Vil bremse Sarkozy

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEU reiser til Washington med en felles posisjon for å diskutere finanskrisen, fastslår EU-formann Nicolas Sarkozy. Det mener ikke Sverige.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske statsministeren Fredrik Reinfeldt brukte fredagens ekstraordinære EU-toppmøte til å fleske til mot flere av Sarkozys forslag til nyregulering av den globale økonomien.

Et dokument med forslag til uttalelser fra det uformelle møtet satte sinnet i kok hos Reinfeldt, som satte foten ned for flere formuleringer under møtet.

- Jeg har fått bra gehør for mine standpunkter, oppsummerte en hårfint blidere Reinfeldt da han måtte forlate lunsjmøtet like før slutt.

Fjernet paragraf

Reinfeldt sørget for å fjerne en paragraf i teksten som slo fast at EU-landene gikk god for detaljerte reguleringsforslag formulert av det franske EU-formannskapet.

- Jeg sa at dette ikke var mulig for Sverige og EU-formannskapet strøk dermed det fra teksten, sier Reinfeldt.

Han motsatte seg også formuleringer om at alle deler av finansmarkedene må reguleres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At teksten tar til orde for en 100-dagersfrist for å trekke opp prinsippene for et nytt system før et nytt møte skal holdes, er heller ikke Reinfeldt begeistret for.

- Dette kan ta lengre tid, mener han.

Aller helst hadde han sett at det ikke ble lagt fram noen tekst i det hele tatt.

Den svenske statsministeren understreket samtidig at fredagens møte var uformelt og at det dermed ikke ga EU-formann Nicolas Sarkozy noe mandat på vegne av de 27 EU-medlemmene i Washington.

- Full enighet

Men Sarkozy sa på sin side at det var full enighet mellom EU-landene om det som skulle sies i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Møtet førte til at vi kom fram til et grunnlag for et felles standpunkt, sa en godt fornøyd Sarkozy etter møtet.

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso sa det enda klarere.- Europa vil komme med en klar, felles stemme til Washington, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge to presenterte gikk langt i å presentere det uformelle papiret som kom ut av møtet som et forhandlingsgrunnlag i Washington.- Man må bli vant til at Europa snakker med én stemme. Det er slik det må bli, sa Sarkozy.

Men alt tyder i så fall på at den stemmen ikke snakker svensk.- Vi har ikke formulert noe mandat. Det har vært politiske viljesytringer, men det finnes ikke noe ferdigforhandlet papir som vi har gått igjennom på vanlig måte, gjorde Reinfeldt det klart overfor skandinavisk presse i Brussel.

- Taler Sarkozy da på vegne av EU i Washington?- Ja, han kommer til å si at han synes han gjør det, svarte Reinfeldt syrlig.

Kamp om plassene

Sarkozy har de siste ukene vært en sterk pådriver for å legge fram konkrete reguleringsforslag på Washington-møtet.

Teksten fra møtet fredag inneholder referanser til flere av forslagene og sier de «kan» bli vedtatt i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strengere regulering av ratingbyråer, globale standarder for regnskapsførsel og begrensninger i bonusutbetalinger for å redusere risiko er blant de detaljerte forslagene som blant andre Sverige har problemer med.

Bare de fire største EU-landene får være med på møtet i Washington, muligens også verdens åttende største økonomi Spania, hvis EU-formannskapet Frankrike, som disponerer to plasser, får låne ut sin ene.

Sarkozy ga fredag også sin støtte til at Nederland skal få delta på det såkalte G20-møtet, i kraft av å være verdens 16. største økonomi. Tsjekkia, som påtroppende EU-formannskap vil også være med, mens også Polen har ytret ønske om å delta.

Deltakerlisten vil bli klart når møteverten president George W. Bush om kort tid sender ut invitasjoner.

Det hvite hus sa fredag at de ikke venter at USAs neste president Barack Obama vil få en plass på lista.(©NTB)