Nesten ingen nye gullklumper

<p class="hidden">En programleder på TV2 er årets mestselgende platedebutant. Foto: Marit Hommedal (Scanpix)</p>
En programleder på TV2 er årets mestselgende platedebutant. Foto: Marit Hommedal (Scanpix)

<pKravet til gullplate ble i fjor senket fra 25.000 til 15.000 solgte eksemplarer. Blant årets platedebutanter har bare Kathrine Moholt klart å selge til gull.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og med Moholts fortid som vinner av «Skal vi danse?» og programleder av populære TV-programmer som «Jakten på kjærligheten», «Isdans» og ikke minst «Allsang på grensen», er det kanskje et definisjonsspørsmål om hun egentlig bør betraktes som debutant. Solgt bra har hun uansett gjort, med 32.000 av sitt album «Sweetheart». Det kvalifiserer endog til platina-trofé.

Men Moholt har ikke bare solgt bra, hun har også solgt adskillig bedre enn noen andre av årets norske platedebutanter. For selv om norskandelen av platesalget har økt markant det siste tiåret (fra under 20 prosent på 1990-tallet til 37 prosent i fjor), har et fallende platemarked i aller høyeste grad rammet nykommere.

Tregt salg

En stikkprøve ABC Nyheter har foretatt blant årets norske platedebutanter viser at albumsalget (før julerushet) går tregt, og ligger langt under tilsvarende tall for tidligere år.

Av de 21 «nye» artistene som har klart å komme seg inn på VGs toppliste, har bare tre så langt i år klart å selge mer enn 10.000. Og mens gjennomsnittet for årets ti mest solgte debutantplater i midten av november lå på 10.400, var tilsvarende tall for 2003-debutantene rundt 30.000, ifølge en oversikt som Dagbladet publiserte for fem år siden.

Dessuten: Uten «den tvilsomme debutanten» Moholt ville årets gjennomsnittstall for de ti mest solgte debutantplatene ligge på bare drøye 7600.

Her er lista over platedebutantenes salg:

1. Kathrine Moholt: «Sweetheart» (32.200)
2. Glenn Lyse: «Come Closer» (13.000)
3. Ida Maria: «Fortress Round My Heart» (12.000)
4. Ingrid Olava: «Juliet's Wishes» (8500)
5. Ida Jenshus: «Color Of The Sun» (7500)
6. Thomas Brøndbo: «Du Sa Æ Va En Drøm» (7100)
7. Tommy Tokyo & Starving For My Gravy: «Smear Your Smiles Back On» (7000)
8. Hovedøen Social Club: «Que Viva Noruega» (6400)
9. Katzenjammer: «Le Pop» (5500)
10. Songs: «Det Kostar Å Være Kar» (5000)
11. Svein Østvik: «Kongen Av Mallorca» (4600)
12. Jarle Bernhoft: «Ceramick City Chronicles» (4000)
13. Something Sally: «Familiar Strangers»(4000)
14. Helge Toft: «5500» (3700)
15. Song Island: «Revue Home» (3500)
16. Lassie N'The Lads: «Storyteller» (3000)
17. The Disciplines: «Smoking Kills» (3000)
18. Major Parkinson: «Major Parkinson» (2000)
19. Ingeborg Selnes: «The Zoo» (1300)

Salgstallene er innhentet fra plateselskapene og skal gjelde faktisk salg, altså etter at returrett og andre fiksfakserier er trukket fra. For de fleste artistene gjelder at salgstallene utgjør «totalen», det vil si at de omfatter både fysiske CDer og digitalt nedlastede eksemplarer. Og i de tilfellene nedlasting ikke er inkludert, utgjør de ifølge plateselskapene en «veldig liten del».

To ikke med

Vil han selge mer enn programlederen fra samme kanal som han ble kjent gjennom? Foto: Heiko Junge (Scanpix)Vil han selge mer enn programlederen fra samme kanal som han ble kjent gjennom? Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Foruten de nitten over har også Hilde Marie Kjersem («A Killer For That Ache») og Erlend Bratland («True Colors») VG-plasseringer. At de ikke er med i oversikten skyldes i Kjersems tilfelle at Rune Kristoffersen i plateselskapet Rune Grammofon av «prinsipielle grunner ikke gir ut salgstall», mens Bratlands plate er litt for fersk for at det skal foreligge sikre salgstall uten returrett.

Øyvind Holmboe Basmo i Sony BMG opplyser imidlertid at selskapet har sendt ut 29.000 av «True Colors», som kom i månedsskiftet oktober/november. Selv om det ikke foreligger sikre opplysninger om hvor mange av disse som allerede er solgt, tyder antallet uansett på at selskapet har stor tro på Bratland som en kandidat til «årets debutant».

Flere plateselskaper er for øvrig nokså uvillige til å gi ut salgstall, delvis fordi de betrakter det som «forretningshemmeligheter». Men noen også fordi salgstallene er for upålitelige og for unøyaktige, og derfor kan gi et misvisende bilde av virkeligheten.

For fem år siden

De ti norske platedebutantene som hadde solgt mest i løpet av årets ti første måneder i 2003 var: Kurt Nilsen, Maria Arredondo, David, Liv Marit Wedvik, Gaute, Ralph Myerz & The Jack Herren Band, Nathalie Nordnes, Karin Park, Johndoe og Equicez.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy