Lag egne nedbetalingsavtaler på rammelån

Selv om rammelån er avdragsfrie lån, kan du lage dine egne nedbetalingsavtaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er enkelt å lage dine egne nedbetalingsvarianter på rammelån. Dette gjør du ved å opprette et fast trekk som går direkte inn på lånekontoen.

Les mer om rammelån.

Du kan for eksempel godt si til deg selv at en del av lånet er langsiktig, og en del av lånet er kortsiktig. Si at du har en ramme på to millioner kroner. Du har en million kroner som du vil nedbetale på 20 år. I tillegg har du brukt 200.000 kroner på bil, som du vil nedbetale på syv år som et annuitetslån. Da tar du bare summen av de to beløpene, og betaler inn på lånekontoen.

Med en rente på rammelånet på 5,0 % blir regnestykket slik:

LånBeløp
Boliglån 1.000.000 - 20 år6 600
Billån 200.000 - 7 år2 827
Månedlig fast kostnad75
Sum lånekostnad i måneden9 502

Skjer det endringer, eller du vil ha en annen profil, gjør du bare en ny beregning.

Du kan bruke flere kalkulatorer for å gjøre disse beregningene.

Annuitetslånskalkulator

Lån med restverdi

Begge kalkulatorene beregner annuitetslån. Forskjellen er at på lån med restverdi nedbetales ikke lånet til null men et høyere beløp (for eksempel forventet restverdi på bilen).

Dette må du sjekke

Normalt får du den samme renten som du ville fått på et ordinært boliglån. Men i mange av tilbudene har du en høyere fast kostnad enn de vanlige tilbudene har. Dette kan være en form for kontoholdskostnad, som kan være høyere enn summen av termingebyrene i løpet av et år. Denne kostnaden øker den effektive renten. Det er ikke verdt å betale en høyere effektiv rente for å få dette lånet.

Det normale er at lånet skal ligge innenfor 60 % av markedsverdi. Noen få går høyere, det høyeste er opp til 80 % av markedsverdi.

Alle rammelån har en viss lengde før det skal konverteres til et ordinært boliglån. Denne lengden varierer fra fem år til 20 år. Fem år er en for kort tid på denne typen lån.

Du bør ha full kontroll på kontoen ved at du kan føre penger frem og tilbake som du selv ønsker. Å måtte ringe banken for overføringer, eller at det er begrensninger på antall uttak er upraktisk, og minsker fleksibiliteten.

En alternativ metode

Du kan også gjøre et ordinært boliglån svært fleksibelt. Da tar du en lengst mulig avdragsfri periode, og deretter nedbetaler det som et annuitetslån med lengst mulig nedbetalingstid.

I tillegg tinglyser du en pantobligasjon som kan være høyere enn det du trenger i første omgang. Da kan du senere øke lånet uten ekstra tinglysingsomkostninger. Ulempen kan være at banken kan kreve et nytt etableringsgebyr fordi dette teknisk sett blir et nytt lån.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy