal på målstreken og vant ledervervet med 42 av de 233.000 avgitte partistemmene.

Nå hagler beskyldninger om fusk og fanteri, og Ségolène Royals tilhengere krever at avstemningen må gjøres på nytt. Landsstyret i partiet skal møtes tirsdag kveld for å «uttale seg om valgresultatet og utnevne ny partileder», sa avtroppende leder, François Hollande, lørdag, ifølge Le Monde.

Dyp kløft

Aubry har vunnet en historisk seier. Det er første gang det franske sosialistpartiet har valgt en kvinnelig leder. Denne søte seieren surner fort med tanke på det herkulesarbeidet hun står foran med å samle et dypt splittet parti. Den bitre striden mellom de to kamphønene Royal og Aubry fører til at det er Frankrikes høyrepresident, Nicolas Sarkozy, som er den store vinneren etter ledervalget.

For hvordan skal Aubry greie å gjenvinne velgernes tillit og oppslutning om sosialistene slik at de kan utgjøre en reell trussel for Sarkozy ved neste presidentvalg, i 2012?

Venstrearv

Aubry har gode politiske røtter i partiet, hun er datter av Jacques Delors, tidligere finansminister og EU-kommisjonsleder. Det var da også etablissementet, den gamle garde i partiet, som støttet henne i ledervalget, skriver nyhetsbyrået DPA. Gamle travere som tidligere statsminister Laurent Fabius, Lionel Jospin og Paris-borgermester Bertrand Delanoë.

58-årige Aubry ønsker at partiet skal stå på sin tradisjonelle venstreorienterte linje. 55-årige Royal har forsøkt å selge seg inn som fornyeren av partiet, som ville halvere medlemskontingenten for å få opp medlemstallet, innføre nominasjonsvalg etter amerikansk modell og inngå en allianse med sentrumspartier for å slå Sarkozy i 2012. Et særdeles knapt flertall i partiet likte altså ikke denne dreiningen mot høyre.

Aubrys tilhengere har flertallet i landsstyret, og det er så godt som sikkert at hun vil erklæres som ny partileder når rådet møtes tirsdag kveld. Hun blir blant annet støttet av mannen hun skal ta over etter, François Hollande. Han er Ségolène Royals ekssamboer og far til deres fire barn.

Sosialistpartiet har vært preget av indre splittelse siden president François Mitterrand gikk av i 1995. Han hadde da sittet med makten i 14 år.

Partiet har tapt tre presidentvalg på rad, deriblant i 2007, da Royal stilte opp mot Sarkozy. (©NTB)

Personvernpolicy