Støre gir WTO-direktør ny sjanse

<p class="hidden"> <strong>Støre støtter: </strong>Jonas Gahr Støre (til høyre) var Pascal Lamys høyre hånd i forhandlingsledelsen på ministermøtet i WTO i sommer. Nå vil Støre ha Lamy i sjefsjobben fire år til. Foto: Thomas Vermes</p>
 Støre støtter: Jonas Gahr Støre (til høyre) var Pascal Lamys høyre hånd i forhandlingsledelsen på ministermøtet i WTO i sommer. Nå vil Støre ha Lamy i sjefsjobben fire år til. Foto: Thomas Vermes

<pPascal Lamy melder seg til tjeneste til en ny fireårsperiode i Verdens handelsorganisasjon WTO. Han får norsk støtte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generaldirektøren i en av de viktigste globale institusjonene, WTO, ønsker å lede organisasjonen fire år til. Det dreier seg om franskmannen og EUs forhenværende handelskommissær Pascal Lamy, som ønsker gjenvalg når fireårsperioden hans utløpet i august neste år.

Det meddelt Lamy i et brev til organisasjonens medlemsland 4. november.

Støre går for Lamy

- Jeg hilser Lamys kandidatur velkommen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

Støre har selv nytt stor tillit hos Lamy, og har ved flere anledninger blitt utnevnt til Lamys høyre hånd under store forhandlingsmøter. Senest skjedde det under et ministermøte i Genève i sommer.

Får ikke sving på runden

I løpet av sin periode fra 1. september 2005 i sjefsstolen, har Lamy med stor autoritet og iver forsøkt å få i havn WTOs store forhandlingsrunde om omfattende liberalisering av verdenshandelen. Men medlemslandene har ikke klart å bli enige om den omfattende sluttpakka i den såkalte Doha-forhandlingsrunden.

- Jeg kjenner Lamy som en kompetent og meget hardtarbeidende generaldirektør i WTO. Det så vi ikke minst under de vanskelige forhandlingene i sommer, som dessverre ikke førte fram. Det er ingen andre kandidater som har meldt sin interesse. Dersom Lamy blir gjenvalgt, ser vi fram til fortsatt godt samarbeide med ham, sier Støre.

Uvisst om andre kandidater

At ingen andre har meldt sitt kandidatur er ikke så rart. Prosedyrene er slik at andre kandidater først skal melde seg i desember.Får Lamy en eller flere utfordrere, blir det avsatt tre måneder til valgkamp. Så vil valget skje i WTO neste høst. Uten motkandidater kan WTOs hovedråd gjenvelge Lamy tidlig i 2009.

Vil fortsette runden

I så fall kan han fortsette sine forsøk på å sluttføre forhandlingsrunden som ble startet i Qatars hovedstad Doha i 2001. Den gang var det Jan Petersen (H) som styrte Norges delegasjon og utenriksdepartement.

- Jeg mener jeg har gjort mitt beste de tre siste årene for å tjene hensikten med Doha-runden. Selv om vi er nærmere målet i dag, gjenstår mye å gjøre før vi kan konkludere. Jeg vil gjerne bidra til å styrke det internasjonale handelssystemet og utvikling, skriver Lamy i sitt brev.

Lamy snakker mye om u-landenes interesser i Doha-runden, mens kritikere hevder at det ikke er u-landenes, men i-landenes dagsorden som står i første rekke.

Personvernpolicy