Magefett gir tidlig død

<p class="hidden">FARLIG FETT: Mye fett rundt midjen gir tidlig død, viser omfattende europeisk studie. (Foto: Colourbox.com) </p>
FARLIG FETT: Mye fett rundt midjen gir tidlig død, viser omfattende europeisk studie. (Foto: Colourbox.com)

<pMye fett rundt midjen kan doble risikoen for tidlig død, selv om du har normal BMI, viser stor studie. Nå anbefaler fedmeekspert at norske leger tar i bruk målebånd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

EPIC-studien så på 359.378 deltagere fra 9 europeiske land.

Gjennomsnittsalderen til deltagerne da data først ble hentet inn var 51,5 år.

65,4 prosent av deltagerne var kvinner.

Under den første oppfølgingsperioden som var på i gjennomsnitt 9,7 år, døde 14.723 av deltagerne.

Deltagere med høy BMI, døde oftere av hjerteproblemer eller kreft enn dem som hadde middels høy BMI.

Deltagere med lav BMI døde oftere av åndedrettsproblemer.

Resultatene ble publisert i New England Journal of Medicine onsdag.

Overvektige er i risiko for å få en lang rekke sykdommer. Blant de viktigste er hjerte- og karsykdom, høyt blodtrykk og diabetes type 2. Disse sykdommene gjør at overvektige har oversykelighet og overdødelighet sammenlignet med normalvektige.

Man har lenge vært klar over at fett på for eksempel lårene eller baken er mindre skadelig enn fett rundt magen. Dette skyldes at fettet gjør skade når det sitter mellom tarmene.

Den europeiske studien som har involvert 350.000 personer fra ni land, gir sterke beviser for at det å ha ekstra fett rundt midjen utgjør en betydelig helserisiko, også for folk som ut fra kroppsmasseindeksen (BMI) ikke regnes som overvektige eller fete.

Forskerne fra Imperial College London, Det tyske instituttet for ernæring (DIfE) og andre europeiske forskningsinstitusjoner mener dette betyr at leger bør måle pasientenes midje og hofter, i tillegg til BMI, som del av en standard helsesjekk.

Forskerne får støtte fra Serena Tonstad, overlege ved Avdeling for preventiv kardiologi på Ullevål universitetssykehus:

- Dette er en billig metode som betyr masse, sier fedmeeksperten til ABC Nyheter.

- Jeg er veldig interessert i at man ser på livvidde heller enn bare vekt og høyde. Jeg er redd for at man ved den metoden stempler folk som overvektige, selv om de ikke har et reelt helseproblem, og at man bruker ressurser på dem, i stedet for å fokusere på dem som faktisk har det.

- Vi som er fedmeeksperter, er veldig obs på livvidde. Og på legekontorene kan man gjøre en enkel undersøkelse som forteller mye mer enn BMI, men om legene virkelig måler det har vi ikke noen undersøkelse på, sier hun.

Tonstad klassifiserer den europeiske studien som veldig viktig.

- Den bekrefter det vi har tenkt om hvordan kroppen fungerer. Det er en stor studie, med veldig gode metoder – den er prospektiv, som vil si at man gjør målingene og så følger opp folk.

- Her er det snakk om 10 års oppfølging, så dette er en kjempeviktig studie.

Risikoen øker i takt med midjemål

Ved sammenligning av personer med samme BMI, så de europeiske forskerne at risikoen for for tidlig død økte i takt med økt omkrets på midjen.

Risikoen var om lag dobbelt så stor for personer med mye fett rundt midjen (mer enn 120cm for menn og mer enn 100cm for kvinner), sammenlignet med personer med smal midje (mindre enn 80cm for menn og mindre enn 65cm for kvinner).

For hver femcentimeters økning i midjeomkrets økte risikoen for for tidlig død med 17 prosent for menn og 13 prosent for kvinner.

Hjertesykdom og kreft

Forskerne bak studien mener den økte risikoen for tidlig død skyldes at magefettet skiller ut stoffer og hormoner som kan bidra til at man utvikler kroniske sykdommer, spesielt hjertesykdom og kreft.

- Hvis du er overvektig er det faktorer som kolesterol og høyt blodtrykk, som øker risiko for sykdom og død. Men ligger fettcellene rundt magen har det en egen negativ effekt på toppen av dette, forklarer Serena Tonstad.

- Det som samler seg der vil blant annet utløse betennelse og nedsette insulinsensitiviteten, som igjen påvirker regulering av blodsukker.

I tillegg til magen gjelder dette også for fett som legger seg i leveren, muskler, bukspyttkjertelen eller rundt blodårer, forklarer fedmeeksperten.

Selv om hovedfunnet i denne studien er at økt midjemål øker risikoen for for tidlig død, uavhengig av BMI, så støtter funnene også tidligere funn som knytter høy BMI til dødelighet.

- Overraskende

Studien viser at det å samle opp fett rundt midjen kan føre med seg betydelig helserisiko selv om kroppsvekten din regnes som normal ut fra BMI-skalaen. Den europeiske studien er del av European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), en av de største langsiktige prospektive studiene i verden.

- Selv om mindre studier har funnet en sammenheng mellom dødelighet og livvidde, ble vi overrasket over å se at livvidden har en såpass stor effekt for helse og for tidlig død, sier professor Elio Riboli, fra Imperial College London, den europeiske koordinatoren for EPIC-studien, i en pressemelding.

- Vår studie viser at det å samle opp fett rundt midjen kan føre med seg betydelig helserisiko selv om kroppsvekten din regnes som normal ut fra BMI-skalaen.

- Det finnes ikke mange individuelle faktorer som kan øke en persons risiko for for tidlig død i så stor grad, bortsett fra sigarettrøyk og alkohol, fortsetter han.

Stillesitting, kosthold og gener

Studien avslører ikke hvorfor noen mennesker har større midjer enn andre, men forskerne tror stillesittende livsstil og dårlig kosthold er viktige faktorer, kombinert med gener:

- Distribusjon av fett er delvis genetisk, noen får alt fettet på hoftene, mens andre får det på magen. Sistnevnte gjelder for menn mer enn for kvinner, men det er også farlig for kvinner, forklarer Tonstad.

- Mange kvinner tror at de har økt livvidde når de ikke har det. Det er ikke det fettet som legger seg under huden, som de holder i når de klyper seg i siden, som er farlig. Det fettet er beskyttende.

- Det farlige fettet er det dype fettet som ligger mellom tarmene. Og det er dette fettet som gjenspeiles ved livviddemåling, sier Serena Tonstad til ABC Nyheter.

BMI veiledende hos Grete Roede

I juli skrev ABC Nyheter om en dansk studie med lignende resultater som EPIC-studien. Da fortalte Unni Vade Coldevin fra slankeselskapet Grete Roede AS at de på sine kurs har kombinert de to målemetodene i fem år allerede:

- Hos oss er det først og fremst BMI som er veiledende. Men vi bruker også midjemål. Da bruker vi standardene til Verdens helseorganisasjon for å si noe om fettet på magen i forhold til helse og fedme, sa fagkonsulenten da.


Mer innen helse finner du på Startsiden

Personvernpolicy