Hellner best, Northug på tredje

Slik så pallen ut etter det første worldcup-løpet i år. Pietro Piller-Cottrer, Italia (t.v.) ble nummer to, Marcus Hellner, Sverige vant og Petter Northug jr tok tredjeplassen. (Foto: Scanpix)
Slik så pallen ut etter det første worldcup-løpet i år. Pietro Piller-Cottrer, Italia (t.v.) ble nummer to, Marcus Hellner, Sverige vant og Petter Northug jr tok tredjeplassen. (Foto: Scanpix)

<pSvenske Marcus Hellner vant overraskende verdenscupåpningen på 15 km fri teknikk lørdag. Petter Northug jr. ble nummer tre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gällivare (NTB): Tredjeplassen var suverent ny personlig rekord i et verdenscuprenn med individuell start for nordtrønderen.

Det var bare 6,9 sekunder opp til vinneren Marcus Hellner, Gällivare-gutten som vant. Ringreven Pietro Piller Cottrer presset seg inn mellom de to ungguttene.

– Ble du på en måte konfirmert som skiløper her og nå?

– Ja, nå har jeg vært i kirken. Nå kan alle dem som har satt fellesstartstempelet på meg få den midt i fleisen. Dette var jævlig artig. Jeg har ikke ord, og kan nesten ikke fatte at jeg har klart det. Tårene kom da jeg forsto at jeg klarte det, sa Northug til NTB.

Voksen

Det er forståelig at Northug var ekstremt lettet. Han hadde en uheldig fjorårssesong og maset kom. Presset også. Når ville talentet slå ut i full blomst?

Etter tredjeplassen i Gällivare kan han senke skuldrene. Presset fra omgivelsene blir automatisk mindre.

– Dette er en stor seier for meg. Jeg har brutt en barriere. Jeg har en verdenscupseier på fellesstart fra Falun, men akkurat nå henger denne 3.-plassen i en individuell start høyere. Det jeg gjorde i dag betyr så utrolig mye for meg, sa en rørt Northug.

Det går an å fastslå at Northug er på vei til å bli voksen.

Svimmel

Northug ble sekundert mot Hellner og trodde etter noen kilometer at han kjempet om en plass blant de 5-10 beste.

– Jeg forsto etter hvert at jeg hang med i toppen, og da tenkte jeg høyt for meg selv at nå skal jeg f... ikke miste hodet. To kilometer fra mål var jeg 10 sekunder bak, én kilometer fra mål var jeg seks sekunder bak. De siste sekundene ble for tøffe å ta. Mot slutten var helt svimmel og helt i ørska og jeg måtte helt ned i kjelleren, kommenterte 22-åringen.

Snert

– Det var litt snert og sprut over meg i dag. Dette begynner å ligne noe. Jeg tror at jeg har gjort en del ting riktig foran denne sesongen, sa Northug nesten forklarende til seg selv.

– Dette var et gjennombrudd for Petter, sa den fornøyde sportssjefen, Åge Skinstad.

Norge som lag gjorde et skarpt skøyterenn. Tore Ruud Hofstad ble nummer 5, Geir Ludvig Aasen nummer 12, Chris Jespersen nummer 13 og Martin Johnsrud Sundby nummer 18.

De to siste skuffet stort. Tord Asle Gjerdalen endte på 58.-plass, og Morten Eilifsen plasserte seg som nummer 72.

Utvalgte resultater:

1) Marcus Hellner, Sverige 32.35,2, 2) Pietro Piller-Cottrer, Italia 32.36,6, 3) Petter Northug jr., Norge 32.42,1, 4) Tom Reichelt, Tyskland 32.50,1, 5) Tore Ruud Hofstad, Norge 32.50,2, 6) Vincent Vittoz, Frankrike 32.54,3, 7) Toni Livers, Sveits 32.57,5, 8) Johan Olsson, Sverige 33.00,8, 9) Lukas Bauer, Tsjekkia 33.04,9, 10) Jens Filbrich, Tyskland 33.05,7,

12) Geir Ludvig Aasen Ouren, Norge 33.06,3,
13) Chris Jespersen, Norge 33.07,4,
18) Martin Johnsrud Sundby, Norge 33.19,8,

58) Tord Asle Gjerdalen 34.20,9,
72) Morten Eilifsen 34.54,9.

Personvernpolicy