Fugleinfluensa funnet i ville fugler i Norge

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFugleinfluensavirus er funnet i hver tiende ville fugl som er undersøkt i Norge. Likevel er overvåkingen trappet ned. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker Anna Germundsson ved Veterinærinstituttet advarer:

– Det er helt klart en risiko for smitte fra ville fugler til norske fjærfebesetninger, sier hun til Dagsavisen.

Fugleinfluensa har kostet 245 mennesker livet siden 2003, ifølge WTO. Og 600 millioner tamfugl har måttet bøte med livet etter smitten, ifølge Verdensbanken.

Viruset er flere ganger påvist også i Norge, ifølge Germundsson:

Av totalt 3.144 undersøkte ender, gjess og måker siden 2005 er det påvist fugleinfluensavirus i 342 individer. Av disse igjen er 25 fugler infisert med subtype H5, som er blant variantene som kan forårsake pandemi dersom det introduseres i en fjærfebesetning, fordi denne varianten har evne til å mutere.

Det siste året vet forskerne imidlertid lite om hvilken vei utviklingen går. Fra 2008 har det blitt slutt på innsending av prøver fra ville fugler som er skutt, og de eneste ville fuglene som er analysert i år, er døde fugler som private på eget initiativ har sendt inn til Veterinærinstituttet.

– Vi vet ikke lenger så mye om hvor subtype H5 finnes. Vi er ikke lenger beredt. Vi risikerer å bli tatt på sengen, advarer Germundsson. (©NTB)