Ikke redde for opprykk

<p class="hidden">Sogndal deler ikke danske klubbers bekymring for å rykke opp. Her er Sogndals Morten Christensen og Starts Solomon James i duell fra Sør Arena i år. Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX </p>
Sogndal deler ikke danske klubbers bekymring for å rykke opp. Her er Sogndals Morten Christensen og Starts Solomon James i duell fra Sør Arena i år. Foto: Tor Erik Schrøder/SCANPIX 

<pI Danmark er forskjellen mellom inntektene i de to øverste divisjonene blitt så stor at flere klubber ikke ønsker å rykke opp. I Norge er holdningen en ganske annen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere klubber i Danmarks svar på Adeccoligaen sier at et opprykk for dem ville vært «helt vanvittig» økonomisk sett.

Det er Jyllands-Postens sportskanal spn.dk som melder at den økende forskjellen kan true med å knekke ryggen til 1. divisjonsklubbene ved et opprykk.

- Vi ville aldri hatt midlene til å klare oss hvis Herfølge skulle rykke opp. (…) Man gjør hva man kan for å vinne i eliten, men hvis vi skal være med i det selskapet måtte vi hatt en helt annen organisasjon, sier sportssjef i Herfølge ballklubb, Per Rud, til den danske nettsiden.

- Lever med det

Sogndal tapte kvalifiseringskampen for opprykk mot Aalesund i år. Innad i klubben er holdningen til et eventuelt opprykk en ganske annen enn hos våre naboer i sør.

- Vi hadde ikke vært redde for å rykke opp. Vi har en økonomi som ligger mellom de to divisjonene og vi har lært oss å leve med det. Sammen med Ham-Kam har vi kompetanse på det området, sier daglig leder Yngve Hallén til ABC Nyheter.

Han ser likevel at andre, mindre klubber i Adeccoligaen kunne fått problemer ved et opprykk.

- Jeg ser ikke bort fra det. Jeg tror at du kanskje vil finne klubber som kunne fått problemer i forhold til kravene rundt infrastruktur. Tippeligaens krav til for eksempel undervarme, flomlys og andre krav som har med stadion å gjøre kan fort koste noen millioner, sier han.

- En drøm å rykke opp

Hos lille Notodden ser de ikke negative sider ved et opprykk. Daglig leder Per Arne Hansen og co havnet på sjetteplass i årets serie.

- Et opprykk ville generert ekstra inntekter, men vi er likevel milevis bak topplagene. Vi kommer også fra en liten by hvor det er begrenset med publikum, men likevel ville det jo være en drøm å klare å rykke opp. Det hadde vært fantastisk og en stor erfaring, sier lederen for klubben som for fire år siden var i 3. divisjon.

Han er klar over at lønningsposen ville blitt kraftig presset ved et opprykk, men han mener klubbene heller bør ta opp kampen om å kjøpe lurt, og utvikle toppspillere selv.

- Det er ingen hemmelighet at lønn er en stor utgiftspost, men da må vi bare være flinke på overgangsmarkedet og finne spillere som vi kan utvikle.

Hansen minner om eventyret Hull i Premier League denne sesongen, og han tror utvidelsen av Tippeligaen neste år kan øke sjansene for en liten klubb til å overleve.

- Skillet er naturlig

Han sier videre at det er naturlig at det økonomiske gapet mellom divisjonene er så stort som det er.

- Tippeligaen er et unikt produkt, og skillet er naturlig. Det er slik det må være. Vi skal prøve å etablere oss, og da er vi også avhengig av at toppen i fotballen styrkes, samtidig som vi ikke må glemme bunnen. Vi må bare gjøre en best mulig jobb for å bli attraktive, sier han.

Også i Haugesund er man udelt positiv til et opprykk. I vestlandsklubben havnet de på plassen bak Notodden i årets serie, men er på ingen måte likeglad for å ikke rykke opp, økonomisk sett.

- Utgiftssiden ved et opprykk tror jeg vi skulle fått til. Hadde økonomi vært alt hadde Rosenborg og Brann vunnet hvert år, sier daglig leder i FK Haugesund Eirik Opedal.

- Vi kan ikke gjøre annet enn å gå på med dødsforakt, og vi vil se offensivt på det. Gapet er ikke for stort, det er mulig å henge seg på. Det verste er jo å eventuelt rykke ned igjen. Da sitter man med dyre forpliktelser i Adeccoligaen, sier han.

Personvernpolicy