EUs kulturarv samles på nett

<p>Malerier av den nederlandske kunstneren Jan Vermeer er blant bildene som har funnet veien inn i EUs onlinebibliotek. Her er bildet «Saint Praxedis».Foto: Scanpix</p>
Malerier av den nederlandske kunstneren Jan Vermeer er blant bildene som har funnet veien inn i EUs onlinebibliotek. Her er bildet «Saint Praxedis».Foto: Scanpix

<pEt nytt bibliotek på Internett, skal samle millioner av kulturprodukter fra Europa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoopptak fra frigjørelsen fra Nazi-Tyskland rundt om i Europa i 1945, malerier fra museet Louvre i Paris og lydopptak fra Beethovens 9. symfoni er blant kulturskattene som i løpet av torsdag 20.november skal være tilgjengelige på nett i EUs nye onlinebibliotek. Sidene er foreløpig en prototype.

- Man kan knapt forestille seg hvilke muligheter studenter, kunstelskere og forskere nå får, sier EU-kommisjonens forman José Manuel Barroso, ifølge avisa Politiken.

I dag inneholder sidene rundt 2 millioner kulturprodukter. Mesteparten er allerede digitalisert og har vært tilgjengelig på ulike nettsider rundt om i . I forhold til nyere kunstverk er det imidlertid knyttet problemer til opphavsrett, og dette materialet kan foreløpig ikke legges ut.

Innen 2010 håper EU-kommisjonen at det finnes minst 10 millioner bøker, filmer, malerier og andre kulturskatter på nettsidene til onlinebiblioteket. Nettsidene skal kunne leses på engelsk, tysk og fransk.

Biblioteker, museer og statsarkiver fra hele Europa har bidratt til biblioteket. 14 ansatte jobber med nettsidene og innsamlingen, som årlig vil koste i overkant av 22 millioner norske kroner.

Frankrike, Storbritannia og Nederland er de største bidragsyterne, mens blant annet Danmark er ett av landene som har kommet med minst materiale til nettsidene.

Her åpner EUs nye onlinebibliotek.

Personvernpolicy