- Al-Qaidas propaganda når norsk ungdom

<p class="hidden"> </p>
 

<pPST-sjef Jørn Holme satser på internett. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det handler om å forebygge spesielt politisk motivert vold, det være seg nynazistisk eller ekstrem islamistisk virksomhet. Det er viktig å ta vare på ungdommen og kommunisere hvordan vi tenker. Vi må skille mellom det som er sunt og bra og det som er voldelig innen politikk og religion, sier sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste, Jørn Holme, til ABC Nyheter.

Under et foredrag onsdag slo overvåkingssjefen fast at «ekstrem islamisme er den fremste sikkerhetspolitiske trussel i Europa».

- Vi vet at internett er den viktigste faktoren i forhold til spredning av kunnskap om, og motivasjon til, ekstrem islamisme. Veldig mange unge lar seg inspirere av internett, og vi må motvirke at denne plattformen ensidig påvirker ungdom som er sårbare. Det samme gjelder annen ungdom som eksempelvis slutter seg til nynazistiske grupperinger, vi må være der ungdom er, også på internett, sier Holme.

Som middel til å etablere slik kontakt har PST etablert en egen gruppe på Facebook (se intervju i videovinduet over).

- Hvor mange personer følger PST spesielt med på i Norge?
- Vi følger nøye med på cirka et par hundre personer. Det betyr ikke at vi avlytter dem eller spaner på dem, men at vi aktivt samler informasjon om cirka 200 personer knyttet til de fagområdene vi har ansvar for.

- Hvor mange av disse faller i kategorien «ekstreme islamister»?

- Det tallet er fortsatt gradert.

- Er al-Qaida eller grupper med forgreninger til al-Qaida aktive i Norge?

- Al-Qaidas propaganda når også ungdom og andre i Norge. Det er en utfordring spesielt gjennom internett, sier Holme.

Årets kommunikatør

Tross prisen «Årets kommunikatør» holder sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste vanligvis en lav profil i offentligheten og mediebildet. Onsdag lettet han litt på sløret i (det ugraderte) foredraget «Trusselbildet i Norge» for Nasjonal sikkerhetsmyndighet, en annen av landets hysj-tjenester.

- Svært mange terrorangrep har blitt avverget i Europa etter angrepene i New York 11. september 2001, sa Holme under sitt foredrag, mens han viste frem et kart der de planlagte åstedene for noen av de avvergede angrepene var markert med røde sirkler.

- Det er en utfordring at de røde prikkene nærmer seg Norge, med tre avvergede angrep i Danmark og flere avvergede angrep i Storbritannia, sa Holme.

På kartet var Norge merket med et spørsmålstegn, og Holme hintet til Bhatti-saken.

- Det er fremdeles slik at trusselen fra ekstrem islamisme er den fremste sikkerhetspolitiske trussel i Europa, og terrorutfordringen kommer fra landenes egne borgere, sa Holme, som samtidig var opptatt av å understreke at de som er villige til å begå terror er en svært liten minoritet.

- Trusselnivået mot Norge er fortsatt lavt, men det betyr ikke at det ikke finnes en trussel. Norge regnes som et fint sted å støtte terroraktiviteter fra i form av å skaffe penger, IT-kompetanse og falske identiteter til veie, sa Holme under foredraget.

28. februar i år ble tre personer pågrepet, mistenkt for å ha overført penger til organisasjonen al-Shabab i Somalia, som kjemper mot Etiopias militære tilstedeværelse i landet og av Holme har blitt omtalt som en terrororganisasjon. De mistenkte er løslatt, men saken er nylig oversendt statsadvokaten, får ABC Nyheter opplyst hos PST.

Kato Air

- Al-Qaida finnes i Europa, og det finnes grupper som står al-Qaida nær. I tillegg kommer radikaliserte enkeltindivider og grupper, og enkeltstående aksjonister som alene lar seg inspirere og laster ned for eksempel videoer fra selvmordsaksjonister. Kato Air-angrepet er det sterkeste eksempelet på denne typen aksjonister i Norge, der en mann alene planla angrepet ved hjelp av informasjon på internett, som flytype, flyruter og lignende, sa Holme.

Økseangrepet mot piloten på et fly fra Kato Air i 2004 ble utført av en asylsøker i psykisk ubalanse. Medpassasjerer klarte å overmanne ham og hindret med et nødskrik flyet fra å styrte i bakken.

Holme viste frem en plansje der logoene til blant annet Tine Melk, Lego og Jarlsberg var fremmet på en boikottliste i forbindelse med karikaturstriden for et par år tilbake.

- Den fremste bekymringen vi har er når man begynner å få ekstreme islamistiske holdninger blant norske statsborgere, sa Holme under foredraget.

Etterpå tok han seg tid til noen ord med pressen (se video over), men han ville ikke si noe spesifikt om hvilke nye trender PST har registrert siden trusselvurderingen ble lagt frem i februar.

- Det kan jeg ikke si noe om før den nye trusselvurderingen på nyåret. Den skal først behandles i dertil egnede fora, sier Holme til ABC Nyheter.

Les også: PST vil «beskytte ungdom mot seg selv»

Personvernpolicy