Motown-fabrikken

<p class="hidden">Motown-museet Hitsville U.S.A. i Detroit.</p>
Motown-museet Hitsville U.S.A. i Detroit.

Lennart Persson forteller deg hvordan Motowns hitmaskin fungerte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les kortversjonen av Motowns historie her.

Berry Gordy var en mycket smart man, med en tydlig plan för hur han skulle erövra herraväldet över världens hitlistor.

Han insåg tidigt att det var enormt viktigt att skapa ett homogent sound, att ge inspelningarna han gav ut en omedelbart definierande identitet.

För att uppnå detta behövde han en samling väl sammansvetsade och arbetsvilliga studiomusiker. Att bygga upp en stabil och permanent studiogrupp var lättare i Detroit - i motsats till New York eller Los Angeles - av den enkla anledningen att det där inte fanns så många arbetstillfällen för musiker. Tämligen omgående hade han en pool av musiker som stod till förfogande dygnet runt.

Suveräna studiomusiker

Eftersom både Gordy och hans medhjälpare «Mickey» Stevenson föredrog jazzmusiker - de var tekniskt säkrare och mer kreativa än rock- och bluesmusiker - startade man jazzetiketten Jazz Workshop. Som ett lockbete. Om man kontrakterade musikerna både som studiomusiker och artister kunde man få dem att tolerera de extremt låga arvodena för studiojobben genom att locka med egna jazzinspelningar. Som dessvärre sällan blev av...

Det ska i ärlighetens namn sägas att musikerna i takt med Motowns växande framgångar fick betydligt bättre betalt, och att producenterna ofta delade ut extra belöningar till musiker som varit speciellt kreativa eller hade medverkat på en särskilt framgångsrik inspelning.

Motsatsen ägde också rum. När Gordy fick veta att «hans» musiker i hemlighet spelat på Edwin Starrs hit «Agent Double-O-Soul», utgiven av ett konkurrerande bolag, tvingade han dem alla betala vars 1000 dollar i böter. Och sedan lockade han över Starr till sitt eget bolag.

Belöningarna utsträcktes emellertid aldrig till att offentliggöra musikernas insatser vad det gällde arrangemang eller medhjälp i produktionen - man var anställda som anonyma studiomusiker, inte som artister eller producenter. Det dröjde ända in på sjuttiotalet innan musikerna, ibland, namngavs på plattorna.

The Funk Brothers

Bolaget hade en mängd suveräna musiker i det studiogäng som kallade sig The Funk Brothers, men ska några i den konstellationen särskilt nämnas måste det bli rytmsektionen. James Jamersons basgångar är centrala i så många Motown-klassiker att det inte ens lönar sig att påbörja en lista. Han var så viktig för Motown-soundet att Gordy ofta sköt upp inspelningar om Jamerson just då råkade befinna sig på turné med The Miracles.

Anno 1966. Klikk på bildene for større versjon.Anno 1966. Klikk på bildene for større versjon.

Hans melodiska och samtidigt oerhört drivande basspel, fyllt av udda influenser och infall, mixades ofta så långt fram i ljudbilden att han framstår som en uppburen solist! Trummisen Benny Benjamin var Jamersons medbrottsling, lika tungt och obevekligt drivande, även om han inte alltid mixades lika framträdande. När hans alkoholmissbruk i mitten på sextiotalet gjorde honom allt mer opålitlig var man på inspelningarna tvungen att ersätta honom inte med en utan med två trummisar, «Pistol» Allen och Uriel Jones. När han dog 1969 var det början till slutet för det klassiska Motown-soundet. Stevie Wonder sjöng på hans begravning, med tårarna strömmande ned för kinderna.

«The Snakepit»

Bolagets absoluta centrum, dess hjärtpunkt, var den egna studion, kallad «The Snakepit», som gav god inspelningsekonomi och kunde användas dygnet runt. Vilket i sin tur var helt i linje med det uppskruvade kreativa klimat och den öppna konkurrens som Gordy snabbt lät färga jobbet bland artister, låtskrivare och producenter.

I anslutning till studion hade man en egen liten skivpress, så alla färdiga inspelningar förvandlades snabbt till en testskiva. Allt för att man omedelbart skulle kunna skärskåda resultatet, göra förbättringar eller helt enkel kasta eländet i papperskorgen. Att lyssna på inspelningen via studiohögtalarna var fullständigt otänkbart. Där lät

allting bra, och det var ju inte så ungarna där ute skulle höra inspelningen...

