Fotballforbundet vil granske Tippeligaen

Brukte ulovlige spillere

Her spiller Pontus Farnerud ulovlig. 3.august debuterte Pontus Farnerud for Stabæk mot Bodø Glimt. Men han var ikke registrert på NFFs spillertroppskjema før tre dager senere. (Foto: Scanpix)
Her spiller Pontus Farnerud ulovlig. 3.august debuterte Pontus Farnerud for Stabæk mot Bodø Glimt. Men han var ikke registrert på NFFs spillertroppskjema før tre dager senere. (Foto: Scanpix)

<pTippeligavinner Stabæk har i flere av årets kamper brukt spillere som på daværende tidspunkt ikke var berettiget til å spille for klubben. Hele elleve klubber har gjort det samme. Forbundet skal nå granske saken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken

* Alle klubbene i Tippe-og Adeccoligaen kan i løpet av sesongen endre et «Spillertroppskjema» som i utgangspunktet har til hensikt å gi forbundet en mulighet til ha oversikt over hvilke spillere som er såkalt «Lokalt utviklede spillere» (LUS).

* Klubbene har selv ansvar for å melde fra når det gjøres endringer på skjemaet. Det kan meldes inn og ut spillere hele sesongen, men en spiller kan ikke spille for klubben før han er registrert innmeldt i troppen, eller etter at han er registrert utmeldt.

Årets suverene seriemester har i flere av tippeligaoppgjørene brukt spillere som formelt ikke har vært godkjent for spill i klubben. I kampene hvor regelbruddene fant sted kapret bæringene totalt syv poeng.

Ham Kam, som var det eneste laget som rykket direkte ned i år, fulgte reglene til punkt og prikke.

Etter at Norges fotballforbund (NFF) ble gjort oppmerksom på saken av ABC Nyheter skal de nå se nærmere på hva som har skjedd i forbindelse med et «Spillertroppskjema» alle klubbene må fylle ut.

- Det kan se ut som om alt her ikke er korrekt, så dette må vi sjekke nærmere, sier klubblisensansvarlig i NFF, Rune Nordhaug, til ABC Nyheter.

Spillertroppskjema

På NFFs sider står det å lese:

«Klubben kan legge til og fjerne spillere fra NFFs spillertroppskjema gjennom hele sesongen, forutsatt at spillerne oppfyller det generelle vilkåret for spilleberettigelse, samt kravene til LUS. Klubben er selv ansvarlig for å oppdatere NFFs spillertroppskjema gjennom sesongen.

NFFs spillertroppskjema skal være oppdatert og innsendt til NFF før kamp.»

Det er her flere av klubbene har sviktet i henhold til reglene.

Poengtap?

Rune Nordhaug kan ikke på nåværende tidspunkt si noe om hvilke reaksjoner som er aktuelle dersom forbundet velger å aksjonere.

- Siden dette er første sesongen med denne ordningen så har vi ingen lignende tilfeller å sammenligne med. I tillegg må vi også vurdere hvor alvorlig dette regelbruddet er. Det er flere faktorer i saken som må ses nærmere på, sier Nordhaug til ABC Nyheter.

Men dersom man ser på hva NFFs egne regler sier om sanksjoner for bruk av ikke spilleberettigede spillere kan det i ytterste konsekvens føre til en omgjøring av hele Tippeligatabellen.

I punkt 8 under Retningslinjer for bruk av ikke spilleberettiget spiller står det følgende:

«Med mindre særlige forhold tilsier noe annet, skal bruk av ikke spilleberettiget spiller i seniorklassene føre til tap av poeng etter Sanksjonsreglementets § 3-1 f og en bot etter Sanksjonsreglementets § 3-1 b - jfr. Sanksjonsreglementets § 3-2 (2).
Avgjørelsesmyndigheten fastsetter poengtapet og boten slik den finner det rimelig sett hen til antall spillere, antall kamper, grad av skyld, divisjonsnivå og omstendigheter for øvrig»

NFF opplyser til ABC Nyheter at spillerne som har opptrådt for sine klubber uten å være klarert på forhånd er å regne som ikke spilleberettigede spillere.

