Stormen Vera fikk nær orkans styrke

<pEt polart lavtrykk førte til vinder opp i orkan styrke på Trøndelagskysten torsdag ettermiddag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Ekstremværet er nå over, men det vil blåse friskt og snø mye langs hele kysten av Vestlandet fredag.

Torsdag ettermiddag var det vestlig liten og periodevis full storm med vindstyrke på 25 meter per sekund nord for Trondheimsfjorden og videre opp mot grensen til Nordland.

Meteorologenes varsel om forbigående sterk storm med en kraft på 30 meter per sekund på den samme strekningen, slo til.

Liten orkan

– På Nordøyan fyr sør for Vikna ble det observert sterk storm, det er noen som til og med påstår at det var en liten orkan, forteller vakthavende statsmeteorolog Ivar Hjellestad til NTB.

Torsdag kveld var vinden minket til full storm i samme område, og det var her vinden var sterkest. De fleste andre stedene i Trøndelag hvor Vera meldte sin ankomst torsdag ettermiddag, minket vinden i kveldstimene til sterk kuling og liten storm.

– Ekstremværet er over, men vinden holder seg på sterk kuling og opp til liten storm natt til fredag, og da blir det også ganske ufyselig vær, sier Hjellestad.

Fortsatt vintervær

Varslet for fredagen viser friske vinder, lave temperaturer og kraftige snøbyger over hele kysten fra Trøndelag og langs vestlandsfylkene

– Vinteren har kommet med et smell i løpet av en dag på Vestlandet og i Trøndelag, og det blir ikke akkurat noe vær å oppholde seg utendørs i, forteller statsmeteorologen.

Vinden vil være sterkest i Møre og Romsdal og i Trøndelag, hvor det vil blåse sterk kuling flere steder fredag. Også langs kysten av Vestlandet sør for Stadt kan man i perioder oppleve vinder på mellom stiv og sterk kuling.

Glatte veier

Sterk storm forekommer ikke ofte, og kan forårsake store ødeleggelser. Allerede ved trinnet under, full storm, kan vinden rykke trær opp med roten.

Men politidistriktene har ingen større skader å melde om som følge av været. I Nord-Trøndelag har det vært noen utforkjøringer, og et par trær har falt over noen småveier. I Hordaland har snøværet skapt fullstendig kaos på glatte veier for sommerdekkutstyrte biler, mens politiet i Sør-Trøndelag kan melde om at hele fire utenlandske vogntog torsdag hadde behov for assistanse etter å ha kjørt seg fast i snøen.

Personvernpolicy