Northug tok til tårene

Vinner av 15 km under lørdagens verdenscupåpning, Marcus Hellner fra Sverige, flankert av andremann på distansen, Pietro Piller Cottrer (t.v.) fra Italia, og Petter Northug som kom på tredjeplass. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX.
Vinner av 15 km under lørdagens verdenscupåpning, Marcus Hellner fra Sverige, flankert av andremann på distansen, Pietro Piller Cottrer (t.v.) fra Italia, og Petter Northug som kom på tredjeplass. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX.

<p– Jeg kan ikke fatte at jeg ble nummer tre. Jeg fikk frysninger og tårene kom, sa en lettet Petter Northug etter «gjennombruddet» i Gällivare.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tredjeplassen var suverent ny personlig rekord i et verdenscuprenn med individuell start for nordtrønderen.

Det var bare 6,9 sekunder opp til vinneren Marcus Hellner, Gällivare-gutten som vant. Ringreven Pietro Piller Cottrer presset seg inn mellom de to ungguttene.

– Ble du på en måte konfirmert som skiløper her og nå?

– Ja, nå har jeg vært i kirken. Nå kan alle dem som har satt fellesstartstempelet på meg få den midt i fleisen. Dette var jævlig artig. Jeg har ikke ord, og kan nesten ikke fatte at jeg har klart det. Tårene kom da jeg forsto at jeg klarte det, sa Northug til NTB.

Voksen

Det er forståelig at Northug var ekstremt lettet. Han hadde en uheldig fjorårssesong og maset kom. Presset også. Når ville talentet slå ut i full blomst?

Etter tredjeplassen i Gällivare kan han senke skuldrene. Presset fra omgivelsene blir automatisk mindre.

– Dette er en stor seier for meg. Jeg har brutt en barriere. Jeg har en verdenscupseier på fellesstart fra Falun, men akkurat nå henger denne 3.-plassen i en individuell start høyere. Det jeg gjorde i dag betyr så utrolig mye for meg, sa en rørt Northug.

Det går an å fastslå at Northug er på vei til å bli voksen.

Svimmel

Northug ble sekundert mot Hellner og trodde etter noen kilometer at han kjempet om en plass blant de 5-10 beste.

– Jeg forsto etter hvert at jeg hang med i toppen, og da tenkte jeg høyt for meg selv at nå skal jeg f... ikke miste hodet. To kilometer fra mål var jeg 10 sekunder bak, én kilometer fra mål var jeg seks sekunder bak. De siste sekundene ble for tøffe å ta. Mot slutten var helt svimmel og helt i ørska og jeg måtte helt ned i kjelleren, kommenterte 22-åringen.

Snert

– Det var litt snert og sprut over meg i dag. Dette begynner å ligne noe. Jeg tror at jeg har gjort en del ting riktig foran denne sesongen, sa Northug nesten forklarende til seg selv.

– Dette var et gjennombrudd for Petter, sa den fornøyde sportssjefen, Åge Skinstad.

Norge som lag gjorde et skarpt skøyterenn. Tore Ruud Hofstad ble nummer 5, Geir Ludvig Aasen nummer 12, Chris Jespersen nummer 13 og Martin Johnsrud Sundby nummer 18.

De to siste skuffet stort. Tord Asle Gjerdalen endte på 58.-plass, og Morten Eilifsen plasserte seg som nummer 72. (©NTB)

Personvernpolicy