Bolagets kompositörer stod under ständig press att producera låtar som Gordy skulle bedöma hitmässiga, och de låtar som klarade testen varje fredag på «Mickey» Stevensons kontor kunde i nästa vända delas ut till tre-fyra olika artister eller producenter. Det team som lyckades göra den bästa, mest slagkraftiga inspelningen fick i bästa fall se sitt verk ges ut på skiva. Det vill säga om man lyckades passera det sista nålsögat - en stor mängd färdiga inspelningar förpassades nämligen direkt till ett mörkt arkiv av Gordy. Han hade inga mellanlägen: antingen var en låt «skräp» eller »fantastisk». Om det inte var en hit var det «skräp».

Det säger en del om hans stenhårda kvalitetskontroll att han refuserade «Smokey» Robinsons 100 första låtar...

Hits, hits, hits

Inspelningar gjordes ofta om gång på gång och mer än en Motown-kompositör fick sina alster utdömda som «värdelös skit» av en uppjagad skivbolagsdirektör. Men han kunde också ge de råd - om allt från ändringar i texter till ackordskiften i refränger - som förvandlade en medelmåttig låt till en omedelbar hit. Och han visste vad han gjorde; han förstärkte historien i «Playboy» och det blev en hit, han ändrade på ackorden i «Stubborn Kind of Fellow» och det blev en hit.

Vid ett av Gordys veckomöten lyssnade han och producenterna på 68 olika, helt färdiginspelade låtar. En enda gavs ut. Det var The Supremes «Love Child», som blev en stor hit.

Att The Temptations genombrott med «The Way You Do the Things You Do» kom med en låt som hetsats fram i en tävling mellan «Smokey» Robinson och Gordy själv, säger en del om den kreativa hetsjakt som drev bolaget framåt. Gordy må ha blivit besviken över att bli knäppt på näsan av en av sina artister, men det var säkert inget emot den tillfredsställelse han kände över att bolaget fått ytterligare en hit.

Gordy insåg att bolagets existens helt enkelt krävde hits, och det skulle vara «riktiga» hits. Inte på den svarta R&B-listan utan på den stora hitlistan, där den verkliga försäljningen speglades.

Och för att riktigt räknas i Gordys ögon krävdes det en placering bland de tio översta på listan, inget annat dög. Å andra sidan släppte han heller inte ifrån sig några singlar om han inte var övertygad om att de skulle bli hits.

I linje med det vägrade han också att teckna några artistkontrakt som stipulerade ett visst antal utgåvor per år eller kontraktsperiod.

Hörde han inga hits gav han heller inte ut några skivor.

USA:s rikaste svarte man

Detta innebar att Motowns utgivning bara var hälften så stor som för andra bolag av motsvarande storlek. Vilket också hade sina fördelar - dels balanserades bolagets högre inspelningskostnader av lägre kostnader för tillverkning, marknadsföring och distribution, dels var det lättare att övertyga skivdistributörerna att ta sig an Motowns skivor om de inte var så många och dessutom alla sålde bra.

En noe yngre utgave av legenden.En noe yngre utgave av legenden.

På så vis var det dessutom lättare att få betalt för de sålda skivorna, vilket annars kunde vara nog så knepigt. Den tidens skivdistributörer hade ofta för vana att utsträcka sina krediter från 30 till 90 dagar, allt medan skivpresserier och tryckerier obönhörligen låg på bolagen om att få betalt för sina jobb. Det var lätt att hamna i obalans vad det gällde kassaflödet.

Gordy ville inte gå i den fällan.

Men risken var inte så stor. Hitlåtarna rasslade in och det dröjde inte länge förrän han var både oantastlig i branschen och USA:s rikaste svarte man.

Och när han 1966 gav bolaget en ny slogan - «The Sound Of Young America» - kan det tyckas vara en illa vald och gräsligt självcentrerad PR-manöver.

Ända tills man inser att hans lilla slogan faktiskt låg väldigt nära sanningen.

