Forbrukslån

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er de siste årene blitt enklere og enklere å få lån uten noen som helst form for sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Forbrukslånskalkulator
Forbrukslån er lån som gis uten noen form for tilleggssikkerhet. Det er derfor renten også er de høyeste blant vanlige lån. Vi har sett på lånegiverne som satser spesielt på usikrede lån.

Kredittkortkalkulator
Her kan du finne ut hvilket kort som er best for deg. Legg inn dine egne forutsetninger for bruk av kortet, og se hvordan de forskjellige kortleverandørene kommer ut av det.

Lånesamlingskalkulator
Sjekk hvor mye du kan spare ved å samle dyre smålån som forbrukslån inn i et nytt lån.

Spesielt har dette vært fremtredende på kortmarkedet, der det stadig har dukket opp nye tilbud. Forbrukslån er på ingen måte gratis. Har du en eller annen form for sikkerhet vil renten bli vesentlig lavere.

Det er fire hovedalternativer for å få usikrede lån (forbrukslån):

  1. Forbrukslån i bank (gis som gjeldsbrev)
  2. Andre lånegivere av forbrukslån (gis som gjeldsbrev)
  3. Kontokreditt i bank
  4. Kredittkort

Vanlige nedbetalingslån

Gjeldsbrevlånene har en fast nedbetalingsplan. Ved opptak av lånet er det et etableringsgebyr som belastes. Lån via kontokreditt og kredittkort gis som en låneramme som du kan disponere fritt. Riktig nok må du gjerne betale ca 3 % av saldoen på kredittkortet, men du kan bruke opp det du nedbetaler med en gang.

Låner du i bank er det vanlig at renten er lavere med kausjon. I noen tilfeller er det også et krav for å få lånet. Blant bankene er det først og fremst den forbindelsen du allerede har i dag, som er den aktuelle. Noen av finansieringsselskapene kan også gi lån uten sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortsiktige kreditter

Kortsiktige kreditter er svært dyre lån, men brukt på riktig måte, er det ikke noe galt i å ta opp et slikt lån. Problemet kommer hvis du begynner å få mange av denne typen smålån. Hvis du kommer i den situasjonen at du må betale et kredittkort med et annet kredittkort er du på vei inn i problemene. Selv om renten er høy, er det gjerne ikke dét som knekker deg, men det faktum at forbrukslån skal tilbakebetales på kort tid.

Hvis du ønsker en gratis kredittreserve, er mange av kredittkortene velegnet for dette. Her kan du få en kreditt på inntil 50.000 kroner, samtidig som det ikke er noen årsgebyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk disse markedsoversiktene:

Forbrukslånskalkulator

Kredittkortkalkulator

Sammenligning

Når du skal sammenligne de ulike lånealternativene skal du se på den effektive renten på lån som er litt større og skal nedbetales på over et år. Det er mer hensiktsmessig å se på kronebeløp du skal betale på mer kortsiktige kreditter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om renten på forbrukslån ofte er skyhøy, er det ikke renten som er hovedproblemet for mange. Problemet er at lånet skal tilbakebetales på kort tid. Hvis du for eksempel skal nedbetale lånet over tre år, har ikke renten en så stor andel av det du skal betale.

Se følgende tabell:

1 år3 år5 år10 år
50.000 kroner
4%7852 2633 7807 738
15%2 9928 92715 38633 696
150.000 kroner
4%2 3556 78911 34023 214
15%8 97626 78146 158101 088

Skattefradragseffekten på 28 prosent er trukket fra rentedelen.

Hvis du tar opp et lån på 50.000 kroner du skal tilbakebetale over tre år, må du tilbakebetale 52.263 kroner (månedlig tilbakebetaling) over tre år. Rentedelen blir da bare på 4,33 % av totalbeløpet du må tilbakebetale.

Hvis renten er 15 %, må du totalt tilbakebetale 58.927 kroner. Rentedelen av totalbeløpet stiger da til 15,15 %. Som du ser er ikke rentedelen så stor, selv om renten er svært høy.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.