Ap-avklaring om tjenestedirektivet

<p class="hidden"> Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix </p>
 Jens Stoltenberg. Foto: Scanpix

<p Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og næringsminister Sylvia Brustad (Ap) holder torsdag pressekonferanse om det omstridte tjenestedirektivet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs tjenestedirektiv
* EUs tjenestedirektiv skal sikre fri utveksling av tjenester på tvers av grensene. Norge må ta stilling til direktivet innen utløpet av 2009, og det skal gjelde fra 2010.
* Direktivet pålegger landene å gjøre det lettere for utenlandske tjenesteytere å etablere seg i landet.
* Direktivet skal ikke gjelde for offentlig forvaltning, helsetjenester og transporttjenester. Men dette betyr ikke at landene står fritt. Oftest reguleres de av andre direktiver eller annen EU-rett.
* Høringsfristen om EUs tjenestedirektiv gikk ut mandag 20. oktober. To av regjeringspartiene, Sp og SV, går langt i å anbefale at regjeringen bruker reservasjonsretten. Det samme gjør LO.
* LO stiller klare betingelser for at regjeringen skal godta direktivet: Direktivet må hindre tiltak mot sosial dumping, allmenngjøre tariffavtaler, sikre styringen over viktige samfunnsområder og ikke røre ved nasjonale arbeidsrettslige spørsmål.
(Kilde: De Facto-Kunnskapssenter for fagorganiserte) (©NTB)

De to møter pressen for å orientere om tjenestedirektivet direkte etter Arbeiderpartiets gruppemøte i Stortinget torsdag morgen.

Både Senterpartiet og SV er negative til tjenestedirektivet, mens det skal være både tilhengere og motstandere blant Arbeiderpartiets statsråder. Det har ført til spekulasjoner om en dissens i regjeringen.

Det er klart at tolv av regjeringens 19 statsråder er EU-motstandere. Men en av dem, kulturminister Trond Giske (Ap), sier til Dagsavisen torsdag at det også er flertall for EØS.

Ifølge avisen vil ingen av Aps tre EU-motstandere i regjeringen støtte Sp og SV i deres krav om at Norge nedlegger veto mot EUs tjenestedirektiv. I så fall kan Ap bruke sine ti statsråder til å overkjøre SV og Sps ni. I Stortinget vil Ap uansett få gjennom direktivet med støtte fra Høyre, Frp og Venstre.

Pressekonferansen med Stoltenberg og Brustad holdes i Kinosalen i 5. etasje i Stortinget torsdag klokka 9.15, opplyser Anne Odden i Arbeiderpartiets stortingsgruppe. (©NTB)

Personvernpolicy