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:26 Kina: 47 flere døde av koronavirus02:19 Person døde etter fallulykke i Oslo02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris02:00 MDG vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45 Storoppgjørene i kø for Ødegaard06:36 Profilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35 Sverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30 Virke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30 USA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20 Sykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00 Dette skjer i dag06:00 Målinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55 Eksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43 Dette skjedde i natt05:40 Første bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38 Virus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30 Brexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29 Minst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02 Dagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34 Minnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15 Færre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40 USA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37 Trondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13 Nytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48 Virusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28 Stoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19 Sivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55 California-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45 Tidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42 Olympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10 København videre på Solbakkens 52-årsdag23:04 Storseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45 Tre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06 Kulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47 Flere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44 Ny måne går i merkelig bane rundt jorden20:47 Ny kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40 Tre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25 Forsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23 Får ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16 Pilot pågrepet etter dødelig havari17:45 Virussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42 Kan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29 Cruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53 Politiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51 Corona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01 Stadig flere land forbereder seg på epidemi
Siste nytt
02:26VerdenKina: 47 flere døde av koronavirus02:19NorgePerson døde etter fallulykke i Oslo02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris02:00NorgeMDG vil prøve ny rullebane på Gardermoen for retten01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle06:45SportStoroppgjørene i kø for Ødegaard06:36VerdenProfilert maktkritiker pågrepet i Hongkong06:35SportSverre Lunde Pedersens tøffe sesong06:30ReiseVirke Reiseliv ber regjeringen om viruskriseplan06:30VerdenUSA: Minst 38 drept av høyreekstreme i 201906:20SportSykkelritt stoppet av koronavirus-tilfeller, nordmenn må testes06:00NorgeDette skjer i dag06:00PolitikkMålinger: Svakeste Høyre-måned på ti år05:55Helse og livsstilEksperter stusser over at Afrika har så få virustilfeller05:43NorgeDette skjedde i natt05:40VerdenFørste bekreftede tilfelle av koronavirus i Nigeria05:38PengerVirus rammer Equinor hardere enn Brexit og handelskrig05:30PengerBrexit: Frontene skjerpes før forhandlingsstart05:29VerdenMinst 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib05:02NorgeDagbladet: Høyre-topper mener Sivertsen-saken har gått for langt04:34SportMinnesota Wild utklasset Detroit Red Wings 7-104:15Helse og livsstilFærre virustilfeller i Kina, opp i Sør-Korea02:40VerdenUSA fordømmer angrep på tyrkiske soldater02:37PolitikkTrondheim Ap likevel ikke samstemte om Giske02:13PengerNytt bratt fall på børsen i Tokyo01:48PengerVirusfrykt gir hotellavbestillinger i hovedstaden01:28VerdenStoltenberg fordømmer syriske angrep mot tyrkiske styrker01:19PolitikkSivertsen møter selskap han var styreleder for til samtaler om statsstøtte23:55VerdenCalifornia-guvernør: 8.400 personer overvåkes for mulig virussmitte23:45NorgeTidligere kommunelege dømt for seksuell omgang med pasient23:42SportOlympiakos snøt Arsenal for avansement i siste sekund23:10SportKøbenhavn videre på Solbakkens 52-årsdag23:04SportStorseier for Solskjær og Manchester United, enkelt videre til europaligaens åttedelsfinaler22:45NorgeTre pågrepet etter biljakt i Kristiansand22:06PolitikkKulturdepartementet vil stanse ulovlig pengespillreklame på norske TV-skjermer21:47VerdenFlere tyrkiske soldater drept etter luftangrep i Syria - åpner grensen til Europa21:44VerdenNy måne går i merkelig bane rundt jorden20:47ReiseNy kåring: Oslo S en av Europas dårligste jernbanestasjoner19:40NorgeTre nye nordmenn smittet av det nye coronaviruset19:25NorgeForsvaret får ikke hjelpe norsk polekspedisjon19:23NorgeFår ikke tilgang til sexhjelpemidler18:16VerdenPilot pågrepet etter dødelig havari17:45NorgeVirussmittet Tromsø-kvinne: – Jeg har det bra17:42VerdenKan løse mysteriet: Hentet opp 350 gjenstander fra «kannibalskip»17:29NorgeCruiseskip droppet å legge til kai i Tromsø på grunn av virusfrykt16:53NorgePolitiet trodde de beslagla narkotika – viste seg å være en ost16:51PengerCorona-frykt for verdensøkonomien: – Det kan bli en global resesjon16:01Helse og livsstilStadig flere land forbereder seg på epidemi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus