De beste og smarteste

Rahm Emanuel (v) skal fylle rollen som stabssjef for presidenten. Her ser du han sammen med Barack Obama. Foto: Scanpix
 Rahm Emanuel (v) skal fylle rollen som stabssjef for presidenten. Her ser du han sammen med Barack Obama. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pObamas første utnevnelse viser at han hever seg over rase og etnisk bakgrunn og velger den meste effektive han kunne finne til Det hvite hus. Rahm Emanuel er jødisk, og palestinske ledere har aller

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Washington/ABC Nyheter) Igjen gjør Obama det han mener er riktig og kan gi de beste resultater, selv om det vekker umiddelbare negative reaksjoner. Han mener at Emanuel er den beste han kan finne til denne viktige posten, uansett partitilknytning og uansett etnisk bakgrunn. Obama mener at Amerika nå går inn i en tidsperiode hvor mennesker mer enn tidligere blir vurdert ut fra dyktighet, ikke hvor du kommer fra.

På samme måte som John Kennedy omga seg med ”the best and the brightest” (de beste og smarteste) fra universitetene, fra næringslivet og fra offentlig forvaltning, ser Obama at dette er en mulighet for ham til å samle Amerikas beste hjerner – på tvers av partigrensene - for å løse Amerikas problemer.

Dyktig stabssjef

Det politiske miljøet her i Washington er enstemmig i sin vurdering av at Rahm Emanuel vil bli en dyktig stabssjef for presidenten. Han har erfaring fra Det hvite hus under president Clinton, og han var et høyt rangert medlem av Representantenes hus. Svært mye av de presserende tiltakene Obamas regjeringen må få gjennomført for å løse finanskrisen, må først gjennom Representantenes hus – og da er det svært nyttig at en som kjenner arbeidsformen og menneskene i Kongressen har forberedt sakene.

Det tok en dag før Emanuel kom tilbake til Obama og aksepterte tilbudet, fordi han først måtte vurdere hva dette ville bety både for sin familie og for det som var en lovende politisk karrière i Kongressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjent som nei-mann

Emanuel er kjent for å være mer nei- enn ja-mann. Han er også kjent under navnet Rahmbo og er både hardtslående og effektiv. Et av Obamas løfter i valgkampen har vært å redusere innflytelsen til interessegruppene i Washington. Til det kan han ha bruk for en myndig portvakt i Det hvite hus – for ikke å kalle det utkaster. Han vil passe på at tilgangen til Obama vil bli begrenset til akkurat det nødvendigste – slik at presidenten skal få tid og anledning til å konsentrere seg om det viktigste. Obamas kampanje ble kjent for sin disiplin, blant annet ble pressen vant til at det kun var de største og viktigste mediene som slapp til hos Obama.
Mens demokratene hyller utnevnelsen av den demokratiske kongressrepresentanten Emanuel, er republikanerne kritiske. De sier at Obamas løfter på forhånd gikk ut på å bygge broer over splittelsene, ikke å bringe en partipolitisk kampanjesjef inn i Det hvite hus. Men de erkjenner Emanuels dyktighet fra den tiden han jobbet for president Bill Clinton.

To andre sannsynlige utnevnelser er at en av Obamas to kampanjesjefer David Axelrod, vil bli senior rådgiver i Det hvite hus, og at pressesjefen fra Obamas kampanje Robert Gibbs vil bli pressesjef i Det hvite hus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen regjeringsmedlemmer

Foreløpig er ingen regjeringsmedlemmer utpekt, men det er ventet at flere navn vil bli gjort kjent på en pressekonferanse i dag (fredag). Blant dem som oftest nevnes som ny finansminister er Terry Sumners, tidligere visefinansminister og president for Harvard-universitetet, og Timothy Geithner, som jobbet med redningsaksjonen ved finanskrisen i september. I tillegg har 80 gamle Paul Volker vært en nær rådgiver for Obama.

Det er ikke umulig at det vil bli kunngjort hvem finansministeren vil bli, kan bli kunngjort allerede i dag. Likevel høres det rimelig ut at Obama vil vente noen dager med å oppgi navnet, fordi det er naturlig at den påtroppende regjeringen ønsker å kunne presentere en samordnet plan for løsning etter at de har fått også de mest interne informasjonene som bare vil overleveres i orienteringsmøter fra de utgående til de innkommende regjeringsmedlemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Finanskrisen er Obamas første prioritet, men det vil kunne fortelle noe om den påtroppende presidentens klokskap om han venter litt med å kunngjøre en plan før den er ferdig utarbeidet før hans folk vet at den kan godkjennes av Kongressen.

Utenriksminister Kerry?

I tillegg til finansministeren er det mest oppmerksomhet rundt hvem som vil bli utenriksminister. Den demokratiske presidentkandidaten for fire år siden, John Kerry, har vært nevnt, men en representant for hans kontor i Senatet har sagt at det er helt uaktuelt. New Mexicos demokratiske guvernør Bill Richardson kan være aktuell. Han er latinamerikaner, og denne voksende minoritetsgruppen var svært viktig i å få valgt Obama. Richardson har erfaring fra Bill Clintons regjering, og han var tidlig ute med å støtte Obama, etter han selv hadde tapt i nominasjonskampen.

Den første utenriksministeren i Bush-regjeringen, Colin Powell, nevnes hyppig. Han har svart mediene at han ikke er blitt kontaktet om en regjeringspost og at han heller ikke venter å bli kontaktet.

En annen aktuell republikaner er senator Chuck Hagel fra Nebraska, som er en krigsveteran fra Vietnam og sterk kritiker av den nåværende presidentens håndtering av krigen i Irak. En aktuell republikaner er også Dick Lugar fra Indiana, som er minioritetsleder i Senatets utenrikskomité og jobbet sammen med Obama om å utvide et program for å ødelegge masseødeggelsesvåpen fra det tidligere Sovjet-Unionen. Begge disse vil kunne få sentrale posisjoner.

Mange antyder at republikaneren Robert Gates, den nåværende forsvarsminister, kan bli tilbudt å fortsette som forsvarsminister. Andre er inne på at Obama kan tilby forsvarsministerposisjonen til sin republikanske motkandidat, John McCain. Det synes lite sannsynlig, etter at det er blitt tydelig gjennom mediene at hans kampanje var dårlig organisert med intern krangel helt på top-plan. Det er lite heldig om noe slikt skulle få prege Pentagon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med Hillary?

Senator Hillary Clintons navn er også blitt nevnt, men det er få som mener at hun vil være interessert. Hun har en god jobb som senator fra New York, og med mer erfaring og flere år bak seg får hun en stadig viktigere posisjon i Senatet – og at det bare er presidentjobben hun heller kan tenke seg. Og det ble som kjent ikke aktuelt i denne omgang.

Det spekuleres også på om Kennedy-klanen kan komme inn i sentrale posisjoner. Robert Kennedy jr. er en respektert miljøadvokat og vil kunne sette ungdommelig fart i et saksområde som Obama har sagt han vil satse spesielt sterkt på. Dessuten støttet Kennedy jr Hillary Clinton under primærvalgkampen, så Obama vil der kunne vise at han rekker ut hendene også til Hillarys tilhengere.

President John Kennedys datter, Caroline Kennedy, var den som ledet Kennedy-klanens engasjement overfor Obama på et veldig tidlig tidspunkt. Kanskje kunne det være en symbolsk handling å tilby henne ambassadørposten i London – som hennes bestefar Joseph Kennedy hadde før den annen verdenskrig.