SKJEMAROTET:

Tippeligaen kan bli endret

Her jubler Stabæk for tre poeng hjemme mot Bodø Glimt 3. august i år. Men i kampen brukte årets seriemester tre ikke spilleberettigede spillere. Det kan nå få alvorlige konsekvenser for Bærums-laget. (Foto: Scanpix)
Her jubler Stabæk for tre poeng hjemme mot Bodø Glimt 3. august i år. Men i kampen brukte årets seriemester tre ikke spilleberettigede spillere. Det kan nå få alvorlige konsekvenser for Bærums-laget. (Foto: Scanpix)

<pTippeligaen kan i ytterste konsekvens bli omgjort dersom NFF velger å følge eget lovverk slavisk, etter bruddene på reglene for «Spillertroppskjemaet». - Poengtap må vurderes, sier idrettsjurist til ABC Nyheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken

* Foran årets sesong innførte Norges fotballforbund (NFF) et «Spillertroppskjema» som klubbene selv var ansvarlige for å holde oppdatert. I lovteksten står det klart at NFFs «Spillertroppskjema» skal være oppdatert og innsendt til NFF før kamp.

* NFF bekrefter overfor ABC Nyheter at spillere som ikke står oppført på skjemaet før kamp ikke er klarert for spill for klubben.

* En rekke spillere i Tippeligaen har vært i aksjon for sine klubber uten at de har vært registrert på «Spillertroppskjemaet».

* En av synderne er årets gullvinner i Tippeligaen, Stabæk. Klubbens sportsdirektør, Lars Bohinen, bekrefter overfor ABC Nyheter at de har brutt reglene.

Torsdag avslørte ABC Nyheter at en rekke av lagene i Tippeligaen har brutt de nyinnførte reglene for bruk av «Spillertroppskjema» i løpet av årets sesong.

Les også: Brukte ulovlige spillere

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner mener Norges fotballforbund (NFF) bør reagere.

- Det er en grunn til at regler innføres i fotballen, de har en misjon. Når regler innføres er det med full tyngde og skal etterleves helt og fullt, sier Kjenner til ABC Nyheter.

- Kan miste gullet

Gunnar Martin Kjenner mener opplysningene som har kommet frem kan føre til en endring av årets tippeligatabell fordi forbundet må vurdere å trekke de lagene dette gjelder i poeng. Hvor hardt klubbene straffes er det for tidlig å si noe om, men det kan i så fall få dramatiske konsekvenser.

- En gitt plassering på tabellen har store konsekvenser for hver enkelt klubb, og det gjelder ikke bare gullet og nedrykksplassene. Det følger blant annet et betydelig beløp per tabellplassering fra fotballforbundet. I tillegg er det mulig å tjene mange penger gjennom kvalifisering for europacupspill, sier Kjenner. Og fortsetter:

- Her er det i bunn og grunn millioner som står på spill. Tippeligaen kan bli endret på grunn av dette.

En av synderne, gullvinner Stabæk, er kvalifisert for Champions League neste sesong. Kjenner tror flere lag i Tippeligaen vil være interessert i få saken ordentlig belyst.

- Man kan selv tenke seg til hvordan en sportsdirektør tenker om man skal havne bak klubber som ikke har fulgt reglene og hvilke konsekvenser det ligger i å komme høyere på tabellen.

- Og går forbundet knallhardt til verks kan det ende med at Stabæk mister gullet.

Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner mener NFF må reagere mot de klubbene som har brutte forbundets egne regler. (Foto: Scanpix)Idrettsjurist Gunnar Martin Kjenner mener NFF må reagere mot de klubbene som har brutte forbundets egne regler. (Foto: Scanpix)

Fotballforbundet sier til ABC Nyheter at dette eventuelt dreier seg om bruk av såkalte ikke- spilleberettigede spillere. I lovteksten til forbundet står det følgende om bruken av en slik spiller.

«....Med mindre særlige forhold tilsier noe annet, skal bruk av ikke spilleberettiget spiller i seniorklassene føre til tap av poeng etter Sanksjonsreglementets § 3-1 f og en bot etter Sanksjonsreglementets § 3-1 b - jfr. Sanksjonsreglementets § 3-2 (2).
Avgjørelsesmyndigheten fastsetter poengtapet og boten slik den finner det rimelig sett hen til antall spillere, antall kamper, grad av skyld, divisjonsnivå og omstendigheter for øvrig...»

- Dette er en kjent problemstilling for NFF. Vi kjenner det best fra det tidligere B-skjema og påføring av navn på dommerkort. Forbundet har sanksjonert mot brudd på de reglene, og dette er ikke veldig ulikt, fortsetter Kjenner.

Det vil i så fall bety at NFF må gå igjennom alle resultatene for Tippeligaen og se på hvilke lag som har brutt reglene og når.

«- Bare litt gravid»

Etter en gjennomgang ABC Nyheter har utført av NFFs siste oppdaterte utgave av «Spillertroppskjema» er det grunn til å tro at hele elleve klubber, i større eller mindre grad, har brutt reglene som ble innført før 2008-sesongen.

Fotballforbundet vil på nåværende tidspunkt ikke si noe om hva som kan bli det endelige utfallet av saken.

- Først så må vi se på dette og eventuelt vurdere om det er noe å gå videre med. Siden det er snakk om flere klubber så tyder ting på at dette er et innkjøringsproblem, ting må kanskje få tid til å gå seg til, sier seksjonsleder Roger Ness i Forvaltnings- og jusseksjonen i Norges Fotballforbund til ABC Nyheter. Men legger samtidig til:

- Dersom vi finner ut at dette er så alvorlig så er det til sist Forbundsstyret som tar avgjørelsen om å ta dette videre til Doms- og sanksjonsutvalget. Men akkurat nå er det altfor tidlig å si noe om hva som eventuelt blir konsekvensene.

Kjenner reagerer på NFFs holdning.

- Det kan ikke være slik at noen regler følges mens andre regler er det ikke så nøye med. Dette er helt klart en regel jeg oppfatter som udiskutabel. Enten så har du brutt reglene eller så har du det ikke, mener idrettsjuristen. Og fortsetter.

- Det blir nesten det samme som at en kvinne plutselig en dag sier «Jeg er bare litt gravid».

Vanskelig problemstilling

Gunnar Martin Kjenner mener de siste ukers fokusering på Lyns mulige degradering til 2. divisjon forteller sitt tydelige språk om hvordan forbundet kan reagere.

- Der valgte forbundet å sette hardt mot hardt og håndheve egne regler til punkt og prikke. Forbundet må likestille alle regler i eget lovverk. Noen er ikke viktigere enn andre.

Molde er en av tre klubber som ikke har brutt reglene. Adm. dir. Tarje N. Jaobsen håper NFF rydder opp (Foto: Scanpix)Molde er en av tre klubber som ikke har brutt reglene. Adm. dir. Tarje N. Jaobsen håper NFF rydder opp (Foto: Scanpix)

Han har heller ingen forståelse for at NFF legger argumentet innkjøringsproblem til grunn for å kanskje la saken ligge.

- Uholdbart av forbundet. Så lenge alle vet at dette er regler man må forholde seg til så er det å forvente at klubbene etterstreber for å følge disse.

Kjenner mener saken reiser flere problemstillinger i forhold til NFFs egne lover.

- Det må også kanskje vurderes hvorvidt motstanderlagene skal få poengene som er utdelt i de aktuelle kampene.

Vil følge reglene

Moldes administrerende direktør, Tarje Nordstrand Jacobsen, håper det ryddes opp om det skulle vise seg at klubber bevisst har brutt et sett regler som er like for alle.

- Det er jo en grunn til at vi har disse reglene, og jeg håper at dersom dette er tilfelle så tar de rette organer i forbundet tak og rydder opp. Vi prøver i hvert fall så godt vi kan å etterleve de retningslinjer som til en hver tid er gjeldende, sier Jacobsen til ABC Nyheter.

Romsdalingene er ett av tre lag som har fulgt reglene for utfylling av «Spillertroppskjemaet». De to andre er bronsevinner Tromsø og laget som rykket direkte ned, Ham Kam.

Jacobsen vil ikke si noe om hvilke former for reaksjoner som bør rettes mot de klubbene som har syndet mot regelverket.

- Det er ikke opp til meg å vurdere, det blir bare spekulasjoner.

Minuspoeng?

Flere store fotballnasjoner har valgt å reagere med hard hånd mot klubber som har brutte de nasjonale fotballforbunds regler. En rekke store klubber har måttet starte påfølgende sesong med minuspoeng. Kjenner tror ikke det vil skje i Norge.

- Både Italia og England har kjørt den linjen, men reglene for det her hjemme kjenner jeg ikke godt nok til. Derfor kan jeg ikke uttale meg nøyaktig om det, sier han til ABC Nyheter.

Personvernpolicy