Krisemøte om Kongo

Situasjonen i det østligeKongohar blitt betraktelig forverret. Foto: Truls Brekke / Flyktninghjelpen / SCANPIX
 Situasjonen i det østligeKongohar blitt betraktelig forverret. Foto: Truls Brekke / Flyktninghjelpen / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Mens den brutale krigen i Kongo igjen har rammet sivilbefolkningen øst i landet med full tyngde, samler FNs generalsekretær Ban Ki-moon og afrikanske statsledere seg til krisemøte i Nairobi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Håpet er at møtet skal bidra til at partene i Kongo legger ned våpnene og slutter opp om en tidligere inngått fredsavtale.

En rekke opprørsgrupper herjer nå i provinsen Nord-Kivu øst i landet. Opprørsgruppa til tutsien Laurent Nkunda har tatt kontroll over store områder nord for provinshovedstaden Goma, og også andre militsgrupper er innblandet i kampene.

Titusener er på flukt, blant dem mange barn. Den humanitære situasjonen er svært vanskelig, samtidig som befolkningen risikerer å bli ofre for opprørernes brutale krigføring.

FN får kritikk

FN-styrken MONUC får kraftig kritikk for å ha forholdt seg passivt til tutsiopprørernes offensiv.

– Folk blir slaktet, og MONUC gjorde ingenting, sier en talsmann for Kongos president Joseph Kabila, Kudura Kasongo.

Tutsiopprørere tok kontroll over flere nye landsbyer torsdag, uten at FN-soldatene var i stand til å stanse dem. Det er nå kommet meldinger om at flere titall unge menn er funnet drept i byen Kiwanja. Byen var i en kort periode i hendene på den regjeringsvennlige Mai-mai-militsen, men ble deretter gjenerobret av Nkundas styrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De drepte antas å tilhøre Mai-mai-militsen, ifølge hjelpearbeidere.

Barnesoldater

Militsene rekrutterer nå også barnesoldater i stor skala, ifølge Redd Barna. Ved to tilfeller skal skoler ha blitt angrepet av væpnede grupper som ønsket å sikre seg så mange barn som mulig. Hjelpeorganisasjonen er svært bekymret for barnas skjebne.

Både Kongos president Joseph Kabila og Rwandas president Paul Kagame er til stede på krisemøtet i Nairobi.

De to ble enige om en plan for å stabilisere situasjonen i Øst-Kongo for ett år siden, men lite har skjedd siden den gang. Rwanda beskyldes for å støtte tutsiopprørerne, men avviser anklagene. (©NTB)


Les flere nyheter om Afrika på Startsiden.