Paven utelukker ikke Big Bang

Fredag møtte pave Benedikt den britiske fysikeren Stephen Hawking. Anledningen var en vitenskapelig konferanse i Vatikanet om forholdet mellom vitenskap og religion. Foto: Reuters / Scanpix.
Fredag møtte pave Benedikt den britiske fysikeren Stephen Hawking. Anledningen var en vitenskapelig konferanse i Vatikanet om forholdet mellom vitenskap og religion. Foto: Reuters / Scanpix.

<pPave Bendikt mener Gud kan ha brukt evolusjon da han skapte verden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pave Benedikt ser ingen motsetninger mellom det å tro på Gud og empirisk vitenskap.

Det kom fram under en konferanse i Vatikanet fredag mellom den 81-årige paven og en rekke vitenskapsmenn, blant andre den berømte fysikeren Stephen Hawking. Konferansen tok opp temaer som universets skapelse og livets oppstandelse.

– Det er ingen konflikt mellom troens forståelse av skapelsen og den empiriske vitenskaps beviser, uttalte pave Benedikt ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Paven sa også at Galileo Galilei så naturen som en bok hvor Gud var forfatteren. Fysikeren Galilei ble i 1634 tvunget av den katolske kirke til å fornekte teorien om at Solen er midtpunkt i solsystemet.

Først i 1992 ble Galilei tatt til nåde av den katolske kirken.

Nye toner

Pave Benedikts uttalelse blir ifølge Reuters beskrevet som nye toner i forhold til den forrige paven, Johannes Paul II, som i møte med Stephen Hawking skal ha uttalt at det ikke var noen grunn til å forske i selve skapelsen, ettersom den var «Guds verk».

Overfor ABC Nyheter nyanserer imidlertid religionsviter Asbjørn Dyrendal forskjellen på de to pavene. Han mener at Benedikts uttalelse ikke er unik.

– Den forrige paven sa faktisk noe som hørtes omtrent likedan ut, forteller Dyrendal og henviser til en uttalelse Johannes Paul II kom med i 1996 hvor han mer eller mindre går god for Darwins evolusjonsteorier.

– Både Ratzinger (dagens pave Benedikt red. anm.) og Johannes Paul II har også innimellom uttalt seg på måter som har hørtes ut som støtte til intelligent design, hevder Dyrendal.

Intelligent design

ID, eller intelligent design, er en kontroversiell oppfatning om at vår kompliserte verden må være skapt av en intelligent designer, ikke oppstått gjennom en selvgående utvikling gjennom naturlig utvalg.

– Men også den katolske kirke er i forandring, sier religionsviteren.

I et intervju med Reuters i fjor, fortalte fysikeren Stephen Hawking, som var med på konferansen i Vatikanet, at han tror universet styres av fysikkens lover og at om Gud finnes, så legger han seg ikke bort i hvordan de fungerer.