Rammelån

I et rammelån kan du låne opp til en viss grense, uten at du har en fast tilbakebetalingsplan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette har blitt en vanlig lånetype. Etter hvert har flertallet av bankene begynt å tilby denne lånetypen.

De mest vanlige navnene på dette lånet er Fleksilån og Boligkreditt, i tillegg til Rammelån.

Du får en låneramme opp til en viss verdi av boligen. De fleste går opp til 60 % av markedsverdi. Hvis boligen din er verdt to millioner kroner, kan du da få en låneramme på 1,2 millioner kroner. Du betaler kun renter av den kreditten du til enhver tid bruker.

Mange banker gir også en høyere belåningsgrad enn 60 prosent av markedsverdien på huset.

Renten pleier å være lik renten du får på de normale nedbetalingslånene. Men i enkelte banker er det forskjeller i renten mellom lånetypene.

Se hvordan det virker med rammelånskalkulatoren.

Meget fleksibelt

Rammelån er det mest fleksible lånet du kan ha. Du velger også selv hvor mye av rammen du bruker.

Du bestemmer selv til enhver tid hvor mye du skal innbetale til lånekontoen din. Noen banker har som krav at du skal innbetale rentekostanden på lånekontoen. Andre har ikke noe krav om dette. I praksis spiller dettte ingen rolle siden du likevel kan disponee fritt innenfor lånerammen.

Kommer du opp til rammen må du uansett innbetale rentedelen, siden du ikke har noe mer å gå på.

Les: Lag egne nedbetalingsavtaler på rammelån

Det mest vanlige er at du kan overføre penger mellom lånekontoen og brukskontoen i nettbanken. I noen tilfeller må du ringe banken for å ta ut mer penger, noe som er mer upraktisk.

Kan brukes som sparekonto

Dette betyr at du kan sette all overskuddslikviditet inn på lånekontoen, og få høyere rente enn du kunne fått på høyrentekonto. Hvis du har en reserve i form av en låneramme, trenger du heller ikke ha noe særlig reserve på en høyrentekonto.

Ulemper

Hvis vi skal snakke om ulemper med denne typen lån går dette nettopp på fleksibiliteten. I de tilfellene der det ville vært fornuftig å nedbetale en del av lånet, gjør denne låneformen det enklere å kutte dette. Problemet kan altså være at du lettere bruker mer penger i dag enn det du burde gjort. Vi kan si at rammelån er frihet under ansvar.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy