Fikk nazi-assosiasjoner i Hebron

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJonas Gahr Støre forteller om assosiasjoner han fikk av israelsk behandling av palestinere i Hebron, i sin nye bok som gis ut i dag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Tyskland på 30-tallet ble jødiskeide butikker merket, rutene knust og mange forretninger ramponert og brent.I Tyskland på 30-tallet ble jødiskeide butikker merket, rutene knust og mange forretninger ramponert og brent.

«Skoddene som er slått for og boltet igjen er merket med det israelske politiets tegnspråk. De er merket, slik andre forretninger har vært merket andre steder til andre tider.»

Dette er de vonde assosiasjonene utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk av israelernes behandling av palestinerne, da han i sommer for første gang besøkte den konfliktfylte byen Hebron på Vestbredden.

Beskrivelsen kommer i utenriksministerens bok «Å gjøre en forskjell - refleksjoner fra en norsk utenriksminister», som blir publisert i dag.

Les også: UD nekter nazi-sammenligning

- Gass araberne!

To dager etter årsdagen for Krystallnatta beskriver Støre de stengte butikkene i Hebron og kommer med en dårlig skjult sammenlikning til nazistenes behandling av jødene på slutten av 30-tallet. Den gang ble jødiskeide butikker merket, rutene knust og mange forretninger ramponert og brent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre refererer også hva som står på en av dørene i Hebron nå: Gaz the Arabs.

Syns USA har styrt for mye

Konflikten mellom israelerne og palestinerne er selvsagt ikke til å komme unna i en bok skrevet om den norske utenriksministerens gjøren og laden og refleksjoner.

Her tar Støre også et oppsiktvekkende oppgjør med USAs dominans i den internasjonale politikken i konflikten mellom Israel og palestinerne. Han skriver at det er liten tvil om at USA har klart å gjøre Midtøsten-kvartetten bestående av USA, Russland, FN og EU, til et redskap for sin egen Midtøsten-politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne kvartetten skulle samle de store aktørene om en felles linje. Men Støre reagerer på linjene de har kommet fram til.

«Det har undret meg at EU og FN har stilt seg bak alle uttalelsene kvartetten har kommet med,» skriver Støre.

Samtidig vedgår han at kvartettens linje har blitt førende også for den norske regjeringens politikk på området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamas-dilemmaer

Støre skriver om dilemmaet som oppsto for ham og andre land da palestinerne i et demokratisk valg stemte Hamas inn i makten.

Norge har god grunn til å forbanne Hamas. Hamas brukte hver dag etter Oslo-avtalen til å sprenge den i filler, sier Støre til den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Men, skriver han også, problemet vil ikke forsvinne ved at Israel arresterer den ene Hamas-folkevalgte etter den andre. Støre hisser seg ikke opp over at Israel går til et sånt skritt mot demokratisk folkevalgte, men vurderer de taktiske dilemmaene i det.

Styrket krigersk fløy

Støre mener forskjellsbehandlingen blant annet EU sto for etter at palestinerne gjorde et forsøk på å danne en samlingsregjering med både Hamas og Fatah 17. mars 2007, virket uheldig. EU-land ville bare møte de regjeringsmedlemmene som ikke tilhørte Hamas. Støres analyse er at denne opptredenen styrket dem i Hamas som ikke hadde tro på politisk deltakelse, bare på væpnet kamp. De i Hamas som tok sjansen på å si at man kan få til politiske løsninger, ble svekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlingsregjeringen klarte seg bare i noen uker før Hamas tok makta i Gaza.

Støre stiller spørsmål ved om Norge har gått for langt i å akseptere at partene i konflikten skal få sette grensene for hva som er akseptabel kritikk fra oss. Dette har kommet Israel, som den sterkeste part, mest til gode, skriver Støre.

«Jeg mener vi må spørre om ikke denne linjen har bidratt til ytterligere å styrke ubalansen mellom partene,» oppsummerer Støre.

Norge er verst, Irland er verst.

Han kommer også med en morsom avsløring av israelsk diplomatisk taktikk i Europa.

I sitt første møte med Støre sa den israelske ambassadøren Myriam Shomrat at Norge er landet med sterkest anti-israelske holdninger i Europa.

Støre stilte seg tvilende til det, og fortalte historien til sin irske kollega i Dublin. Han kunne fortelle at Israels ambassadør hadde sagt akkurat det samme om Irland!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre avslutter dette kapitlet med tanker om hva som skjer om ikke Israel i praksis går med på en to-statsløsning. Da åpnes et annet kapitel: Da blir det snakk om hvordan forholdene skal være for alle som lever innenfor den ene staten, Israel.

Og da vil Israel stå overfor det akutte spørsmålet om hvordan de skal la mennesker som lever på samme territorium, ha grunnleggende forskjellige rettigheter, slår Jonas Gahr Støre fast.