Lån til andelsleiligheter

De aller fleste utlånsinstitusjoner gir lån til andelsleiligheter, selv om det finnes visse unntak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les mer om boliglån

Boliglån

Sikkerhetens betydning

Førstehjemslån

Nedbetaling med BSU

Fullfinansiering

Andreprioritetslån

Mellomfinansiering

Tinglyse mer enn du låner?

KALKULATOR: Belåning av borettlagsleiligheter
Hvor mye du kan belåne en borettslagsleilighet med avhenger av fellesgjelden. Her får du hjelp til å regne ut hvor mye du får låne.

Lånene er i gjennomsnitt noe dyrere enn lån til selveiere. Men etter hvert har de fleste gitt lån til borettslagsleiligheter til samme vilkår som selveide, så lenge de har tilsvarende sikkerhet.

Når det gis lån til slike leiligheter er det gjerne omsetningsverdien som legges til grunn. Vi legger til grunn at 50 prosent av omsetningsverdi tilsvarer omtrent 60 prosent av lånetakst på selveiere.

Lån avhenger av fellesgjelden

Hvor mye du kan låne i forhold til omsetningsverdien avhenger av fellesgjelden. De fleste lånegivere legger fellesgjelden til kjøpesummen/omsetningsverdien når lånegrensen skal regnes ut.

Hvis omsetningsverdien er 1.500.000 kroner og fellegjelden er 500.000 kroner, blir utgangspunktet for å beregne lånegrensene 2.000.000 kroner. For å komme innenfor 60 prosent av omsetningsverdien, kan lånet da ikke være større enn 700.000 kroner. I utgangspunktet er grensen 1 million kroner, men den er allerede belånt med 500.000 kroner.

For at lånet skal ligge innenfor 70 % av omsetningsverdi kan lånet maksimalt være 1.100.000 kroner.

Regn selv med kalkulatoren «Belåning av borettslagsleiligheter».

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy