Ku Klux Klan-medlemmer pågrepet for drap

<p>Den rasistisk organisasjon Ku Klux Klan hadde sin storhetstid på <span class="mw-redirect">1920-tallet</span>  med ca. 4 millioner medlemmer på sitt høyeste. Illustrasjonsfoto </p>
Den rasistisk organisasjon Ku Klux Klan hadde sin storhetstid på 1920-tallet  med ca. 4 millioner medlemmer på sitt høyeste. Illustrasjonsfoto

<p Åtte Ku Klux Klan-medlemmer er pågrepet i Louisiana i USA, mistenkt for å ha skutt og drept en kvinne under en opptaksseremoni.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen fra Oklahoma ble rekruttert til den hvite rasistorganisasjonen via internett og ble drept da hun formelt skulle opptas under en seremoni et avsidesliggende skogholt nær Sun i Louisiana, rundt 100 kilometer nord for New Orleans.

Ifølge den lokale sheriffen, Jack Strain, ble hun skutt og drept da hun forsøkte å forlate stedet og senere funnet dumpet og forsøkt skjult i veikanten flere kilometer unna.

Kapper og flagg

Politiet fant stedet der Ku Klux Klan-seremonien ble holdt, og de fant også skytevåpen, seks hvite kapper og flere flagg som levnet liten tvil om hvem som hadde vært på ferde.

Ifølge Strain var det Ku Klux Klan-gruppens leder, den 44 år gamle Raymond «Chuck» Foster, som skjøt og drepte kvinnen, angivelig etter en krangel. Hva som forårsaket krangelen er ikke kjent.

Sju andre Ku Klux Klan-medlemmer, fem menn og to kvinner i alderen 20 til 30 år, er siktet for å ha hindret etterforskningen og sitter i varetekt i St. Tammany Parish.

Flere av de siktede forsøkte ifølge politiet å brenne kvinnens eiendeler i et forsøk på å skjule drapet.

– Idioter

– IQ-nivået til denne gruppen er ikke imponerende, for å si det pent, konstaterer sheriff Jack Strain. Ifølge ham er gruppen kjent under navnet Dixie Brotherhood.

– Jeg kan ikke forestille meg at noen føler seg truet eller i fare som følge av disse idiotene, legger han til.

En talsmann for den jødiske lobbyorganisasjonen Anti-Defamation League, Mark Pitcavage, mener det er snakk om en liten og løst organisert gruppe.

– Jeg vil ikke kalle dette for en etablert Ku Klux Klan-gruppe. Klanen assosieres i stor grad med vold. Noen av disse typene er rett og slett kjeltringer og sosiopater, sier han.

Hvite rasister

Ku Klux Klan ble dannet av hvite protestanter i sørstatene på 1860-tallet, men ble oppløst rundt 1880.

På 1920-tallet gjenoppsto organisasjonen og fikk i løpet av kort tid over 4 millioner medlemmer, mange av dem i Midtvesten.

Mange av medlemmene var demokrater og Ku Klux Klan ble en organisasjon som kjempet mot svarte, innvandrere, jøder og katolikker.

Blant dem som var med i organisasjonen, var senator Robert C. Byrd fra West-Virginia, som har sittet i Kongressen for demokratene siden 1953.

På 1960-tallet gikk Ku Klux Klan hardt til verks mot borgerrettsbevegelsen, men organisasjonen har de siste tiårene bestått av små og lokale grupper med hvite rasister. (©NTB)

Personvernpolicy