Gjenhør med EU i Stortinget

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble utfordret på EU-saken under Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: Scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ble utfordret på EU-saken under Stortingets muntlige spørretime onsdag. Foto: Scanpix

<pStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier en EU-søknad fra Island vil påvirke EØS-avtalen. Men spørsmålet om norsk medlemskap ligger dødt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-debatten gjorde et famlende og forsiktig comeback under Stortingets spørretime onsdag. Høyres Inge Lønning ba regjeringen straks utrede hvilke følger det får for EØS-avtalen, dersom Island bestemmer seg for å gå inn i EU.

– Alle piler peker i retning av at Island kommer til å søke om medlemskap. EØS-avtalen vil neppe kunne fortsette som i dag. Det haster med å avklare konsekvensene av en slik utvikling, påpekte Lønning.

Stoltenberg viste til mange tidligere varsler om at Island var på nippet til å søke, men at det ikke hadde skjedd. Han ser ingen grunn til å gjøre noe annet enn å «følge med» på utviklingen.

– En islandsk EU-søknad vil påvirke EØS-avtalen, men det er fortsatt svært usikkert om Island kommer til å søke og hva slags forhandlingsavtale de eventuelt får, sier han.

Neppe ny debatt

Spørsmålet om Norge bør søke medlemskap i EU, ble fredet av regjeringen i Soria Moria-erklæringen. Og sannsynligheten er stor for at fredningstiden utvides med nye fire år.

– Alle tenkelige regjeringskonstellasjoner vil bestå av partier som er for og imot EU. Verken SV, Senterpartiet, KrF eller Venstre vil sitte i en regjering som åpner for norsk medlemskap, sier Stoltenberg til NTB.

Hans partifelle Svein Roald Hansen, som leder Europabevegelsen, advarer mot å la EU-saken ligge død i enda en stortingsperiode.

– Det vil være meget uklokt. Den neste regjeringen bør skaffe seg et handlingsrom i dette spørsmålet.

Hansen mener en medlemssøknad fra Island vil aktualisere den norske EU-debatten, og tror holdningen fra norske fiskere vil være avgjørende.

– Det er der islandssuget merkes best, sier han.

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener en ren Ap-regjering er eneste reelle mulighet for en ny EU-debatt i Norge.

– En ren Ap-regjering vil kunne alliere seg med Høyre og Fremskrittspartiet i dette spørsmålet. Men det blir neppe noen ny EU-debatt i neste periode heller. Motstanden er stor i folket, sier han.

– EØS består

Nei-mannen Høybråten avviser at EØS-avtalen ryker dersom Island blir medlem av EU.

– Den står støtt og er robust på grunn av Norges deltakelse. Det må gjøres enkelte tilpasninger, men avtalen endrer seg jo hele tiden likevel, sier KrF-lederen.

Venstre-leder og EU-tviler Lars Sponheim vil først til neste år avsløre om han er for eller imot et norsk medlemskap.

– Jeg vil fortelle hva jeg mener i talen til landsmøtet i Venstre til våren, sier Sponheim til NTB.

Han mener situasjonen på Island, eurodebatten i Danmark og utviklingen i kronekursen vil kunne aktualisere en mulig norsk medlemssøknad.

– Det kan bli mer spennende framover enn mange er klar over, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy