Vinden løyer i California

Brannmannskapene fikk bedre mulighet til å bekjempe brannene i California da den sterke vinden løyet søndag. Foto: Scanpix/Reuters/Mario Anzuoni.
Brannmannskapene fikk bedre mulighet til å bekjempe brannene i California da den sterke vinden løyet søndag. Foto: Scanpix/Reuters/Mario Anzuoni.

<pVinden har løyet noe i det brannherjede området ved Los Angeles i California, men varmen er fortsatt en utfordring for brannmannskapene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Los Angeles (NTB-Reuters-AP): Rundt 1.000 boliger er lagt i aske av brannene sammen med et 142 kvadratkilometer stort område.

Omkring 50.000 evakuerte er begynt å vende tilbake til boligene sine, og mange finner at hus, leiligheter eller campingvogner er fullstendig borte. Andre finner at boligene har overlevd på mirakuløst vis etter at vinden pisket opp en ildstorm som feide over helt tørre daler og åssider.

Vinden har til tider vært oppe i orkans styrke.

Se bilder: Kampen mot flammene

Tilbake med buss

Innbyggerne i en brannherjet park for husvogner i Sylmar, der nesten 500 husvogner ble flammenes rov, bega seg til hjemmene sine med buss mandag for å inspisere skadene.

Brannmannskaper og spesialhunder fortsatte å gå gjennom nedbrente området for å lete etter mulige omkomne i området nord for Los Angeles der det bodde mange gamle. Ingen omkomne er foreløpig rapportert.

Folk som har mistet sine hjem tillates ikke å gå inn på tomten. Der boligene fortsatt står, vil beboerne få ti minutter til å inspisere det som står.

Store og små branner herjet fortsatt en rekke steder rundt Los Angeles og tett røyk skygget for sola både i Los Angeles by og i Orange County mot sørøst.

Se video: 50.000 evakuert

Kontroll

Brannmannskapene ventet å få full kontroll over brannen som har herjet Montecito, et velstående område i Santa Barbara. 210 hus i området er brent ned til grunnen.

Etterforskere tror at brannen som begynte her torsdag i et område som er veldig populært blant tenåringer, var påsatt.

Brannfolk venter at temperaturen vil fortsette å være opp mot 30 grader celsius, og at det først blir kjøligere mot neste helg.

Brannområdet strekker seg fra Santa Barbara til sørøst for Los Angeles, og mange områder ser ut som krigssoner.

Guvernør Arnold Schwarzenegger, som har erklært unntakstilstand i området, sa at de hadde å gjøre med den «perfekte storm».

– Det er dette som vanligvis skjer på denne tiden av året. Vi har den perfekte storm, i en situasjon med sterk vind, høye temperaturer og svært tørt, sa han.

Verste på mange år

Borgermester Antonio Villaraigosa sier at han aldri har sett så store ødeleggelser etter en brann. Noen kaller brannen den verste på flere tiår.

Totalt er 3.700 brannmenn satt inn. De bruker både helikoptre, bulldosere og fly i kampen mot flammene.

Personvernpolicy