Nå starter forandringene

Nå starter forandringene
Nå starter forandringene
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLite var forandret da amerikanerne våknet til en ny dag onsdag. Men Barack Obama kjørte neppe som vanlig sine døtre til skolen. Han satt i møte om å overta regjeringsmakten. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Washington/ABCNyheter) Her i Washington ryddet det kommunale parkvesen opp etter dem som feiret utenfor Det hvite hus i natt. Det første Obama må gjøre er å rydde opp de feilene som ble gjort innenfor. Samtidig kom hyllesten inn fra alle verdenshjørner. Fra Harlem til Hong Kong tror de på Obamas løfter, fra Alabama til Australia og fra Indiana til India er det skapt nytt håp om en bedre verden.

Selv sier Obama at hans første prioritet blir å løse finanskrisen og redusere skadevirkningene utover i landet. Prioritet nummer to blir å starte prosessen for å skape en ny økonomi basert på en utvikling av ny, ren energi. Prioritet nummer tre blir sannsynligvis en nedtrapping av krigen i Irak og overføring av styrker til krigen mot terroristene i Afghanistan og i grenseområdene mot Pakistan.


I morgentimens klare lys her i USA står vi nå ved det som virkelig er interessant ved amerikanske presidentvalg. Hvilket Amerika er det vi får se etter Bush? Hvordan blir Obamas USA?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under bildet

Obama-tilhengere i Chicago feiret Barack Obamas valgseier langt inn i morgentimene onsdag. Men hvordan blir deres USA med Obama?Obama-tilhengere i Chicago feiret Barack Obamas valgseier langt inn i morgentimene onsdag. Men hvordan blir deres USA med Obama?

Det vil bli et mer lyttende Amerika; et mer samarbeidsvillig Amerika. Det vil bli et Amerika som er mer åpen for allianser, ikke bare langs forsvarspolitiske linjer med utgangspunkt i grensene fra Den kalde krig. Det vil bli et Amerika som for oss europeere blir lettere å forstå, fordi Obama tenker mer som oss enn det George Bush har gjort. Det vil bli et Amerika som ser framover til å bli uavhengig av utenlandsk olje, og som ønsker å gjøre ny energi til driveren i en ny økonomi som skaper verdier og oppretter arbeidsplasser i moderne industrivirksomhet for det globale marked.

Mange av hendelsene og opplevelsene gjennom hele denne lange valgkampen har fortalt om hvordan Obama er og hvordan kan vil kunne bli som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er, som amerikanerne sier, ”cool, calm and collected”. Han er rolig, konsentrert og har is i magen. Midt i et oppstyr som må være himmelvidt fra dagliglivet til en relativt ukjent politiker fra Illinois, har ikke bare Barack Obama, men også hans hustru Michelle fungert strålende med TV-kameraer rettet mot seg omtrent 24 timer i døgnet.

Behov for forandring

I bilen på vei til Washington fra Norfolk, Virginia, tirsdag hørte jeg et utdrag fra en av Barack Obamas tidlige taler i hans 21 måneder lange valgkamp. Da snakket han om behovet for forandring etter åtte katastrofale år med republikansk styre under president Bush. I forrige uke var jeg på stormøte sammen med 22.000 andre tilhørere og hørte Obama tale. Hovedbudskapet var akkurat det samme som for 21 måneder siden: Behovet for forandring i Washington. Han har holdt seg konsekvent til dette som sitt hovedtema for sin kampanje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama og hans strateger har hatt tro på sitt budskap. Heller ikke har han veket langt bort fra sitt budskap selv i de hektiske siste valgkampdagene der uavhengige grupper av McCain-tilhengere har trukket fram alle de elementene som kunne være negative og bringe fram fremmedfrykt. De forsøkte å spore tvil om Obamas fundamentale troverdighet, hans lojalitet og hans vilje til å forsvare Amerikas interesser.

Artikkelen fortsetter under bildet

Barack Obama md sin kone Michelle og døtrene Malia og Sasha. De virker bemerkelsesverdig naturlige, avslappede og trygge på seg selv. Nå kan Obama inspirere USA og amerikanerne selv til å bli tryggere på seg selv etter Bush.Barack Obama md sin kone Michelle og døtrene Malia og Sasha. De virker bemerkelsesverdig naturlige, avslappede og trygge på seg selv. Nå kan Obama inspirere USA og amerikanerne selv til å bli tryggere på seg selv etter Bush.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette ga for oss kommentatorer kampanjen ny spenning i siste fase, men for Obama og hans folk må det ha vært å begynne å tvile. Skulle skittkasterne lykkes? Men Obama beholdt fatningen, og det eneste han gjorde var å be velgerne høre mer på ham når han snakker om det han vil gjøre, enn når motstanderne snakker om hva de tror han vil gjøre. Så har han fortsatt å spre sitt budskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En inspirerende president

Den åpenbare forbedringen som både amerikanere og andre vil oppleve med en president Obama, vil være at amerikanerne har fått en inspirerende president. Kanskje mer inspirerende enn noen president siden John F. Kennedy. Det var utgangspunktet for at Kennedys datter Caroline tidlig i valgkampen gikk offentlig inn for Obama, og Edward Kennedy gjorde Obama til ”assosiert medlem” av Kennedy-klanen mens det ennå var svært usikkert om han ville nå særlig langt i politikken.

For afroamerikanerne er Obama allerede blitt deres største inspirator siden Martin Luther King. Og i resultatet fra i natt er det tydelig at også andre minoritetsgrupper samlet seg om Obama. En av grunnene er at han i sin slekt og i sin etniske bakgrunn har innslag av så mange folkeslag at han muntert sier at slekta hans ser ut som et mini FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje for store forventninger

Hos de amerikanske minoritetsgruppene er gleden i dag overveldende. Men selv minner Obama om at han vil bli hele Amerikas president, ikke bare afroamerikanernes president. Han presenterte seg aldri som en afroamerikansk kandidat, men en kandidat som tilfeldigvis var afroamerikaner.

I alle fall er forventningene enorme og har skapt høye håp. Kanskje er forventningene så store at de ikke kan oppfylles; uansett hvor dyktig Obama er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vet at Obama kan gå på vannet, sa den afroamerikanske TV-kommentatoren Donna Brazile nylig, men hvor er fiskene og brødet?

En global partner

Mens McCain tenker seg en rolle for USA som supermakt slik USA var under Den kalde krig, ser Obama for seg en verden hvor samarbeidet er direkte mellom landene og der hvor det er mest praktisk, gjennom FN. Utenlandske stats- og regjeringsledere ønsket seg Obama, noe som mottagelsen Obama fikk under sin tur til Midt-Østen og Vest-Europa tydelig viste. Og leserne av Economist over hele verden har gitt tydelig til kjenne at de foretrekker og har stor tro på Obama som Amerikas president.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Artikkelen fortsetter under bildet

Barack Obama vinker til en entusiastisk menneskemasse i Berlin tidligere i år. Under Obama vil USA markere seg på en helt ny måte i verdenspolitikken. Ikke som en egenrådig supermakt, men som en mektig, global partner for å løse globale problemer.Barack Obama vinker til en entusiastisk menneskemasse i Berlin tidligere i år. Under Obama vil USA markere seg på en helt ny måte i verdenspolitikken. Ikke som en egenrådig supermakt, men som en mektig, global partner for å løse globale problemer.

Ikke minst viste europeerne dette ved å stille opp i et antall av 200.000 for å høre og se Obama i Berlin før han formelt var blitt kandidat, og lenge før han ble valgt. Det paradoksale i dette var at den strålende mottagelsen Obama fikk i Europa virket negativt for ham i USA, fordi det nesten er mistenkelig når en amerikansk politiker får slik uforbeholden hyllest i Europa. Det er ikke lenge siden amerikanerne på grunn av fransk motstand mot invasjonen i Irak ikke ville kalle sine smultstekte potetbiter for ”french fries”, de ble i stedet døpt ”freedom fries”. Med Obama som president vil den type småligheter ikke være aktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Annerledes utenrikspolitikk

Når det gjelder utenrikspolitikken under president Obama, vil den bli annerledes enn under Bush. Obama er ingen tilhenger av Bush-doktrinen, som åpner for prinsippet om å kunne angripe et annet land dersom dette landet ser ut til å ville angripe USA. Det er annerledes enn å tillate et raskt motangrep dersom det er klart at dette andre landet har under forberedelse et umiddelbart forestående angrep.

Mens Bush ble mest kjent for å ville gå til angrep når han og hans rådgivere i regjeringen mener det er nødvendig, ønsker Obama først og fremst å finne en løsning gjennom forhandlinger og bare i siste instans bruke militær makt.

Under kampanjen har Obama fått mye kritikk fordi han også vil snakke med sine fiender, ikke bare med sine venner. Der hvor han ser at det vil være i USAs interesse å starte en dialog også med dem som ikke vil USA vel, der vil han gjøre det. Kanskje er det ikke så vanlig å møte andre stats- og regjeringsleder uten at løsningen allerede er klar og mulig avtaler allerede inngår, vil Obama rekke ut hånden, innlede samtaler og forsøke å løse problemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klokskap

Det er klart at Obama har mindre ledelseserfaring enn kanskje noen annen som har vært valgt til USAs president i moderne tid. Men han har vist klokskap og evne til å sette seg grundig inn i problemstillingene før han tar en beslutning. Bare det er en betydelig forbedring i forhold til dagens situasjon.

Samtidig sier hans medarbeidere at noe av det som har forandret seg, er at han også har lært å stole på sin egen intuisjon og bruke sin klokskap også når det haster med en beslutning og det kanskje ikke er så mange å rådføre seg med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En stor organisasjon

Ingen har erfaring med å være president før de har vært det. Det har ikke Obama, og det hadde for den saks skyld heller ikke McCain. Men Obama har vist at han kan lede en stor organisasjon, nemlig sin egen valgkamp. Det er en betydelig organisasjon med representanter i alle USAs 50 stater som hittil i år til sammen har samlet inn mer enn 3,9 milliarder kroner.

Jeg har opplevd virksomheten i Virginia på nært hold både før valget i går og under nominasjonsvalgkampen tidligere i år. Obamas organisasjon i Virginia hadde ikke mindre enn 49 lokalkontorer – og den organiserte tusener av frivillige og ansatte mennesker. Den samlet på lokalt nivå inn 77 millioner kroner. Kampanjen gikk på skinner, blant annet arrangerte organisasjonen i løpet av den siste uken for valget tre stormøter her med Obama og mange tusen tilhengere til stede på hver av stedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampanje på Internett

Et viktig element som Obama maktet å introdusere i sin store organisasjon var å bruke det nye mediet Internett. Opp igjennom historien har mediene fornyet seg og endret form. I Abraham Lincolns tid begynte aviser og løpesedler å bringe presidentens budskap ut til folket. Franklin D. Roosevelt tok radiobølgene i bruk og ga budskapet sin egen stemme. Og i 1960 kom tiden for fjernsyn, som John F. Kennedy mestret til fullkommenhet både med stil og innhold.

Obama har mestret utfordringen fra de nye mediene strålende. For nå har tiden vært inne for en like dramatisk nyvinning med MySpace, Facebook, YouTube og bloggere som da nye medier ble introdusert i tidligere tider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Invasjonen av Georgia

I valgkampen har kandidatene også møtt mer tradisjonelle utfordringer som kan sammenlignes med det den nye presidenten kan møte. Det første var Russlands invasjon i Georgia i september. McCain hadde en fordel ved at han kjente Georgias president Mikheil Saakasjvili fra tidligere og var raskt ute med sine fordømmelser av russerne.

Obama var på en ukes ferie hjemme i sitt barndoms Hawaii og var tydelig i feriemodus. Han var ikke like rask på avtrekkeren som McCain, men kanskje vel så reflektert. Og det var noe som velgerne i USA satte pris på: En noe mindre dramatisk og opphisset reaksjon. Igjen; Obama er ”cool, calm and collected”.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanskrisen

Den samme følelsen fikk vi under finanskrisen i september. I den avgjørende fasen for å få til en redningspakke for finansinstitusjonene, avbrøt McCain sin valgkamp og reiste til Washington for å bidra til å få fullført forhandlingene mellom Kongressen og Det hvite hus om størrelsen på og innholdet i redningspakken.

Obama var svært skeptisk til at presidentkandidatene kunne bidra noe. Det var dog allerede en president der, som førte forhandlingene med senatorene og representantene i Representantenes hus. De to kandidatene hadde ingen formell plass i forhandlingene. Men da McCain hadde kunngjort at han ville reise til Washington, og president Bush inviterte da også Obama til å komme, og Obama svarte ja.

Obama fikk rett; de to presidentkandidatene ble i beste fall tilskuere til forhandlingene uten å kunne få bidratt til gjennomføre konkrete endringer. Etter kort tid reiste begge kandidatene tilbake til kampanjen, og Kongressen og presidenten fullførte forhandlingene om redningspakken.

Igjen viste Obama kjølig klokskap som kan bli viktig i Det hvite hus for å skape et Amerika i forandring – etter Bush.