Jens kan trumfe gjennom EU-direktiv

Tjenestedirektiv-saken kan bli avgjort i Regjeringen allerede neste uke. Foto: Scanpix
Tjenestedirektiv-saken kan bli avgjort i Regjeringen allerede neste uke. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Spørsmålet om EUs tjenestedirektiv skal innføres i Norge splitter regjeringen. Stoltenberg har avvist bruk av reservasjonsretten, og mange forventer at Arbeiderpartiet vil trumfe gjennom saken med

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis ikke Sp eller SV velger å gå ut av regjeringen på spørsmålet om innføring av EUs tjenestedirektiv, kan Ap la sine ti statsråder overkjøre samarbeidspartnernes ni.

Les også:

Gro lovet Stortinget reell vetorett

Slik åpnet LO-ledelsen for ja til tjenestedirektivet

EU vil tape mest på å stoppe handelen med Norge.

– Jens og de andre har bestemt seg for å kjøre direktivet gjennom. Da blir det sånn, sier en sentral Ap-politiker på nei-siden til Klassekampen.

Saken kan bli avgjort i Regjeringen allerede neste uke framfor å utsette spørsmålet til over valget, men det er mulig både Sp og SV tar ut dissens, skriver Aftenposten.

Krav fra LO

Direktivet skal sikre fri flyt av tjenester innenfor EU og EØS-landene. LO har anbefalt regjeringen å bruke reservasjonsretten. Hvis ikke retten brukes har LO formulert fire forutsetninger de krever innfridd: At direktivet ikke hindrer tiltak mot sosial dumping, at allmenngjøring av tariffavtaler kan videreføres, at Norge beholder styringsrett over viktige samfunnsområder, og at nasjonale arbeidsrettslige spørsmål ikke blir berørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener at det som er kommet opp i forbindelse med LOs bekymringer er alvorlig. Det vil være riktig å bruke reservasjonsretten når vi ikke kan gi klare garantier for at norsk arbeidsliv ikke vil bli berørt på en negativ måte, sier nestleder Audun Lysbakken i SV til NRK.

Selv om det ser ut til at Ap har bestemt seg i saken, skal flere av partiets representanter være bekymret for at fagbevegelsen ikke blir hørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Veldig mange av oss er opptatt av kravene fra LO. Skal vi si ja må de bli hørt, sier en representant til Klassekampen.

Hestehandel

Flere kommunale Sp-topper har foreslått at Stoltenberg skal betale for en innføring av direktivet i form av økt pengestøtte til landbruk, samferdsel og distrikt. Men en slik hestehandel blir blankt avvist av ledelsen i partiet.

– Tjenestedirektivet er svært viktig for Sp og kan ikke forhandles bort i andre saker, sier partileder Liv Signe Navarsete til Dagsavisen. Hun er forberedt på at EU- og EØS-saker kan bli problematisk for partiet.

– Det er veldig viktig at vi ikke alltid taper i EU-saker, sier hun. (©NTB)