DnB setter ned renten

Foto: Scanpix.
 Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEtter en tid med sterkt press og trusler om kundeflukt besluttet DnB NOR å sette ned lånerentene torsdag ettermiddag. Men rentekuttet kommer slett ikke på grunn av press.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, det er utelukkende ansvarlighet og sunn forretningsvurdering som ligger til grunn. Vi føler det er helt feil å legge kortsiktige, populistiske eller andre hensyn til grunn for et rentekutt, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB NOR til NTB.

DnB NOR setter som flere av sine konkurrenter ned renten på boliglån med 0,5 prosentpoeng. Også DnB NOR-eide Postbanken kunngjorde torsdag at de setter ned lånerenta med 0,5 prosentpoeng.

Det overraskende med torsdagens rentebeslutning fra Norges største og garantert mest pressede bank den siste tiden er imidlertid at rentekuttet skjer med virkning allerede fra 30. november for eksisterende boliglån.

Aldri spekulert

Andre banker som har varslet kutt i rentene den siste tiden, har valgt å vente med kuttet til etter varslingsplikten på seks uker. Rentekuttet hos konkurrenten Skandiabanken trer for eksempel først i kraft 16. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er blitt beskyldt for å spekulere i profitt, men det har vi aldri vurdert. Vi har sagt at et fall i pengemarkedet raskt skal komme kundene til gode, sier Bentestuen, som innrømmer at det har vært viktig for DnB NOR å komme raskt på banen ut fra en konkurransevurdering

I DnB NOR har man helt siden Norges Bank satte ned renta for andre gang på to uker i slutten av oktober, intenst forsøkt å forklare at det ikke vil være fornuftig med kutt i boliglånsrenten så lenge pengemarkedsrentene faktisk fortsetter å stige. Så lenge prisen på penger ble dyrere, sto DnB NOR steilt på at utlånsrentene ikke kunne røres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dramatisk kutt i England

Men da pengemarkedsrentene igjen begynte å falle, noe som ble forsterket etter at Bank of England torsdag satte ned renten med hele 1,5 prosentpoeng, lå veien åpen for rentekutt.

– Vi må se et fallende pengemarked som grunnlag for rentejusteringer. Når vi ser en slik utvikling, er vi raskt ute med å trykke på knappen. Det er våre innlånskostnader som må bestemme prissettingen ut til kundene, sier Bentestuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen har vel beskyldt oss for å være veldig taktiske, men som Norges største bank med 2,3 millioner kunder har vi et særskilt ansvar i turbulente tider, understreker han.

Trond Bentestuen håper nå at den verste stormen vil legge seg, men kan ikke love nye rentekutt med det første. Da må Norges Bank først tilføre mer likviditet i markedet. Ytterligere fall i styringsrenten vil også kunne påvirke og dra ned rentebanen.

6,75 prosent

Beste boliglånsrente hos DnB NOR vil etter endringene være 6,75 prosent. Innskuddsrentene på sparekontoer for personkunder reduseres med inntil 0,5 prosentpoeng. Også i bedriftsmarkedet er rentereduksjonen på 0,5 prosentpoeng.

De nye rentesatsene gjelder fra 12. november for nye boliglån. For eksisterende boliglån vil de nye satsene altså gjelde fra 30. november. Endringene i innskuddsrenter for personkunder gjelder fra 8. desember. (©NTB)