Søvn og trening mot kreft

Det er påvist sammenheng mellom søvn og effektene av trening i forhold til å motvirke kreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Det er påvist sammenheng mellom søvn og effektene av trening i forhold til å motvirke kreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

<pJevnlig fysisk aktivitet reduserer kvinners risiko for å utvikle kreft.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig kan det å få for lite søvn redusere de helsebringende effektene av treningen, het det i en studie som ble lagt frem mandag.

I studien av nærmere 6000 amerikanske kvinner har forskerne funnet at de som trente mest hadde 25 prosent lavere risiko for å utvikle kreft enn dem som var minst aktive.

Men blant yngre, fysisk aktive kvinner, viste funnene at de som sov mindre enn sju timer per natt hadde en 47 prosent høyere risiko for å bli diagnostisert med kreft enn dem som jevnlig fikk en god natts søvn.

- Større deltakelse i fysisk aktivitet har gang på gang vist seg å ha sammenheng med redusert risiko for kreft flere steder i kroppen, deriblant bryst- og tykktarm, sa en av forskningslederne, James McClain.

- Lite søvn ser ut til å motvirke effekten av fysisk aktivitet på flere viktige hormonelle og stoffskifteparametre, som er grunnen til at vi så på hvordan det påvirket sammenhengen mellom trening og risikoen for kreft.

Det er foreløpig ikke kjent nøyaktig hvorfor trening reduserer kreftrisikoen, men forskerne tror det kan ha sammenheng med lavere kroppsvekt, forbedret immunsystem og hormonnivåene som har sammenheng med jevnlig fysisk aktivitet.

Undersøkelsen ble lagt frem på en konferanse i Washington sponset av The American Association for Cancer Research.

Personvernpolicy