Ser på eksklusjonen av Apenes på nytt

Georg Apenes ble mandag kveld ekskludert som medlem i Fredrikstad Høyre. Foto: Erik Johansen / SCANPIX.
Georg Apenes ble mandag kveld ekskludert som medlem i Fredrikstad Høyre. Foto: Erik Johansen / SCANPIX.

<pEksklusjonen av Georg Apenes fra Fredrikstad Høyre har skapt sterke reaksjoner i partiet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredrikstad/Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): Onsdag blir det nok et ekstraordinært styremøte for å vurdere saken på nytt.

Både fylkeslaget og partiet sentralt oppfordrer Fredrikstad Høyre til å oppheve eksklusjonen av Apenes.

Datatilsynets direktør og tidligere stortingsmann for Høyre, Georg Apenes, ble ekskludert fra Fredrikstad Høyre sent mandag kveld. Vedtaket kom på et ekstraordinært styremøte etter at Apenes kritiserte fylkesledelsen og stortingsrepresentant Martin Engeset fra Østfold Høyre.

Trakk seg i protest

Leder i Fredrikstad Høyre Bengt Morten Wenstøb trakk seg i protest etter at eksklusjonen var stemt gjennom, og styremedlem Brede Bøe trakk seg tirsdag. Flere andre lokal- og fylkespolitikere fra Høyre har gitt uttrykk for at de synes beslutningen var uklok. Martin Engeset selv har også sagt at han var imot en eksklusjon.

Victoria Gjelstad, som har tatt over som fungerende leder i Fredrikstad Høyre, sier det ligger mer bak beslutningen enn at Apenes har kritisert en partifelle.

Apenes har gjennom frittalende uttalelser i mediene truet det frie ordet i partiet, mener hun.

– I politikken skal det være rom for uenighet, men mange av våre medlemmer er skremt og har frykt for å uttale seg fritt. Han har kommet med personangrep, og slikt sømmer seg ikke. Vi kan ikke akseptere at Georg Apenes skal kue andre fra å uttale seg fritt, sier Gjelstad til Dagbladet.no.

Gjeldstad reagerte også på at Apenes har oppfordret folk til å la være å stemme på partiet.

Vurderer lovligheten

Eksklusjonen ble stemt gjennom med sju mot tre stemmer.

– Så vidt jeg har registrert er dette et ekstraordinært styremøte hvor et flertall har trumfet gjennom et vedtak som jeg sterkt beklager, sier Gretha Kant, første nestleder i Østfold Høyre, til NTB.

Hun vil nå få lovligheten i vedtaket vurdert, samtidig som hun oppfordrer lokallaget til å gjøre det om.

Også fylkesleder Tage Pettersen har bedt Fredrikstad Høyre om å snu.

– Selv om jeg ikke har satt pris på alle uttalelsene fra Apenes, mener jeg at vedtaket er svært upassende. Østfold Høyre har nominasjonsmøte lørdag, og nå må vi bruke energien på å få en god valgliste, og vi skal bruke demokratiske virkemidler på veien, sier Pettersen.

Georg Apenes sier han ønsker å fortsette i partiet hvis eksklusjonen blir opphevet. Han understreker at de kritiske uttalelsene kom i et forsøk på å påvirke nominasjonsprosessen.

– Denne saken er blitt et spørsmål om ytringsfrihet, som har fått små kår i partiet, sier Apenes til NRK.

Støttes sentralt

Høyres partileder Erna Solberg vil ikke kommentere bråket i Fredrikstad Høyre. Hennes medierådgiver Odd Sevje sier det er vanlig å vise til partiets generalsekretær i saker som denne.

– Vi oppfordrer til omgjøring av vedtaket og håper å bli lyttet til. Vi har i tillegg registrert at den første som beklaget vedtaket, var den angrepne part, Martin Engeset, sier generalsekretær Trond Reidar Hole.

Han understreker at partiet sentralt normalt ikke kommenterer spørsmål i lokallagene, men at en så sjelden handling som eksklusjon gjør at partikontoret i Oslo har valgt å kommentere denne saken.

Personvernpolicy