Taust LO lar Ap si ja

Siste ord: LO-leder Roar Flåthen (til høyre) lytter til kravet fra Terje Skog om at LO må kreve veto mot tjenestedirektivet. Nå sitter LO musestille i striden. Foto: Thomas Vermes
 Siste ord: LO-leder Roar Flåthen (til høyre) lytter til kravet fra Terje Skog om at LO må kreve veto mot tjenestedirektivet. Nå sitter LO musestille i striden. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGrunnplanet i LO fikk gjennom et unisont krav om veto mot EUs omstridte tjenestedirektivet. Nå unnlater LO-ledelsen å bråke når Ap og høyresiden banker gjennom direktivet i Stortinget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
EUs tjenestedirektiv
* EUs tjenestedirektiv skal sikre fri utveksling av tjenester på tvers av grensene. Norge må ta stilling til direktivet innen utløpet av 2009, og det skal gjelde fra 2010.
* Direktivet pålegger landene å gjøre det lettere for utenlandske tjenesteytere å etablere seg i landet.
* Direktivet skal ikke gjelde for offentlig forvaltning, helsetjenester og transporttjenester. Men dette betyr ikke at landene står fritt. Oftest reguleres de av andre direktiver eller annen EU-rett.
* Høringsfristen om EUs tjenestedirektiv gikk ut mandag 20. oktober. To av regjeringspartiene, Sp og SV, går langt i å anbefale at regjeringen bruker reservasjonsretten. Det samme gjør LO.
* LO stiller klare betingelser for at regjeringen skal godta direktivet: Direktivet må hindre tiltak mot sosial dumping, allmenngjøre tariffavtaler, sikre styringen over viktige samfunnsområder og ikke røre ved nasjonale arbeidsrettslige spørsmål.
(Kilde: De Facto-Kunnskapssenter for fagorganiserte) (©NTB)

Idet NTB og andre media skriver at Arbeiderpartiet kommer til å tvinge gjennom EUs omstridte tjenestedirektiv ved hjelp av høyresiden i Stortinget, settes søkelyset på LO og dets medlemsforbund.

De har enstemmig gått imot tjenestedirektivet og krevd veto mot det i EØS-avtalen. Men LO-ledelsen fikk gjennom en retrettmulighet i LO-sekretariatets vedtak.

Musestille LO-bosser

Nå viser det seg at fagbevegelsens ledere forholder seg tause når saka er i ferd med å komme til sin avgjørelse, trolig i regjeringen neste uke. Der vil Arbeiderpartiets ti statsråder si ja, mens SVs og Sps ni statsråder vil dissentere og kreve veto.

ABC Nyheters spørrerunde viser at dette ikke avstedkommer reaksjoner blant LO-toppene.

Fellesforbundet, det største forbundet i privat sektor, har ingen annen kommentar. Leder Arve Bakke vil ikke uttale seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LOs største forbund, Fagforbundet i offentlig sektor, har med sin profilerte leder Jan Davidsen, markert seg sterkt mot tjenestedirektivet den siste tida. Nå ønsker Davidsen, som også er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, ikke å si noe.

Mulig norsk garanti?

LO-sekretariatets vedtak om veto tok forbehold om at regjeringen i fire punkter kunne garantere at tjenestedirektivet ikke vil føre til sosial dumping i Norge.

- Jan Davidsen sier ingenting før vi får en avklaring om våre fire forbehold. Og de har vi ikke sett, sier Fagforbundets informasjonssjef Tone Zander.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du kan ikke få beskjed om hvordan EF-domstolen fortolker tjenestedirektivet i framtida, sier imidlertid LOs advokat Einar Stueland til ABC Nyheter.

- Vil Fagforbundet lene seg på denne uttalelsen fra advokaten, eller på at den norske regjeringen kan gi garantier for framtida?

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Det har jeg ingen kommentar til, svarer Zander.

LO kjenner bare rykter

I LOs toppledelse sier LO-sekretær Ellen Stensrud at de ikke har noen reaksjon på nyhetene om at Arbeiderpartiet ved hjelp av de borgerlige partiene vil få gjennom tjenestedirektivet.

- Vi kan ikke kommentere det som bare er rykter, sier hun til ABC Nyheter.

- LOs ledelse møter jo Arbeiderpartiet hver mandag og må da vite hva partiet står for?

- Det må du gjerne tro. Vi kommenterer ikke dagsorden på disse møtene. Så lenge det dreier seg om rykter, har ikke vi noe å kommentere, svarer Stensrud.

Kjemper alltid, uansett

- Kunne det tenkes at LO ville kjempe aktivt mot et slikt kommende vedtak dersom en annen regjering satt ved roret?

- Vi kjemper alltid aktivt for det LO-sekretariatet vedtar, uansett sak, uansett regjering.

- Hva vil LO gjøre framover nå?

- Vi har avgitt et høringssvar og forventer regjeringens svar på det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mener LO-ledelsen at den norske regjeringen kan være i stand til å garantere hvordan EF-domstolen vil fortolke tjenestedirektivet i framtida?

- Vi har aldri brukt formuleringen «garanti», men forventer en så god som mulig avklaring. Hva slags muligheter regjeringen har til å rydde vekk usikkerheten, gjenstår å se, sier Ellen Stensrud.

Les også: Turid Lilleheie skuffet over Arbeiderpartiet.