Varsler ragnarokk

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p-Vi vil stå overfor en helt annen planet, sier norsk professor. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Uten svært omfattende, svært kostbare og, for mange mennesker, svært upopulære tiltak mot økt forbruk av fossile energikilder, kan gjennomsnittstemperaturen på kloden stige med opptil seks grader på lang sikt, advarer Det internasjonale energibyrået (IEA).

En slik temperaturøkning vil føre til ragnarokk. IEA-sjef Nobuo Tanaka kommer med advarslene i forbindelse med utgivelsen av den årlige «World Energy Outlook», skriver Dagens Næringsliv.

Les også: - Dette er et skrekkscenario

"En annen planet"

Professor Eystein Jansen ved Bjerknessenteret, som også sitter i FNs klimapanel (IPCC), sier vi med en temperaturøkning på seks grader vil stå overfor en helt annen planet, og med dramatiske konsekvenser.

Selv om verdens rikeste land skulle kutte sine utslipp av klimagasser fullstendig, vil temperaturen på Jorden likevel stige med to grader. En temperaturøkning på to grader vil gjøre innlandsisen på Grønland ustabil. Det vil ta knekken på isbreene i Andesfjellene og Himalaya og true vanntilførselen til flere hundre millioner mennesker.

- Finanskrisen vil bli en parentes i historien sammenlignet med de politiske og økonomiske implikasjonen ved ikke å gjøre noe. Dette er en av de mest alarmerende rapportene noensinne. Men den gir samtidig håp. Utvikling og innfasing av ny teknologi er helt avgjørende for å unngå en slik dramatisk utvikling, sier leder Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona.

Les mer: