- Terroristene stjeler fra de svakeste

FN-TOPP: Kai Eide leder FNs arbeid i Afghanistan. Vinteren kan bli svært tøff. Foto: Scanpix/Berit Roald.
FN-TOPP: Kai Eide leder FNs arbeid i Afghanistan. Vinteren kan bli svært tøff. Foto: Scanpix/Berit Roald.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFNs spesialutsending til Afghanistan sier angrep på matkonvoier er det samme som å stjele fra de aller fattigste. Vinteren kan bli katastrofal.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GRAND HOTELL, OSLO (ABC Nyheter): Matvaresituasjonen i Afghanistan er iferd med å bli prekær. Stadige angrep på matkonvoier, den kommende vinteren og manglende penger gjør de kommende seks månedene svært usikre for store deler av befolkningen.

FNs spesialutsending til Afghanistan, norske Kai Eide, frykter vinteren, og sier FN ikke har penger til mat lengre enn mars-april neste år.

Mangler mat

- Verdens matvareprogram og den afghanske regjering bringer inn ganske betydelige mengder mat til utplassering i de deler av samfunnet som er mest sårbare for vintervær. Betydelig mengder mat lagres også sentralt for å være tilgjengelig, sier Kai Eide til ABC Nyheter.

Så langt har FN-systemet sørget for at 24.000 tonn mat har blitt lagret i landsbyene som det er mest sannsynlig blir avstengt fra omverdenen når vinteren setter inn. 12.000 tonn mat gjenstår på lager. De 36.000 tonnene med mat skal sørge for at en million mennesker kan overleve vinteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To afghanske menn sliter i snøen rundt Kabul. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq.To afghanske menn sliter i snøen rundt Kabul. Foto: AP Photo/Musadeq Sadeq.

Taliban har den siste tiden intensivert angrepene mot matkonvoiene, noe som vil føre til at flere vil sulte i de kommende månedene.

- Det er flere ting jeg frykter i forbindelse med vinteren. Blant annet effekten av angrep på matvarekonvoier som vi har sett en rekke eksempler på de siste månedene, og flere eksempler på de siste dagene. Det er noe vi fordømmer. Det betyr å stjele mat fra de som trenger det mest, de som er mest sårbare. Og det mener jeg, det er ingen religion som kan forsvare noe slikt, sier Eide, som er i Norge for å delta på en stor Røde Kors-konferanse tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger penger nå

Frem til 13. november har man sett 25 angrep på matkonvoier. Tapet av 870 tonn med mat, til en verdi av 520.000 dollar, kan utgjøre den store forskjellen. Denne mengden mat er nok til å holde liv i 100.000 mennesker i en måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke bare terroristenes angrep som gjør situasjonen vanskelig. Manglende investering i landbruket, og manglende penger til å kjøpe inn korn vil føre til en akutt situasjon om kun få måneder.

Vinteren i Afghanistan vanskeliggjør livet for allerede utsatte mennesker. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd.Vinteren i Afghanistan vanskeliggjør livet for allerede utsatte mennesker. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd.

- Vi har ikke nok penger til å kjøpe den maten vi trenger. De pengene vi har nå, som vi har fått inn etter den appellen vi hadde i sommer, holder kun fram til mars. Men fra mars er jeg veldig engstelig for hva som kommer til å skje. Vi trenger penger nå for å fylle det gapet som vi finnes, sier Eide.

Vinteren kan bli ille

Han forteller at man så langt bare har fått inn cirka 40 prosent av de 404 millioner dollar til mat, man ba det internasjonale samfunnet om i sommer. Det fører til at man ikke klarer å handle inn det som skal til før neste afghanske avling kan høstes inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske tenketanken RUSI sier de frykter årets vinter kan bli like ille som fjorårets. Da omkom mellom 1300-1700 mennesker. For lite regn på våren, tørke på sommeren og en generell laber innsats for å utbedre landbruket kan føre til verre konsekvenser i 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har neglisjert landbruket. Det har ført til den konstante matvarekrisen vi har vært i, svekket mulighet for større sysselsetting og økonomisk utvikling, der landbruket har svært mye å si, sier Kai Eide til ABC Nyheter.

Nylig ble Asef Rahimi innsatt som ny landbruksminister, noe Eide tror vil ha en svært positiv effekt.

- Det er to ting som er viktige for den økonomiske utviklingen i Afghanistan. Det ene er at vi har fått en ny landbruksminister. Vi har dannet en kjernegruppe rundt ham, for å hjelpe ham. Alle fester seg med den nye innenriksministeren, men landbruksministeren er like viktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til den prekære matsituasjonen ønsker nå Eide at det internasjonale samfunnet skal ta mer ansvar for de tunge, kostnadskrevende prosjektene i landet.

- Krever større innsats

- Giverlandene må satse mer på de store infrastrukturprosjektene. Innenfor landbruk, innenfor energi og annen infrastruktur. Det er veldig bra det som gjøres innenfor helse og utdanning, men det må i disse samfunnene også være rom for økonomisk vekst, som gjør samfunnene levedyktige.

- Helse og utdanning er viktig, men det er også oppgaver som er oversiktlige, der prosjektene tar kortere tid. Det er også mindre kostnadskrevende. Det er få land som alene kan løse de store infrastrukturprosjektene, men de kan slå seg sammen og løse dette, sier Eide.