Rike Onkel Arild

Arild Buli den gangen han «bare» var campingsjef på Quartfestivalen tilbake i 2001. Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Arild Buli den gangen han «bare» var campingsjef på Quartfestivalen tilbake i 2001. Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFull av fuzz tar for seg «Balladen om Nye Quart».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det begynner å bli pinlig nå. Veldig pinlig. For Kristiansand. For Sørlandet. For Norge. For rockkulturen. Jeg sikter selvfølgelig til «Balladen om Nye Quart».

På begynnelsen av 80-tallet utga Henning Kvitnes, Obal og undertegnede singelen «Livet Er For Kjipt», med Fredrikstad-sanger og låtskriver Lars Kilevold, på vår lille, uavhengige label, New Noise.

Som mange vet, og til alle involvertes store overraskelse, ble «Livet Er For Kjipt» en kjempehit, uttrykket festet seg i språket vårt, og ikke minst, det fikk den utilsiktede effekten at musikeren og reklamemannen Lars Kilevold pådro seg, det ikke alltid like attraktive, klengenavnet Kjipe-Lars.

I den motsatte enden av skalaen jobber sørlendingen Arild Buli iherdig på virkelig å bli husket som «Rike Onkel Arild».

Rike onkler

Buli og en partner dukket opp i «Balladen om Gamle Quart» på slutten av 90-tallet. På et tidspunkt da det så svartest ut for Toffens festivaldrøm, steppet Buli og kompani inn på arenaen og begrepet «Rike Onkler» entret det norske festival-ordforrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover den nye Quartsjefen mer enn han kan holde? Foto: Erlend Aas (Scanpix)Lover den nye Quartsjefen mer enn han kan holde? Foto: Erlend Aas (Scanpix)

De rike onklene «reddet» den havarerte festivalen mot den eksklusive retten til å få lov til å telle opp ølpengene. Alle som har jobbet med festivaler vet at nettopp det å telle opp ølpenger kan være en «berusende» erfaring. Under de rette omstendighetene er ølpenger konkretiseringen av begrepet «cash-flow».

På tidlig 2000-tall satte Dagbladet søkelyset på at De Rike Onklenes innflytelse på statsstøttede Quarts drift ikke var helt problemfri. Det endte med at Onklene måtte forlate virksomheten, under en smule rabalder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men etter alt å dømme, Arild Buli har ikke kunnet glemme hvor morsomt det er å telle opp ølpengene. Derfor kjøpte han og noen nye, presumptivt rike, onkler opp Quartfestival-navnet da «Balladen om Gamle Quart» fadet ut, akkompagnert av noen svært sure toner på forsommeren i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Musikkinteresse?

Buli, som benytter enhver anledning til å slå fast at han ikke har den ringeste peiling på musikk og ikke heller synes at det er det denne nye satsingen dreier seg om(!), har fått med seg en kar som heter Trond Åge Nyhus til å være norsk bookingansvarlig. I motsetning til Buli, sier Nyhus til Fædrelandsvennen at han er veldig interessert i musikk. Nyhus har, i følge samme avis, til nå vært mest engasjert i byggebransjen. Der er det som kjent ganske stille om dagen, så det er forståelig at Nyhus søker seg til potensielt mer høylydt virksomhet.

Men det faktum at Buli ikke er blant de flittigste innringerne til Finn Bjelkes Popquiz på NRK P1 på lørdagsformiddagene, hindrer ham ikke i å legge lista høyt for neste sommers Quart.

Men det forholder seg slik at når Buli lover at Quart skal kunne skilte med fem artister, fem headlinere, alle større enn David Bowie, som står igjen som gamle Quarts største artist, så legger han ikke egentlig lista bare høyt. Han legger den oppe på toppen av høydehoppstativet. Der den ligger så ustabilt at du ikke en gang trenger å hoppe for å rive. Det holder med en liten sørlandsk sommerbris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få virkelig store

Tar du steget opp fra David Bowies status som konsertartist, så treffer du en bitte liten klikk med artister, sansynligvis bare U2, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Metallica og AC/DC, og kanskje Guns n'Roses og Madonna. De færreste av disse opptrer på festivaler i det hele tatt. Om ikke arrangøren da skulle komme opp med bud som «man ikke kan si nei til». Da snakker vi summer så store at du bare kan glemme å bruke småarenaer som «bare» tar 20 000 mennesker for å få det til å gå rundt. Dette er standard festival- og konsertarrangør-intelligence.

Foreløpig har ikke det nye Quart-styret klart å hoste opp mer enn en avdanket rockgitarist. Foto: Paul A. NordalForeløpig har ikke det nye Quart-styret klart å hoste opp mer enn en avdanket rockgitarist. Foto: Paul A. Nordal

At Buli og kompani har satt seg selv i en posisjon der de bare kan velge mellom hvilke måter de skal skuffe på, fikk vi en aldri så liten forsmak på i går, da Quart fløy inn den amerikanske gitaristen Slash (veldig ex-Gun n'Roses) for noe så uvanlig i denne sammenheng som en norsk forhånds pressekonferanse. Ikke overraskende blir Rike Onkel Arild sur på journalistene når de ikke tar hans ord for at Slash og venner er den Store Nyheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil bli størst

Buli og kompani, inkludert noen ugly americans som sørger for at i hvert fall et vers i «Balladen om Nye Quart» må synges på engelsk, tar altså sikte på å bli størst. Etter alt å dømme til melodien av veldig mange never dollars.

Men det er ikke slik at det er mangel på store konserter i Norge, spesielt ikke om sommeren. Denne sesongen har jo Bergen Live lokket det som kan krype og gå av store turnerende artister til Koengen i byens sentrum. Det er grunn til å spørre seg om den type arenakonsertvirksomhet uansett er spesielt forenlig med festivaler?

I boka mi bør festivaler ha en annen motivasjon, i hvert fall i tillegg til å spekulere i Store Egoer A/S, gjerne en ambisjon om å presentere nye (eller gjerne «glemte») artister og spennende musikkopplevelser for et publikum som ikke nødvendigvis helt vet hva de får høre hele veien.



Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden