Meny

90 år siden første verdenskrig sluttet

I dag er det nitti år siden første verdenskrig ble avsluttet. Storbritannias eldste krigsveteran, 112 år gamle Henry Allingham (til venstre) og Harry Patch (110 år) skal begge delta under dagens markering. Foto: Reuters / Wikipedia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20 millioner mennesker mistet livet i løpet av krigsårene 1914 - 1918. I dag er det nitti år siden første verdenskrig ble avsluttet. Jubileet markeres over hele verden.

Det er trolig det siste jubileet for de få krigsveteranene som fortsatt er i live etter det som ble kalt «Krigen som skulle gjøre slutt på alle kriger». Veteranene fra første verdenskrig er i ferd med å bli helt borte, derfor vil mange av dagens seremonier bli mindre personlige enn tidligere.

Ifølge nettleksikonet Wikipedia finnes det i dag bare 12. gjenlevende veteraner fra første verdenskrig. Erich Kastner, den siste gjenlevende av de tyske soldatene som deltok i kampene, døde 1. januar i år, i en alder av 107 år.

Tre av de fire britiske veteranene som fortsatt er i live, vil ifølge AFP delta i en seremoni i London i dag. Av disse tre er Henry Allingham, på 112 år, den eldste. Han var mekaniker i marinens flyvåpen og deltok i slaget om Jylland i Nordsjøen i 1916, før han sluttet seg til Royal Air Force i slaget om Somme.

Harry Patch er to år yngre, altså 110. Han kjempet i skyttergravene utenfor den belgiske byen Ypres, i infanteriet, mens 108 år gamle Bill Stone tjenestegjorde i marinen om bord i HMS Tiger.

Forandret Europa

Fire år varte krigen som tok livet av 20 millioner mennesker og som sørget for nye grenser i Europa. 11. november 1918, eller nærmere bestemt fredstidspunktet den 11.11. klokken 11, er blitt øyeblikket da verden minnes sine drepte og døde fra alle kriger.

Minnemarkeringer har allerede vært holdt i Australia, som mistet 60.000 menneskeliv i krigen. I en seremoni i Canberra i dag talte den australske statsministeren Kevin Rudd for fred.

– Vi har overlevd et svært blodig århundre, uttalte han.

Verdun

Den største markeringen av jubileet holdes i Verdun i Frankrike. Her vil Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Storbritannias prins Charles og representanter for andre nasjoner møtes til en minneseremoni i Fort Douaumont, episenter for slaget hvor 300.000 menn ble meid ned av maskingeværild og kanoner i løpet av 300 dager og netter med helvete i 1916.

Mange av de unge soldatene som marsjerte til krig i august 1914, var fulle av tillit og mot og hadde ingen anelse om hvilke ødeleggelser moderne, industriproduserte våpen kunne forårsake på slagmarken.

Norge

Norge var sammen med de andre skandinaviske landene nøytral under første verdenskrig, men norsk sjøfart var likevel sterkt involvert på britisk side. Ifølge nettleksikonet Wikipedia ble hele femti prosent av den norske handelsflåten senket i løpet av krigsårene, og 1892 sjøfolk døde.

Under krigen fikk en del norske redere også kritikk for å «gamble» med menneskeliv, ved å godta godt betalte risikooppdrag for stormaktene.

Første verdenskrig førte blant annet til opprettelsen av Sovjetunionen og det Ottomanske rikets fall.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus