De beste og smarteste

<p class="hidden"> Rahm Emanuel (v) skal fylle rollen som stabssjef for presidenten. Her ser du han sammen med Barack Obama. Foto: Scanpix</p>
Rahm Emanuel (v) skal fylle rollen som stabssjef for presidenten. Her ser du han sammen med Barack Obama. Foto: Scanpix

Obamas første utnevnelse viser at han hever seg over rase og etnisk bakgrunn og velger den meste effektive han kunne finne til Det hvite hus. Rahm Emanuel er jødisk, og palestinske ledere har aller

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Washington/ABC Nyheter) Igjen gjør Obama det han mener er riktig og kan gi de beste resultater, selv om det vekker umiddelbare negative reaksjoner. Han mener at Emanuel er den beste han kan finne til denne viktige posten, uansett partitilknytning og uansett etnisk bakgrunn. Obama mener at Amerika nå går inn i en tidsperiode hvor mennesker mer enn tidligere blir vurdert ut fra dyktighet, ikke hvor du kommer fra.

På samme måte som John Kennedy omga seg med ”the best and the brightest” (de beste og smarteste) fra universitetene, fra næringslivet og fra offentlig forvaltning, ser Obama at dette er en mulighet for ham til å samle Amerikas beste hjerner – på tvers av partigrensene - for å løse Amerikas problemer.

Dyktig stabssjef

Det politiske miljøet her i Washington er enstemmig i sin vurdering av at Rahm Emanuel vil bli en dyktig stabssjef for presidenten. Han har erfaring fra Det hvite hus under president Clinton, og han var et høyt rangert medlem av Representantenes hus. Svært mye av de presserende tiltakene Obamas regjeringen må få gjennomført for å løse finanskrisen, må først gjennom Representantenes hus – og da er det svært nyttig at en som kjenner arbeidsformen og menneskene i Kongressen har forberedt sakene.

Det tok en dag før Emanuel kom tilbake til Obama og aksepterte tilbudet, fordi han først måtte vurdere hva dette ville bety både for sin familie og for det som var en lovende politisk karrière i Kongressen.

Kjent som nei-mann

Emanuel er kjent for å være mer nei- enn ja-mann. Han er også kjent under navnet Rahmbo og er både hardtslående og effektiv. Et av Obamas løfter i valgkampen har vært å redusere innflytelsen til interessegruppene i Washington. Til det kan han ha bruk for en myndig portvakt i Det hvite hus – for ikke å kalle det utkaster. Han vil passe på at tilgangen til Obama vil bli begrenset til akkurat det nødvendigste – slik at presidenten skal få tid og anledning til å konsentrere seg om det viktigste. Obamas kampanje ble kjent for sin disiplin, blant annet ble pressen vant til at det kun var de største og viktigste mediene som slapp til hos Obama.
Mens demokratene hyller utnevnelsen av den demokratiske kongressrepresentanten Emanuel, er republikanerne kritiske. De sier at Obamas løfter på forhånd gikk ut på å bygge broer over splittelsene, ikke å bringe en partipolitisk kampanjesjef inn i Det hvite hus. Men de erkjenner Emanuels dyktighet fra den tiden han jobbet for president Bill Clinton.

To andre sannsynlige utnevnelser er at en av Obamas to kampanjesjefer David Axelrod, vil bli senior rådgiver i Det hvite hus, og at pressesjefen fra Obamas kampanje Robert Gibbs vil bli pressesjef i Det hvite hus.

Ingen regjeringsmedlemmer

Foreløpig er ingen regjeringsmedlemmer utpekt, men det er ventet at flere navn vil bli gjort kjent på en pressekonferanse i dag (fredag). Blant dem som oftest nevnes som ny finansminister er Terry Sumners, tidligere visefinansminister og president for Harvard-universitetet, og Timothy Geithner, som jobbet med redningsaksjonen ved finanskrisen i september. I tillegg har 80 gamle Paul Volker vært en nær rådgiver for Obama.

Det er ikke umulig at det vil bli kunngjort hvem finansministeren vil bli, kan bli kunngjort allerede i dag. Likevel høres det rimelig ut at Obama vil vente noen dager med å oppgi navnet, fordi det er naturlig at den påtroppende regjeringen ønsker å kunne presentere en samordnet plan for løsning etter at de har fått også de mest interne informasjonene som bare vil overleveres i orienteringsmøter fra de utgående til de innkommende regjeringsmedlemmene.


Finanskrisen er Obamas første prioritet, men det vil kunne fortelle noe om den påtroppende presidentens klokskap om han venter litt med å kunngjøre en plan før den er ferdig utarbeidet før hans folk vet at den kan godkjennes av Kongressen.

Utenriksminister Kerry?

I tillegg til finansministeren er det mest oppmerksomhet rundt hvem som vil bli utenriksminister. Den demokratiske presidentkandidaten for fire år siden, John Kerry, har vært nevnt, men en representant for hans kontor i Senatet har sagt at det er helt uaktuelt. New Mexicos demokratiske guvernør Bill Richardson kan være aktuell. Han er latinamerikaner, og denne voksende minoritetsgruppen var svært viktig i å få valgt Obama. Richardson har erfaring fra Bill Clintons regjering, og han var tidlig ute med å støtte Obama, etter han selv hadde tapt i nominasjonskampen.

Den første utenriksministeren i Bush-regjeringen, Colin Powell, nevnes hyppig. Han har svart mediene at han ikke er blitt kontaktet om en regjeringspost og at han heller ikke venter å bli kontaktet.

En annen aktuell republikaner er senator Chuck Hagel fra Nebraska, som er en krigsveteran fra Vietnam og sterk kritiker av den nåværende presidentens håndtering av krigen i Irak. En aktuell republikaner er også Dick Lugar fra Indiana, som er minioritetsleder i Senatets utenrikskomité og jobbet sammen med Obama om å utvide et program for å ødelegge masseødeggelsesvåpen fra det tidligere Sovjet-Unionen. Begge disse vil kunne få sentrale posisjoner.

Mange antyder at republikaneren Robert Gates, den nåværende forsvarsminister, kan bli tilbudt å fortsette som forsvarsminister. Andre er inne på at Obama kan tilby forsvarsministerposisjonen til sin republikanske motkandidat, John McCain. Det synes lite sannsynlig, etter at det er blitt tydelig gjennom mediene at hans kampanje var dårlig organisert med intern krangel helt på top-plan. Det er lite heldig om noe slikt skulle få prege Pentagon.

Hva med Hillary?

Senator Hillary Clintons navn er også blitt nevnt, men det er få som mener at hun vil være interessert. Hun har en god jobb som senator fra New York, og med mer erfaring og flere år bak seg får hun en stadig viktigere posisjon i Senatet – og at det bare er presidentjobben hun heller kan tenke seg. Og det ble som kjent ikke aktuelt i denne omgang.

Det spekuleres også på om Kennedy-klanen kan komme inn i sentrale posisjoner. Robert Kennedy jr. er en respektert miljøadvokat og vil kunne sette ungdommelig fart i et saksområde som Obama har sagt han vil satse spesielt sterkt på. Dessuten støttet Kennedy jr Hillary Clinton under primærvalgkampen, så Obama vil der kunne vise at han rekker ut hendene også til Hillarys tilhengere.

President John Kennedys datter, Caroline Kennedy, var den som ledet Kennedy-klanens engasjement overfor Obama på et veldig tidlig tidspunkt. Kanskje kunne det være en symbolsk handling å tilby henne ambassadørposten i London – som hennes bestefar Joseph Kennedy hadde før den annen verdenskrig.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi15:42 Lederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36 Europaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05 Aktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53 Ny rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39 Dortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38 Tidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25 Norwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52 Norske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52 Flere tror på høyere boligpriser13:44 Bill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35 Sivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23 Liverpool med sterke økonomiske tall12:59 Forsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50 Norendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49 Kvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54 74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53 Japan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07 Oppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56 Forfatteren Annie Riis er død10:36 Sterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35 Brennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16 Oljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56 Frp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54 Danske Bank kutter og sparker09:40 Coronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34 Helge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09 Folketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09 Danmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07 Utvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06 Deila med solid hjemmedebut08:53 Hver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49 Ungdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47 Leter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21 – Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45 Lorentzen må ha fire løp uten feil06:45 Første danske smittet av nytt coronavirus06:38 Skjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30 Medvind for Bernie, motvind for Biden06:15 Oljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08 Virusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03 Staten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01 Dette skjer i dag05:58 Politidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45 Ranheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42 Dette skjedde i natt05:42 Fortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24 Alle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00 Rapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48 Prins Harry: Bare kall meg Harry04:00 Kjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50 Lori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32 Bakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01 Sverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46 Kina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40 334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16 USA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59 Døds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51 USA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25 Minst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03 Regjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02 – Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40 Ruud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39 Saudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28 Solberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50 Weinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49 Mann knivstukket i Søndre Land23:01 City med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57 Skyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56 Lyon overrasket Juventus med seier21:45 Raymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31 Politiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26 Greta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17 Coronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05 Pilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56 Denne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48 Sverige har registrert nytt virustilfelle19:40 Fant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16 Dårligste partimåling på ti år for Høyre19:14 Senterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40 TV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40 Helsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02 MDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14 Nå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38 Forsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55 Solskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47 Maria Sjarapova legger opp14:33 Mye finvær i vente for vinterferierende14:31 Svensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16 – Virusfrykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51 Nordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39 Fiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36 Stor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26 Håvard Bøkko legger opp etter VM13:15 Manchester City har anket mesterligastraffen13:14 Guinness-produsent venter koronatap13:04 Besetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48 Knut varslet om mulig snoking i journaler: – Jeg ble ranet av sjefene12:15 Hareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03 Fotballforbundet åpner for alkoholservering
Siste nytt
16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi15:42PolitikkLederstriden i Venstre skal være avblåst – Grande fredet15:36SportEuropaligakamp utsatt på grunn av orkanvarsel15:05NorgeAktor krever 1,5 års fengsel i bildrapssak14:53VerdenNy rullebane på Heathrow dømt ulovlig på grunn av klima14:39SportDortmund-treneren vurderer å spare Haaland14:38VerdenTidligere toppledere hardt ut mot Trump-plan14:25PengerNorwegian-aksjen i fritt fall på børsen13:52NorgeNorske domstoler avslutter samarbeid med Polen13:52PengerFlere tror på høyere boligpriser13:44KulturBill Cosby raser mot dom: – Weinstein hadde ingen sjanse13:35PolitikkSivertsen signerte årsregnskap to måneder etter han hadde sagt fra seg «alle styreverv»13:23SportLiverpool med sterke økonomiske tall12:59NorgeForsker: Ugifte dør langt tidligere enn gifte12:50SportNorendal pådro seg komplisert brudd i leggen12:49NorgeKvinne pågrepet og siktet etter knivstikking11:54Norge74 millioner i støtte til elektriske busser i Oslo11:53Helse og livsstilJapan stenger alle skoler grunnet virusutbruddet11:07KulturOppsagt NRK-ansatt anker til Høyesterett10:56KulturForfatteren Annie Riis er død10:36PengerSterk økning i handelen mellom Norge og Israel10:35SportBrennhet Sørloth løftet salget til lokal baker10:16PengerOljefondet med avkastning på 1.692 milliarder i 201909:56Helse og livsstilFrp kan få flertall for blodprøve som kan avdekke Downs syndrom09:54PengerDanske Bank kutter og sparker09:40SportCoronavirus og lønnstak struper Kinas fotballmarked09:34PolitikkHelge André Njåstad (Frp) ønsker gjenvalg09:09NorgeFolketallet økte med nesten 40.000 i fjor09:09VerdenDanmark vurderer hjelmpåbud for elsparkesykler09:07NorgeUtvider siktelsen etter Tromsø-dødsfall til å omfatte voldtekt09:06SportDeila med solid hjemmedebut08:53NorgeHver fjerde nordmann kan bli smittet av coronavirus07:49KulturUngdommer erkjenner å ha hacket Dagbladet07:47VerdenLeter etter datteren til «dommedagsmoren» i nasjonalpark07:21Helse og livsstil– Coronaviruset vil ramme de fattigste hardest, også i Norge06:45SportLorentzen må ha fire løp uten feil06:45VerdenFørste danske smittet av nytt coronavirus06:38VerdenSkjebnedag for Matteo Salvini i Senatet i Roma06:30PolitikkMedvind for Bernie, motvind for Biden06:15PengerOljefondet har investert i bank som knyttes til al-Qaida06:08VerdenVirusfrykt er blitt god forretning for svindlere06:03PengerStaten og fire fylker strides fortsatt om fiskerihavner06:01NorgeDette skjer i dag05:58MotorPolitidirektoratet advarer mot høyere fartsgrenser05:45NorgeRanheim-dødsfall: Siktede framstilles for varetektsfengsling05:42NorgeDette skjedde i natt05:42PengerFortsatt virusfrykt sender Asias børser nedover05:24NorgeAlle passasjerer på Tromsø-kvinnes fly blir varslet05:00NorgeRapport: Norge mangler oversikt over torturofre04:48KulturPrins Harry: Bare kall meg Harry04:00Helse og livsstilKjente medisiner kan fungere mot coronaviruset03:50KulturLori Loughlin hevder hun har bevis for sin uskyld03:32VerdenBakteriofoben Trump anbefaler hyppig håndvask03:01NorgeSverige skal gå opp norskegrensen på nytt02:46VerdenKina med 29 nye virusdødsfall – laveste siden januar02:40Verden334 nye virussmittede, ingen nye dødsfall i Sør-Korea02:16VerdenUSA og Sør-Korea utsetter felles militærøvelse01:59Helse og livsstilDøds- og smittetall i Iran øker kraftig01:51VerdenUSA vurderer reiserestriksjoner for Italia og Sør-Korea01:25VerdenMinst fem drept i masseskyting i Milwaukee01:03PengerRegjeringen jobber for vindkraftavklaring før sommeren01:02Verden– Vi ble latterliggjort, men det viste seg å være en god avgjørelse00:40SportRuud slet med fingertrøbbel, men gikk videre i Chile00:39Helse og livsstilSaudi-Arabia stenger grensene for pilegrimer og turister00:28PolitikkSolberg krever EØS-svar fra de rødgrønne23:50KulturWeinstein fortsatt på sykehus etter kjennelsen23:49NorgeMann knivstukket i Søndre Land23:01SportCity med drømmeutgangspunkt i Madrid22:57VerdenSkyting i Milwaukee – sju meldes drept22:56SportLyon overrasket Juventus med seier21:45NorgeRaymond om statens planer for regjeringskvartalet: – Oslo blir behandlet som en pølsebod20:31SportPolitiet trekker voldtektstiltale mot tidligere Molde-spiller20:26NorgeGreta Thunberg blant 317 kandidater til Nobels fredspris20:17Helse og livsstilCoronaviruset bekreftet i Norge - Tromsø-kvinne har testet positivt20:05NorgePilot fra Norwegian stoppet i promillekontroll19:56VerdenDenne U-svingen endte med et halvt års fengsel19:48VerdenSverige har registrert nytt virustilfelle19:40VerdenFant hemmelig dør i det britiske parlamentet19:16PolitikkDårligste partimåling på ti år for Høyre19:14PolitikkSenterpartiet ber Erna vurdere Sivertsen på nytt18:40PengerTV-forhandlinger i stampe – én million seere risikerer svarte skjermer17:40Helse og livsstilHelsedirektøren åpner for å sperre byer og bydeler17:02PolitikkMDG vil utvide CO2-utslippsgigant: – En fallitterklæring16:14NorgeNå må elbiler betale for parkeringen på kommunale plasser i Oslo15:38NorgeForsvarssjefen: Viktig å holde flagget høyt på Jan Mayen14:55SportSolskjær: – Fernandes har gitt oss X-faktor14:47SportMaria Sjarapova legger opp14:33NorgeMye finvær i vente for vinterferierende14:31NorgeSvensk mann døde i skianlegget i Trysil14:16Penger– Virusfrykt er ingen godkjent grunn for å avbestille13:51VerdenNordmann i Italia er smittet av coronaviruset13:39PolitikkFiskeriministeren har meldt seg ut av Frimurerlosjen13:36NorgeStor snøskredfare i Tromsø og Lyngen13:26SportHåvard Bøkko legger opp etter VM13:15SportManchester City har anket mesterligastraffen13:14PengerGuinness-produsent venter koronatap13:04VerdenBesetningsmedlem fikk feber – 6000 corona-fast12:48NorgeKnut varslet om mulig snoking i journaler: – Jeg ble ranet av sjefene12:15SportHareide ble årets trener igjen: – Betyr ekstra mye12:03SportFotballforbundet åpner for alkoholservering
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus