Mexicos barn slaktes

<p class="hidden">BRUTALT: Flere ofre for bandekrigene som herjer Mexico ble gjenlatt på en skoleplass i september i år. Foto: Scanpix. </p>
BRUTALT: Flere ofre for bandekrigene som herjer Mexico ble gjenlatt på en skoleplass i september i år. Foto: Scanpix.

<pNarkokrigen har drept 430 barn, bare i 2008.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sivilbefolkningen i Mexico er hardt rammet av den pågående narkotikakrigen i landet. Så langt har over 4000 mennesker tapt livet i blodige oppgjør mellom ulike narkogjenger. Ifølge avisen El Universal skal minst 430 av disse være barn.

19 drept mandag

Voldsbølgen fortsatte mandag i byen Ciudad Juarez. Da ble 19 personer drept etter flere bevæpnede aksjoner av medlemmer i narkotikakartellet. En av de drepte skal ha fått skåret av armene, og liket ble dumpet like utenfor inngangen til den lokale politistasjonen.

Tidligere på dagen skal en bevæpnet gjeng ha skutt og drept to menn og to kvinner utenfor Ciudad Juarez sykehus. Ytterlige 13 ble drept i lignende angrep rundt om i byen.

Politiet i Mexico viser frem noen av våpnene de har beslaglagt så langt i år. Foto: Scanpix.Politiet i Mexico viser frem noen av våpnene de har beslaglagt så langt i år. Foto: Scanpix.

Ciudad Jarez har 1,5 millioner innbyggere og ligger bare noen mil unna den amerikanske grensebyen El Paso i Texas. Så langt i år har over tusen mennesker blitt drept bare i denne byen.

Håpløs krig

I 2006 satte myndighetene inn 36.000 soldater for å få kontroll over de lovløse bandene som herjer landet.

- Dette er en krig, og det forplikter oss til å handle deretter. Det er ikke snakk om at regjeringen vil overgi seg, sa president Felipe Calderón for to år siden.

Jaime Gonzalez Duran grunnla en gruppe leiemordere, men ble arrestert. Foto: Scanpix.Jaime Gonzalez Duran grunnla en gruppe leiemordere, men ble arrestert. Foto: Scanpix.

Til tross myndighetenes militære opptrapping, har volden eskalert ytterligere. Antall narkotikarelaterte drap har gått opp med 50 prosent første halvår i år i forhold til samme periode i fjor, og narkokartellene viser ikke tegn til frykt ovenfor myndighetene:

Nylig innrømte Calderón at krigen mot narkotikahandelen i landet har vært feilslått, og at de nå ønsker å gå inn for å legalisere visse stoffer.

Gjennomsyrer samfunnet

I juli ble tre politimenn skutt og drept i skuddvekslinger med narkogjenger. I oktober fikk politiet i byen Ascencion tilsendt en isboks som inneholdt fire avkappede hoder. Boksen var merket med «vaksine».

En mann blir funnet drept i Ciduad Juarez 9. november i år. Foto: Scanpix.En mann blir funnet drept i Ciduad Juarez 9. november i år. Foto: Scanpix.

Flere grupper har uttalt at de er villige til å drepe alle som står i veien for deres virksomhet, inkludert politimenn.

Narkotika gjennomsyrer landets rettssystemer og næringsliv. I delstaten Sinaloa, der Ciduad Juarez anslår man at 60 prosent av økonomien er tilknyttet narkotika, og i juli måned ble hele 124 mennesker drept i et oppgjør mellom rivaliserende narkotikabander som kjempet om kontroll over handelen, meldte avisen La Vanguardia.

Mistenkelig flykrasj

Forrige tirsdag omkom innenriksminister Juan Camilo Mouriño og syv andre statlige

Flyhavarieksperter fra Mexico og USA undersøker vraket der innenriksministeren omkom. Foto: Scanpix.Flyhavarieksperter fra Mexico og USA undersøker vraket der innenriksministeren omkom. Foto: Scanpix.

ansatte da deres fly eksploderte i lufta og styrtet i Mexico by. Mouriño ledet an regjeringens kamp mot narkotikahandelen i landet. Myndighetene har avvist påstandene om at flyet skal ha blitt sabotert av motstandere av regjeringen, og mener at styrten skyldtes menneskelige feil.

Mandag ble Fernando Gomez-Mont utnevnt til ny innenriksminister. Gomez-Mont har hatt en viktig rolle i regjeringens jobb med å reformere landets juridiske system.

Personvernpolicy