Tvil rundt Georgias framstilling av krigen

Det sås nå tvil om at det var Russland som startet krigen med Georgia.      Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->Foto: EPA / Sergei Chirikov / Scanpix.
Det sås nå tvil om at det var Russland som startet krigen med Georgia. Foto: EPA / Sergei Chirikov / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tbilisi (NTB-AFP): Det er den amerikanske avisa New York Times som har fått tilgang til uttalelser fra observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) som befant seg i regionen da krigen brøt ut.

Den georgiske presidenten Mikhail Saakasjvili har hårdnakket hevdet at de første bombeangrepene i krigen var rettet mot georgiske landsbyer. Rapporter fra OSSEs folk i området gir imidlertid lite støtte til denne versjonen.

Heller ikke Georgias viktigste allierte USA ønsker nå å bekrefte Saakasjvilis framstilling av krigsutbruddet. Men en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet legger vekt på at georgierne «følte» de ble provosert av Russland.

Offensiv

Stridens kjerne er hendelsene den 7. august i år. Da begynte georgiske styrker bombeangrepene mot byen Tskhinvali, den viktigste byen i den georgiske utbryterregionen Sør-Ossetia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort før angrepene startet, sendte georgiske myndigheter ut en melding om at georgiske landsbyer var blitt bombet, og at dette gjorde det nødvendig å sette i gang en militær offensiv.

OSSE-observatører som befant seg i nærheten har imidlertid fortalt at de ikke kunne høre noen bombeeksplosjoner i tiden før georgiske styrker angrep Tskhinvali. Minst to av landsbyene som skal ha blitt bombet, ligger så nær OSSEs kontor i byen at de ansatte der etter all sannsynlighet ville ha hørt det hvis landsbyene ble utsatt for artilleriild.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tilfeldig preg

Georgiske myndigheter har beskrevet angrepene mot Tskhinvali som målrettede og presise. Men OSSE-observatørene hevder at artillerigranater og raketter landet over store deler av byen med mellom 15 og 20 sekunders mellomrom.

– Det er åpenbart for meg at angrepet hadde et fullstendig tilfeldig preg, og at det ikke sto i forhold til provokasjonen, hvis det da fant sted noen provokasjon, skal den tidligere britiske offiseren Ryan Grist ha fortalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var OSSEs øverste representant i Georgia da krigen brøt ut. Uttalelsene fra han og andre OSSE-medarbeidere er blitt presentert for både vestlige og russiske diplomater, som igjen har brakt rapportene videre til New York Times.

Hørte ikke bombing

Kort etter at Grist presenterte sin vurdering av hendelse knyttet til krigsutbruddet, trakk han seg fra stillingen sin. Men Grists versjon ble senere bekreftet av lederen av OSSEs observatørgruppe, Stephen Young. Også han er tidligere britisk offiser.

– Hvis det hadde vært angrep med tungt artilleri i områdene som Georgia hevder ble bombet, så ville våre folk ha hørt det. Og det gjorde de ikke, skal Young ha sagt.

OSSE ønsker ikke å la sine folk bli intervjuet om krigsutbruddet i Georgia, med den begrunnelse at de ikke ønsker å ta del i en offentlig debatt om det kontroversielle spørsmålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederlag

Krigen mot Russland førte til et sviende nederlag for Georgia, samtidig som landet fikk mange støtteerklæringer fra USA og andre vestlige land. Forholdet mellom Russland og Vesten var i en periode svært kjølig som følge av konflikten.

Det amerikanske utenriksdepartementet mener nå at det kan hende at man aldri vil få vite hvem som hadde hovedansvaret for krigsutbruddet. Departementets talsmann Robert Wood understreker imidlertid at georgierne følte de ble provosert av den russiske motparten.

På spørsmål om amerikanske myndigheter forsøker å granske bakgrunnen for konflikten, svarer talsmannen at det viktige nå er å se framover og bidra til gjenoppbygging av Georgia og en stabil situasjon i regionen. (©NTB)