13 personer har omkommet i brann i november

En av de omkomne i brannen på Gulskogen i Drammen, blir fraktet bort.  Foto: Heiko Junge / SCANPIX.
En av de omkomne i brannen på Gulskogen i Drammen, blir fraktet bort. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.

<pEn mann omkom i en brann i en leilighet i Drammen natt til lørdag. Han ble det 13. offeret for boligbranner så langt i november.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omkomne i branner i november
  • 2. november: Mann, trolig polsk statsborger, omkom i campingbrann på Ytterkollen i Nedre Eiker.
  • 9. november: Sju polske arbeidere døde i en boligbrann på Gulskogen i Drammen.
  • 12. november: En mann i 60-årene omkom i brann på Risøy i Haugesund.
  • 17. november: En 22 år gammel mann ble funnet død i en utbrent bil inne i Åkrafjordtunnelen på E134 i Hordaland.
  • 18. november: En 88 år gammel mann døde da en enebolig brant ned i Garlibygda i Nord-Aurdal i Oppland.
  • 19. november: En mann i 60-årene døde av skadene han fikk i en brann på Myklebostad pleiehjem i Birkenes kommune i Aust-Agder.
  • 21. november: En 80 år gammel mann døde i en leilighetsbrann i Mo i Rana i Nordland.
  • 22. november: En 58 år gammel mann omkom i brann i en lavblokk på Åssiden i Drammen. (©NTB)

Den katastrofale brannen på Gulskogen, hvor sju polske arbeidere omkom den 9. november, har bidratt sterkt til å heve den dystre statistikken.

Natt til lørdag brant det på nytt i Drammen, og en 58 år gammel mann omkom. Politiet fikk melding klokken 5.14 om brann i en lavblokk på Åssiden.

– En nabo tok seg inn i leiligheten og dro mannen ut. Det ble startet gjenopplivning, men mannen døde på stedet, forteller operasjonsleder Rune Hunshamar i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Naboen som forsøkte å hjelpe ble kjørt til legevakt for sjekk. Det er ikke kjent hva som var årsaken til brannen.

Buskerud hardt rammet

I alt 74 personer omkom i branner i 2007, og nær en tredel av dem som omkom var over 67 år. Så langt i år har rundt 60 personer omkommet i brann, mot 67 i samme periode i fjor. I gjennomsnitt har fem personer omkommet i branner i november de siste tolv årene.

Buskerud ser ut til å være ekstra hardt rammet. De siste to årene har fylket hatt henholdsvis tre og fire omkomne, men hittil i år har hele 14 personer omkommet i branner, viser en oversikt fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Tradisjonelt er vintermånedene den perioden av året hvor det brenner oftest i norske hjem. Dette har sammenheng med at vi er mer innendørs, at det er mer fyring og oppvarming og mer bruk av stearinlys. Vanligvis er det desember som er den måneden hvor tallene for både for branner og antallet som dør stiger voldsomt.

Ifølge tall fra DSB dør i gjennomsnitt ni personer i desember, nesten en fordobling målt opp mot november.

Eldre sårbare

En person ble onsdag funnet omkommet i ruinene etter en brann i en enebolig i Garlibygda i Nord-Aurdal i Oppland tirsdag ettermiddag. Politiet antar at det var den 88 år gamle mannen som bodde i huset, som var offeret.

Også forrige onsdag fant brannmannskapene en død person etter en boligbrann, den gang i Haugesund. En mann i 60-årene ble erklært død etter at politi og brannvesen fikk melding om brann i en kommunal leilighet på Risøy. I etterkant ble det rettet kritikk om at kommunen ikke gjør nok for å sikre slike leiligheter mot brann og at mange som får tildelt kommunal bolig egentlig ikke er i stand til å ta vare på seg selv.

– Mange av beboerne burde egentlig hatt institusjonsplass og ikke bo i vanlig bolig slik de gjør på Risøy, sier daglig leder Arne Valen i Kirkens Bymisjon i Haugesund.

Røyking er farlig

Alle branner blir etterforsket, men i mer enn 25 prosent av tilfellene hvor personer omkommer, blir likevel aldri årsaken endelig klarlagt. Den hyppigste kjente årsaken til dødsbrann er imidlertid røyking, som er årsaken i snaut 14 prosent av tilfellene. Branner forårsaket av levende lys (5,8 prosent) og peiser og ildsteder (5,3 prosent) kommer helt nederst på listen som DSB har utarbeidet.

Kjøkkenet og stua er de stedene hvor branner hyppigst oppstår. Nesten fem av ti branner oppstår i ett av disse to rommene i boligen. Først lenger ned kommer øvrige rom. Utvendig arnested er påvist i bare 8 prosent av brannene mellom 2002 og 2006. (©NTB)

Personvernpolicy