Hvilket lån skal du nedbetale først?

Hvis du har flere lån, skal du nedbetale det dyreste først.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du for eksempel tar opp et førsteprioritetslån til 4 %, og et topplån til 6 %, lønner det seg å nedbetale lånet til 6 % fullt ut før du nedbetaler 4 %-lånet.

Hvis det er vanskelig å få den nødvendige avdragsfrie perioden, skal du betale minst mulig i avdrag på det billigste lånet. Det mange har lett for å glemme, er at det er de totale avdragskroner som teller, ikke om avdragene innbetales på ett eller to lån.

Spesielt viktig blir dette når du for eksempel har forbrukslån i tillegg til boliglån. Renten på disse lånene ligger langt over boliglånsrenten. Du tjener derfor spesielt mye på å nedbetale denne typen lån først.

Eksempel

Et eksempel: Du har to lån, ett til 6 % og ett til 4 %. Begge lånene er på 300.000 kroner som nedbetales på 20 år som serielån. Den beste løsningen ville vært å først nedbetale det dyreste lånet til 6 %, på 10 år isteden. Det billigste lånet burde da hatt en avdragsfri periode på ti år, før det ble nedbetalt på ti år det også.

I begge tilfellene er lånene nedbetalt på totalt 20 år, med 30.000 kroner i avdrag per år. Hvis begge lånene betales ned over 20 år, vil det koste deg 30.000 kroner (i løpende kroner) fullstendig unødvendig.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy