Båtlån

Det er ikke så mange banker som tilbyr lån med pant i båten, men noen gjør det. Da snakker vi om lån med pant i båt som er registret i skipsregisteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å få lån med pant i båten må båten din være registrert i et register. Båter på 10 meter og over registreres i skipsregisteret, mens mindre båter registreres i småbåtregisteret. Fra 1. juli 2007 er denne grensen endret til 7 meter. En slik registrering koster 1548 kroner og kommer i tillegg til de opplyste prisene. Selve tinglysningen av lånet koster 1935 kroner og er inkludert i etableringen av lånet.

Undersøkelser har vist at det er et relativt stort sprik i båtrentene, sammenliknet med boligrentene, til de forskjellige bankene.

Lån med pant i boligen er billigst

Har du muligheten til å øke boliglånet for å kjøpe båt, istedenfor å ta opp et eget båtlån er dette klart billigere. Dette gjelder ikke minst ved kjøp av mindre båter, og det er en av grunnene til at vi valgte såpass høye lånebeløp for båtlånene i testen.

En økning av boliglånet vil ofte være en billigere finansiering enn et eget båtlån. Men vær oppmerksom på at du kan få økt rentesats på hele boliglånet, hvis økt boligbelåning gjør at du går fra å ha lån innenfor 60 % av verdi til å ha innenfor 80 %. Marginalt sett kan derfor dette tilleggslånet bli dyrere enn de ser ut til.

Markedsoversikt

På Finansportalen kan bankene melde inn sine båtelån. Men det er svært få som ha lgt ut noen rentesatser på båtlån.

Vi fra denne lenken får du opp et eksempel på båtlån på 200.000 korner, ut fra en kjøpesum på 400.000 kroner.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy