Skyggene fra Rwanda

Laurent Nkunda sammen med en livvakt ved basen nær Tebero. Foto: Scanpix/AP.
Laurent Nkunda sammen med en livvakt ved basen nær Tebero. Foto: Scanpix/AP.

<pKonfliktene etter folkemordet i Rwanda føres videre i Kongo.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august brøt den 41 år gamle krigsherren Laurent Nkunda våpenhvilen han inngikk med regjeringen i Kongo i januar.

- Nkundas rolle er av avgjørende betydning for konflikten i Kongo. Hans bevegelse er den viktigste væpnede gruppen i Øst-Kongo for øyeblikket, og har klart å slå den kongolesiske hæren ved flere tilfeller de siste månedene, sier seniorgransker for Kongo-området i Human Rights Watch, Anneke van Woudenberg, til ABC Nyheter.

Opprørslederen med psykologiutdannelse sier han kjemper for å beskytte tutsiene, ofrene for folkemordet i Rwanda i 1994 der 800 000 tutsier og moderate hutuer ble drept av militsgrupper.

Nkunda var del av opprørshæren til Paul Kagame, den nåværende presidenten i Rwanda, og de to pleier fremdeles tette bånd. Mange anklager Rwanda for å støtte Nkundas opprør. I 1994 kjempet Nkunda og Kagame, begge tutsier, sammen for å fordrive medlemmer av hutumilitsen som var ansvarlige for folkemordet i Rwanda ut av landet og inn i det daværende Zaire, som ble til Den demokratiske republikken Kongo i 1997.

- Systematiske drap

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch anklager Nkunda for systematiske drap på sivile i byen Kiwanja etter at hans gruppe gjenerobret byen onsdag i forrige uke. Også den regjeringsstøttede Mai Mai-militsen gjennomførte slike angrep, ifølge organisasjonen.

Opp til en million mennesker har det siste året blitt drevet på flukt etter sammenstøt mellom Nkundas styrker, hutuopprørere fra Rwanda og den kongoles

Jane Kanyere kollapser ved siden av sin avdøde sønn, Moise. Hun sier 20-åringen ble drept av Nkundas menn i Kiwanja. Scanpix/EPAJane Kanyere kollapser ved siden av sin avdøde sønn, Moise. Hun sier 20-åringen ble drept av Nkundas menn i Kiwanja. Scanpix/EPA

iske regjeringshæren. Kampene den siste tiden har forsterket den humanitære katastrofen i området.

- Nkunda er en av de mange krigsherrene i Kongo som hevder han kjemper en rettferdig sak, for tutsiene. Men i virkeligheten sprer han død og ødeleggelse for sivilbefolkningen, sier utenlandssjef i Kirkens Nødhjelp, Anne Kristin Sydnes, til ABC Nyheter.

Organisasjonen driver med utviklingshjelp i området, blant annet rehabilitering av barnesoldater og psykososial støtte til kvinnelige ofre for krigen.

- Vi har dokumentert forbrytelsene begått av Nkunda i flere år, sier Woudenberg fra Human Rights Watch.

Styrtet president

Under den første borgerkrigen i det daværende Zaira ble Nkunda en høytstående leder blant opprørerne, og bidro til å styrte Zaires president Mobuto

Kongolesiske regjeringsstyrker ser på FN-soldater i et pansret kjøretøy i utkanten av Goma 8. november. Foto: Scanpix/AFP.Kongolesiske regjeringsstyrker ser på FN-soldater i et pansret kjøretøy i utkanten av Goma 8. november. Foto: Scanpix/AFP.

Sese Seko. I 2002 var Nkunda medansvarlig for den brutale undertrykkelsen av et opprørsforsøk i Kisangani. Mer enn 160 personer ble henrettet, og Nkunda fikk tilnavnet «Slakteren av Kisangani». En fredsavtale i 2003 ga Nkunda rang som general, men klarte ikke å gjøre slutt på kampene i Kongo. Nkunda nektet å rapportere til myndighetene i hovedstaden Kinshasa, og klandret myndighetene for ikke å ha lykkes i å avvæpne hutumilits øst i landet.

- I 2004 sto Nkundas soldater bak krigsforbrytelser i byen Bukavu, inkludert voldtekt av kvinner og småjenter, sier Woundenberg.

Nknuda sa han beskyttet de kongolesiske tutsiene, kjent som Banyamulenge, fra folkemord.

En mor i Bukavu ble voldtatt av Nkundas menn foran sin ektemann og deres barn. En annen soldat voldtok kvinnens tre år gamle datter, heter det i en rapport fra Human Rights Watch. Nkunda er tiltalt av den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag for disse forbrytelsene. Tross etterlysning og de 17 000 FN-soldatene i Kongo har Nkunda i årevis ledet et område i Nord-Kivu som sitt eget territorium.

- Jeg ønsker ikke å fremstille Nkunda som den eneste krigsforbryteren i Kongo, det er han ikke. Det er også høytstående offiserer i regjeringshæren som står bak krigsforbrytelser. Den kongolesiske hæren er en av de minst disiplinerte i Afrika, og de begår også overgrep mot sivile. Da Nkundas styrker var på vei mot Goma for ti dager siden begikk regjeringsstyrkene i byen plyndring og voldtekter, sier Woudenberg.

- Disiplinert milits

- Flere av tutsiofrene for folkemordet i Rwanda flyktet til Kongo på 90-tallet, og Nkundu sier han beskytter disse, sier vitenskapelig assistent ved Nupi, Randi Solhjell til ABC Nyheter.

- Banyamulenge er en kongolesisk tutsiminoritet, og det er disse Nkunda har beskyttet og fått støtte av, sier Solhjell.

Hun beskriver Nkundas milits som godt disiplinert.

En av Nkundas soldater i landsbyen Kibumba nord for Goma. Foto: Scanpix/Reuters.En av Nkundas soldater i landsbyen Kibumba nord for Goma. Foto: Scanpix/Reuters.

- De får mat og tjener til livets opphold, noe som skaper sterk lojalitet. De fleste andre militsgrupper har en forferdelig dårlig levestandard.

Nkundas gruppe er for tiden den sterkeste i konflikten.

- En videreføring av krigen kan være positivt for Nkundas side, fordi de tjener på det politisk, og kanskje kan skaffe tutsibefolkningen større landområder. De siste ti-tolv årene har det hele tiden vært en humanitær katastrofe. Det som skjer nå er at det plutselig blusser opp enda mer krig. Det er alvorlig både for de sivile, men også for sikkerheten i hele regionen, sier Solhjell.

Frykt for spredning

Da krigen i Kongo raste som verst ble også nabolandene trukket inn i konflikten. Det er nå frykt for at dette kan skje igjen.

- Burundi, Rwanda og Uganda har vært aktivt involvert i øst og støttet ulike opprørsgrupper, mens i vest har Angola, Zimbabwe, Namibia og Tsjad gått inn med støtte til regjeringen da krigen begynte først i 96, siden i 98-03, sier Solhjell.

Enkelte har hevdet at Nkunda fremdeles mottar ordre fra sine tidligere kampfeller i Rwanda, men selv sier han de kun er allierte.

- Det finnes nok ingen tvil om at det er en veldig klar forbindelse mellom Rwanda og Nkunda. Det hentes mineraler fra Kongo og inn til Rwanda, som kommer som del av Rwandas BNP, sier Solhjell.

- Mye av konflikten handler om land. Det er ikke mulig for dem som flyktet fra Rwanda å flytte tilbake, så det dreier seg om en krangel om territorier.

Nkunda ved siden av kjælegeita «Betty». Foto: Scanpix/AFP.Nkunda ved siden av kjælegeita «Betty». Foto: Scanpix/AFP.

- Nkunda har psykologibakgrunn, og er høyt utdannet militært. Det er en ganske spesiell kombinasjon. Men han er nok veldig mye mer rasjonell og har klarere strukturer i forhold til andre som opererer i Kongo. Man kan nesten ikke forestille seg overgrepene som begås, til dels i narkotikarus. Man har eksempler der barnesoldater dopes og tvinges til å drepe sin far eller mor for å styrke deres lojalitet til gruppen.

- Nkunda har truet med å inn i Kongos hovedstad Kinshasa, og jeg tror ikke det er umulig for ham. I en mislykket operasjon før jul ble det sendt en rekke regjeringssoldater mot Nkunda, med støtte fra FN-styrkene. Den måtte gi tapt.

Krigen øst i Kongo har skapt en humanitær katastrofe, der minst 250 000 innbyggere er drevet på flukt fra sine hjem siden slutten av august. Kampene har også gjort det vanskelig å få nødhjelpen frem til disse.

Siden 1998 har mer enn fire millioner mennesker mistet livet i Kongos kriger, noe som gjør konflikten til den som har krevd flest menneskeliv siden andre verdenskrig.

Kilder: BBC, AFP, Human Rights Watch, Time Online, The New York Times.

Personvernpolicy