- Tull at jentene ikke får være med

Hopperen Anette Sagen kan tidligst regne med å hoppe i OL i 2014. Foto: Scanpix.
Hopperen Anette Sagen kan tidligst regne med å hoppe i OL i 2014. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSportssjefen i hopp mener det er både tullete og diskriminerende av IOK når hoppjentene ikke får delta i Vancouver-OL i 2010. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skihopperne Anette Sagen ( fra v.) Line Jahr, Silje Sprakehaug og Gyda Enger utgjør A-laget i hopp, kvinner. Foto: Scanpix.Skihopperne Anette Sagen ( fra v.) Line Jahr, Silje Sprakehaug og Gyda Enger utgjør A-laget i hopp, kvinner. Foto: Scanpix.

«Kvinnelig skihopping er ikke med i OL fordi deltakelsen rett og slett er for liten. Det har ingenting med diskriminering å gjøre»

Det hevder Emmanuelle Moreau, talskvinne for Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), i en e-post til canadisk presse.

Bakgrunnen for utspillet fra IOK er at en gruppe kvinnelige skihoppere har gått til sak mot arrangørene av Vancouver-OL i 2010 for ikke å ha kvinnehopp på OL-programmet.

Teknisk grunnlag

– IOK ønsker å understreke at beslutningen om ikke å ha med hopp for kvinner på OL-programmet i 2010 er tatt utelukkende på teknisk grunnlag. En hver antydning om at dette har noe med kjønnsdiskriminering å gjøre er tatt helt ut av luften. Det er feil, slår Moreau fast i e-posten hun har sendt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sportssjef i hopp i Skiforbundet, Clas Brede Bråthen, fnyser av IOKs begrunnelse:

- Selvfølgelig er det tull å holde jentene utenfor, og det er diskriminerende, sier han til ABC Nyheter.

- Innen 2010 vil 15-20 nasjoner kunne sende kvinnelige hoppere til OL i Vancouver. Det vil være uproblematisk å stille 50-60 hoppere, og med 15-20 virkelig gode blant dem burde det borge for jevne og spennende renn, sier Bråthen.

Mindre og smalere

Han mener det er lett å finne andre OL-grener der både deltagelse og omfang er mye mindre og smalere enn det hopp for kvinner representerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror historien vil vise at IOK tar grundig feil i dette spørsmålet. Uansett vil hopp for kvinner presse fram mot OL i 2014. Det er en idrett med et kjempepotensiale, mener han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Landslagstrener Frode Håre hadde gjerne sett at de norske jentene fikk være med i OL i 2010. Her er det Anette Sagen som løftes til værs. Foto: Scanpix.Landslagstrener Frode Håre hadde gjerne sett at de norske jentene fikk være med i OL i 2010. Her er det Anette Sagen som løftes til værs. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke kvinnelagets trener, Frode Håre, har mye til overs for IOKs syn i denne saken.

- Jeg hadde ønsket at kvinnehopp ble en egen gren i Vancouver, ja. Internasjonale renn nå i sommer for eksempel, viste at det er stor bredde i sporten, og at det er mange som hopper meget bra, sier Håre til ABC Nyheter.

VM

Samtidig er han også meget godt fornøyd med at det blir VM for kvinner i Liberece i februar, og at det muligens fra neste sesong blir verdenscuprenn for kvinner.

- For sporten er dette like viktig som OL. Det betyr mer oppmerksomhet og penger, noe som igjen fører til en bedre satsing og dermed flere utøvere, sier Håre.

Han opplyser at det nå er åtte jenter med i forbundets elitesatsing. Fire A-lagshoppere og fire B-lagshoppere. .

Høyesterett i delstaten British Colombia skal i april neste år ta stilling til kravet fra de kvinnelige skihopperne. Det blir opp til retten å fastslå om det er lovlig eller ikke å holde de kvinnelige skihopperne borte fra OL-bakkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornøyd

Det er seks av de aller beste kvinnelige skihopperne som har saksøkt arrangementskomiteen i Vancouver.

– Vi er veldig fornøyde med at vi har kommet så langt at saken er sendt retten, sier DeeDee Corradini. Hun er talskvinne for gruppen av skihoppere som har gått rettens vei.

De seks hopperne som har gått rettens vei kommer fra Canada, USA og Europa, og de krever at dersom skihopp for kvinner ikke blir tatt med i Vancouver-OL, så må skihopp for menn kuttes ut.