Taus om Fjelltun-rapporten

Fem mennesker mistet livet da de nederste etasjene i en boligblokk kollapset i Ålesund i mars i år. Foto: Scanpix
Fem mennesker mistet livet da de nederste etasjene i en boligblokk kollapset i Ålesund i mars i år. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFylkesmann Ottar Befring er taus om konklusjonene i rapporten om Fjelltun-ulykken i Ålesund. Rapporten legges fram i Oslo mandag formiddag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem menneskeliv gikk tapt da en fjellskrent bak Fjelltunvegen 31 i Ålesund løsnet 26. mars i år slik at de nederste etasjene i boligblokken kollapset.

I ettertid ble Ålesundutvalget nedsatt av kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og justisminister Knut Storberget (Ap). Utvalget fikk fylkesmann Ottar Befring i Møre og Romsdal som leder, og fikk som mandat å gjennomgå ulykken og se på om det bør gjøres endringer i lover og regler.

Foreslår endringer

Sunnmørsposten skriver fredag på sine nettsider at Befring har avslørt noe av innholdet i rapporten ved ulike anledninger. Det er blant annet ventet at rapporten vil foreslå flere helt konkrete endringer i plan- og bygningsloven, ifølge avisen.

I forbindelse med et seminar Ålesundutvalget hadde med entreprenører og fagorganisasjoner i slutten av september, kom det tydelig fram at utvalget vil foreslå at geoteknikk i framtida må bli en del av kommuneplanene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under dette seminaret ble det, ifølge Teknisk Ukeblad, diskutert hvilke forundersøkelser som det stilles krav til når det skal bygges i bratte fjellskrenter. Dessuten også hvilke krav en bør ha til geologiske undersøkelser, oppfølging og sikkerhet både før, under og etter sprengningsarbeider.

Kan bli bedre

Tomta for boligblokken i Fjelltunvegen 31 var sprengt ut i fjellet mellom Fjelltunvegen og Kneiken.

Sunnmørsposten viser også til to intervjuer Befring har gitt til NTB der han uttaler seg om informasjon og krisehåndtering.

Befring sa i det ene av disse intervjuene, etter en erfaringskonferanse i Ålesund, at det fortsatt går an å bli bedre både på informasjon, mediehåndtering og på gode rutiner som gjør det mulig å håndtere en uforutsett hendelse på en god måte fra første øyeblikk.

– Det å ta ledelse og ansvar, være synlig og tilstedeværende, og være forberedt på hendelser som kommer uventet, har vi forsøkt å dyktiggjøre folk på under denne konferansen, sa Befring i dette intervjuet. (©NTB)