- En spiller kan ikke spille for klubben før den datoen som står oppført på «Spillertroppskjemaet» hos NFF, sier Nordhaug til ABC Nyheter.

Fire Stabækspillere

Nordhaug var ikke klar over hvilke spillere eller lag det gjaldt, før ABC Nyheter tok kontakt. For gullvinner Stabæk kan det settes spørsmålstegn ved Pontus Farnerud, Palmi Palmason, Niklas Sandberg og Tommy Stenersen.

Alle de nevnte spillerne har figurert i Stabæks spillertropp før de er registrert på det gyldige «Spillertroppskjemaet» hos NFF.

Sandberg, Farnerud og Palmason er alle registrert innmeldt på skjemaet den 6. august, men de var med i Stabæks hjemmetropp mot Bodø Glimt (4-1 til Stabæk) på Nadderud tre dager tidligere.

Stenersen på sin side står innmeldt 15 september, men var med til kampene både mot Lillestrøm (1-1 på Åråsen 1. september) og Strømsgodset (6-0 på Nadderud 14. september).

Da ABC Nyheter brukte Tommy Stenersen som eksempel for NFFs Nordhaug, og spurte om han kunne spille for Stabæk før 15. september, var svaret krystallklart:

- Dersom Stenersen har spilt for Stabæk før datoene som er registrert hos oss har han spilt ulovlig.

Rutineglipp og ingen «big deal», mener Stabæks sportsdirektør Lars Bohinen. (Foto: scanpix)Rutineglipp og ingen «big deal», mener Stabæks sportsdirektør Lars Bohinen. (Foto: scanpix)

- Etter det jeg kan se av datoene som er registrert hos oss (forbundet red. anm.) og det du forteller nå, så er dette noe vi må ta videre med dem som har ansvaret for dette, både internt i forbundet og i klubbene det gjelder.

- Rutineglipp

I Stabæk er det sportsdirektør Lars Bohinen som er ansvarlig for å oppdatere listen som sendes inn til NFF. Han bekrefter at klubben ikke har fulgt reglene, men mener det hele skyldes dårlige rutiner på Nadderud.

- Jeg vet ikke nøyaktig grunnen til at vi ikke har gjort dette i henhold til reglene, men det er vel fordi vi bare har glemt det. Rett og slett en glipp i rutinene.

Han bedyrer likevel at klubben ønsker å etterleve reglene og at de tar dette på alvor.

- Klubben ønsker selvfølgelig å forholde seg til alle regler etter beste evne og vi tar dette på alvor.

Men sier samtidig:

- Dette gjelder vel flere enn bare oss og er i grunn ingen «big deal».

Stabæks sportsdirektør har ingen formening om hvilke reaksjoner som kan komme fra forbundets side. Han mener at om det skal aksjoneres så burde både NFF vært på banen ved et tidligere tidspunkt og at strafferammene på forhånd være kjent.

- Vi har ikke hørt noe fra forbundet i løpet av sesongen, så dersom dette er så ille burde de vel ha tatt opp dette med oss tidligere. Vi fikk heller aldri noen signaler om hva som ville skje om disse reglene ble brutt. De kan ikke komme i ettertid og straffe oss for noe vi ikke var klar over på forhånd, mener den tidligere landslagsspilleren.

Brukte én måned

En annen klubb som ifølge listene har forbrutt seg mot reglene er fjorårsmester Brann.

Jamaicanske Rodolph Austin har vært en sentral brikke for et Brann i motbakke denne sesongen. Han ble formelt klar for bergenserne like før overgangsvinduet stengte den 31. august i år, men Brann brukte én måned før de meldte ham som registrert i troppen hos NFF. 30. september er den oppgitte datoen på Austin.

Jamaicaneren spilte hele fem kamper, deriblant UEFA-cupkampen mot Deportivo La Corúna på stadion i Bergen, før den 30. september i år.

Nordhaug understreker at datoene som er registrert hos forbundet er når klubben sendte inn endringene og at de skal være riktige.

- Alle datoer som står oppført i listene hos oss skal være da klubbene meldte dette inn. De skal så langt jeg vet være korrekt oppdatert i henhold til opplysningene klubbene har sendt oss.

Dette er helt vesentlig fordi flere av de spillerne som nå må granskes er registrert enten rett i forkant eller i etterkant av en kamp de har vært delaktig i.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ståle Stensaas legger opp etter denne sesongen. Han spilte for Lillestrøm fem dager før han var innmeldt i LSK-troppen til forbundet. (Foto. Scanpix)Ståle Stensaas legger opp etter denne sesongen. Han spilte for Lillestrøm fem dager før han var innmeldt i LSK-troppen til forbundet. (Foto. Scanpix)

- Var bevisste

Etter listene til NFF å dømme er det grunnlag for å se nærmere på hele elleve klubber i vår øverste serie. Kun tre klubber skal etter sigende ha overholdt reglene. Det er Molde FK, Tromsø IL og Ham Kam (nedrykk).

Ham Kams Ante Vitaic ble bevisst ikke brukt i oppgjøret mot Brann 2. august fordi han ennå ikke var oppført på skjemaet. (Foto: Scanpix)Ham Kams Ante Vitaic ble bevisst ikke brukt i oppgjøret mot Brann 2. august fordi han ennå ikke var oppført på skjemaet. (Foto: Scanpix)

Sportssjef for hamarlaget, Lars Tjærnås, sier de hvite og grønne helt bevisst har forholdt seg til regelverket.

- Vi har etter beste evne prøvd å forholde oss til reglene, og det regner jeg med også alle andre klubber har, sier Tjernås til ABC Nyheter.

«Kamma» holdt blant annet igjen klubbens kanskje beste spiller, kroatiske Ante Vitaic, til kampen mot Brann 2. august (4-1 til Brann) til tross for at han kunne spille. Grunnen var at han ikke var oppført på skjemaet.

Tjærnås ønsker ikke å spekulere i hva som bør skje med de klubbene som ikke har «rent mel i posen». Men Tjærnås mener forbundet bør skille mellom to typer forseelser.

- For å si det enkelt så bør forbundet finne ut hvilke klubber som har gjort dette bevisst og hvilke som kanskje kan sette dette på kontoen for slurv. Det er to forskjellige utgangspunkt for hva som bør skje videre.

- Men det kan jo bli artig å se om de gjør forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker, sier Tjærnås videre.

20 spillere?

Etter det ABC Nyheter har grunn til å tro kan det settes spørsmålstegn ved hele 20 spillere i Tippeligaen. Spillerne som er nevnt under trenger nødvendigvis ikke ha fått spilletid, men de har alle vært registrert i en klubbs tropp til kamper hvor de ikke hadde lov til å være med.

ABC Nyheter har kun brukt siste oppdaterte «Spillertroppskjema» til Norges fotballforbund som kilde. Fotballforbundet opplyser imidlertid til ABC Nyheter at listene skal være korrekte.

Stabæk:
Niklas Sandberg, Pontus Farnerud, Palmi Palmason og Tommy Stenersen

Rosenborg:
Kris Stadsgaard, Mikael Lustig og Kjell Rune Sellin

Brann:
Rodolph Austin og Birkir Már Sævarsson

Viking:
Simen Melhus og Josef Kaufmann

Aalesund:
Khari Stephenson og Daniel Arnefjord

Vålerenga:
Amin Nouri og Glenn Roberts

Bodø Glimt:
Håvard Sakariassen

Lillestrøm:
Ståle Stensaas

Fredrikstad:
Tommy Runar

Lyn:
Vegard Gjermundstad

Strømsgodset:
Alfred Sankho

Personvernpolicy