Slakter kampen mot økonomisk kriminalitet

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  Ifølge riksrevisor Jørgen Kosmo taper samfunnet mellom 20 og 40 milliarder kroner gjennom økonomisk kriminalitet. Foto: Stein Ove Korneliussen.
Ifølge riksrevisor Jørgen Kosmo taper samfunnet mellom 20 og 40 milliarder kroner gjennom økonomisk kriminalitet. Foto: Stein Ove Korneliussen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRiksrevisjonen slakter Norges kamp mot økonomisk kriminalitet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Beregninger som er gjort, sannsynliggjør et økonomisk tap for samfunnet på mellom 20 og 40 milliarder kroner gjennom økonomisk kriminalitet. Det er klart at dette er et viktig samfunnsspørsmål. Det ene er å bekjempe kriminelle handlinger, det andre er å sørge for at det ikke brer seg en holdning om at økonomisk kriminalitet ikke er så farlig likevel. Det tredje er at dette er penger som skal komme dem som har behov for det til gode, sier riksrevisor Jørgen Kosmo til ABC Nyheter.

Riksrevisjons har undersøkt skatteetaten, toll- og avgiftsetaten, arbeids- og velferdsetaten (Nav) og politi – og påtalemyndigheten.

Les hele rapporten her.

Henlegges mer enn før

Til tross for at bekjempelse av økonomisk kriminalitet har vært et satsningsområde for myndighetene, har ikke andelen oppklarte saker økt, men derimot vært stabil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det henlegges flere saker enn før, og i perioden 2004 til 2007 var det en økning i andelen henleggelser. Samtidig har antallet kontroller for å avdekke økonomisk kriminalitet i skatteetaten, toll- og avgiftsetaten og arbeids- og velferdsetaten vært uendret eller blitt redusert.

Riksrevisjonen er lite fornøyd med at oppklaringsprosenten varierer stort mellom de enkelte politidistriktene. Oslo politidistrikt får spesielt hard medfart i rapporten. Oslo behandlet nesten 25 prosent av det totale antallet saker med økonomisk kriminalitet i perioden 2004 til 2007. 50 prosent av disse sakene ble henlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere rapporten overfor ABC Nyheter før de har fått lest den.

Ikke fritt frem

Dette har skjedd til tross for at Stortinget gjennom behandlingen av budsjettproposisjonene for årene 2005–2007 har forutsatt at innsatsen mot økonomisk kriminalitet skal styrkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jørgen Kosmo er ikke med på at den manglende innsatsen sender signaler om at det er «fritt frem» for økonomisk kriminelle.

- Det er det ikke, for regjering og Stortinget har vedtatt en handlingsplan mot økonomisk kriminalitet, og signalisert den politiske viljen til å bekjempe dette. Det som er det sørgelige er at alle de etatene som har levert innspill til handlingsplanen, ikke er i stand til å følge opp.

Mindre bokettersyn

Bokettersyn er et av de viktigste virkemidlene mot skatte- og avgiftskriminalitet. Undersøkelsen viser at antall og andel bokettersyn i perioden 2004–2007 har gått ned.

Det framgår også av undersøkelsen at det er store variasjoner mellom fylkene når det gjelder kravene til og den faktiske andelen som kontrolleres. I 2007 varierte kravene til andel kontrollerte fra 0,6 prosent i Oslo til 7,4 prosent i Finnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det stilles derfor spørsmål om resultatkravene i større grad bør være basert på risiko og vesentlighetsvurderinger, og om kontrolldekningen i områder med omfattende næringsvirksomhet har vært for lav.

Anmelder ikke

I rapporten står det:

«Undersøkelsen viser at antall anmeldelser fra skatteetaten til politi- og påtalemyndighet har gått ned fra 2004 til 2007. Videre framkommer det at om lag en tredel av fylkesskattekontorene ikke har fulgt anbefalingene i anmeldelsesinstruksen. For skatteetaten i Oslo utgjorde dette alene om lag 1400 saker per år i perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manglende ressurser og prioriteringer ved politidistriktet oppgis som den viktigste årsaken til at lovovertredelser ikke er anmeldt i tråd med anmeldelsesinstruksen. Både av hensyn til likebehandlingsprinsippet og det forebyggende arbeidet mot økonomisk kriminalitet er det uheldig med ulik praktisering av anmeldelsesinstruksen.»

- Etatene er ivrige til å legge skylden på hverandre, og det må være opp til politiet selv å avgjøre hva som skal henlegges. Når etatene ikke anmelder vil det være mye informasjon politiet aldri får tak i.

Skattetaten har ennå ikke rukket å svare på ABC Nyheters henvendelse,