Brannene raser på fjerde dagen

<div class="viewNews">Brannmannskapene fikk bedre mulighet til å bekjempe brannene i California da den sterke vinden løyet søndag. Foto: Scanpix/Reuters/Mario Anzuoni</div>
Brannmannskapene fikk bedre mulighet til å bekjempe brannene i California da den sterke vinden løyet søndag. Foto: Scanpix/Reuters/Mario Anzuoni

<pStadig flere mennesker må evakuere de branntruede husene sine i Los Angeles-området til tross for at vinden løyet søndag og ga brannmannskapene muligheten for en større offensive.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Store og små branner herjet fortsatt en rekke steder rundt Los Angeles og tett røyk skygget for sola både i Los Angeles by og i Orange County mot sørøst.

Nærmere et tusen hus, fra staselige villaer til beskjedne husvogn-boliger står utbrente igjen etter at brannene har lagt et område på 88 kvadratkilometer i aske siden de begynte torsdag.

Ingen dødsfall er meldt, men politiet brakte inn likhunder for å gå gjennom ruinene av et anlegg i Sylmar der nesten 500 husvogner ble flammenes rov. Etter at en tredel av vognene var gjennomsøkt, hadde de ennå ikke funnet noen døde.

Tusener evakuert

Minst 50.000 mennesker har fått beskjed om å flytte fra hjemmene sine i brannområdet, som strekker seg fra Santa Barbara til sørøst for Los Angeles, og mange områder ser ut som krigssoner.

Talsmenn for brannvesenet sier de gjorde framskritt i slukningsarbeidet natt til søndag etter at vinden løyet. I dagene før hadde den nådd opp i orkans styrke.

Guvernør Arnold Schwarzenegger, som har erklært unntakstilstand i området, sa at de hadde å gjøre med den «perfekte storm».

– Det er dette som vanligvis skjer på denne tiden av året. Vi har den perfekte storm, i en situasjon med sterk vind, høye temperaturer og svært tørt, sa han.

Verste på mange år

Borgermester Antonio Villaraigosa sier at han aldri har sett så store ødeleggelser etter en brann. Noen kaller brannen den verste på flere tiår.

Totalt er 3.700 brannmenn satt inn. De bruker både helikoptre, bulldosere og fly i kampen mot flammene.

Fortsatt kjempet brannmannskapene mot brannen i Montecito utenfor Santa Barbara der mange kjendiser har dyre hus. 210 hus i området er brent ned til grunnen.

Men søndag flyttet fokus til Yorba Linda og Corona i Orange County, der et område på over 4.000 hektar brant. 104 hus var ødelagt og 40.000 mennesker evakuert. (©NTB)

Personvernpolicy