Fordømt sjarmerende

<p class="hidden"> Ben Kingsley, Josh Peck og Mary-Kate Olsen i «The Wackness».</p>
 Ben Kingsley, Josh Peck og Mary-Kate Olsen i «The Wackness».

<pAmerikansk independentfilm har fått en frisk ny stemme.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi skal tilbake til 1994. I New York er det så varmt at solen nesten smelter fortauet. Kurt Cobain døde før et par måneder siden og rapperen Notorious BIG har akkurat kommet ut med ny plate.

Vi møter Luke Shapiro (Josh Peck). Han tilbringer dagene med å høre på walkman og selge hasj. En av hans kunder er psykologen Squires (Ben Kingsley). Som betaling gir han Luke terapitimer. I tillegg er Luke forelsket i Squires stedatter (Olivia Thirby). Det blir en het sommer.

Livet i utforbakke

«The Wackness» handler om harde hverdager og hva vi gjør for å takle dem. Den handler om å ha fotfeste i livet, kontroll over kjærlighet og hva vi gjør når det likevel ikke går som planlagt.

Regissør Jonathan Levine vant publikumsprisen under Sundance filmfestival, og markerer seg med denne filmen som en av de friskeste unge stemmene i amerikansk film. 90-talls generasjonen har vokst opp og blitt filmskapere. Dette må være en av de første nostalgiske nitttitallsfilmene. Her er nittitallets hiphop-musikk, grafitti-estetikk og mixtaper, men uten at det blir distraherende eller irriterende.

Gandhi som hasjrøykende psykolog

Dette er en musikalsk film, og ikke bare på grunn av det rap-baserte soundtracket. Måten Levine lar rytmene gi filmbildene flyt og tempo er både sjarmerende og fengende. Det gir letthet, stil og dybde. Replikkene er artige og selvironisk utleverende, men likevel alltid varme.

Ben Kingsley er best kjent for sin rolle som Gandhi og som Schindlers jødiske regnskapsfører i «Schindlers liste». I denne filmen gjør han sin beste rolle på lenge. Ikke minst fungerer kjemien med hovedrolleinnehaver Josh Peck fantastisk godt.

Peck har vært tv-skuespiller en stund, men dette er gjennombruddet hans som skuespiller på stort lerret. Han gjør en god og nyansert rolle. Luke Shapiro er følsom, men verdensvant, tøff, men ydmyk. Peck spiller ham tilbakeholdent og gir mye til medspillerne, ikke minst Olivia Thirlby som Squires stedatter.

Feel bra

Thirlby er best kjent som den småfrekke besteveninna til Juno. I denne filmen viser hun seg som en av de mest interessante unge kvinnene i amerikansk independentfilm. Det er nok ikke lenger før noen vil forsøke å gjøre superheltkjæreste av henne. Forhåpentligvis vil hun fortsette å spille i filmer som denne også.

Dette er ingen revolusjonerende nyskapende film. Den har likevel et uttrykk som føles friskt, spennende og sjelen er bevart på et varmt sted.

- Du skal omfavne din smerte, sier Squire til Luke, og «The Wackness» gjør akkurat det.

Personvernpolicy