Sikkerhetens betydning

Sikkerheten bestemmer hvor mye du kan få i lån, og hvilken rente du får.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I markedet er det vanlig at renten er lavest innenfor 60 % av markedsverdi. Men flere og flere banker tilbyr den beste renten opp til 75 prosent av markedsverdi. Noen går også opp til 80 prosent. Andre skiller mellom 60 prosent og 80 prosent, slik det var vanlig før. Det siste trinnet er over 80 prosent av markedsverdi.

Når du skal låne opp til 80 prosent av markedsverdien har renten i gjennomsnitt ligget omtrent 0,5 prosentpoeng over den som oppnås innenfor 60 prosent av markedsverdien. Men dette har altså endret seg i den siste tiden.

Se på marginalsrenten

Hvis renten du får er akkurat 0,5 % over den du ville fått innenfor 60 prosent, er marginalrenten mellom 60 prosent og 75/80 prosent mye høyere. For at den gjennomsnittlige renten skal bli 0,5 prosentpoeng høyere, må marginalrenten mellom 60 prosent og 80 prosent være 2 prosentpoeng høyere. Hvis renten er 6,0 prosent innenfor 60 prosent av markedsverdi og du får en rente på 6,5 prosent når du går opptil 80 prosent, er marginalrenten 8,0 prosent.

Omsetningsverdi og lånetakst

Når du skal kjøpe boligen bruker banken gjerne kjøpesummen som utgangspunkt for hvor mye du kan låne. Ved refinansiering var det gjerne lånetaksten som ble lagt til grunn. Det er altså to prinsipper som har vært brukt:

  • Lånetakst
  • Omsetningsverdi

Når det tas en lånetakst, bestemmes først verditaksten. Lånetaksten vil ligge mellom 80-85 prosent av verditaksten. Denne verditaksten skal tilsvare markedsverdien, eller omsetningsverdien av boligen. Når lån skal sammenlignes er det derfor viktig å være klar over at 60 prosent av lånetakst tilsvarer 50 prosent av omsetningsverdi. Åtti prosent av lånetakst tilsvarer 70 prosent av omsetningsverdien.

Nå har de aller fleste lånegiverne gått over til å bare bruke markedsverdien (omsetningsverdien). Nå er standardvilkårene lån innenfor 60 prosent av markedsverdi og 75-80 prosent av markedsverdi.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy